Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ..







 



Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, δεν την σκιάζει φοβέρα καμιά, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και και ξανά προς τη δόξα τραβα.

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

Ο Αγιος Παΐσιος πριν απο 3 δεκαετιες,Ρωτούσε Τους Επισκέπτες Του: Πώς Πάει Ο Κόσμος 

Κι Αυτοί Καταβεβλημένοι Από Τα Προβλήματα Της Σύγχρονης Ζωής Απαντούσαν:

Γέροντα Οργώνει Ο Διάβολος Και Ο Χαριτωμένος Γέροντας Ανταπαντούσε: 

Δε Βαριέσαι Παιδάκι Μου, Θα Βρει Έτοιμα Να Σπείρει Ο Χριστός

Η απάντηση δεν ήταν απλώς ένα ευφυολόγημα      έβλεπε ο άγιος ότι ο Χριστός, όλη τη δουλειά που κάνει ο διάβολος για να ταλαιπωρεί τους ανθρώπους, θα την εκμεταλλευτεί για να σώσει το πλάσμα Του.Και αναφερόμενος στα δύσκολα χρόνια που περνάμε έλεγε:

Εδώ βλέπεις, σε έναν αδικημένο που έχει καλή διάθεση,επειδή δικαιούται την θεία βοήθεια, παρουσιάζονται πολλές φορές οι Άγιοι, η Παναγία, ο Χριστός, για να τον σώσουν, πόσο μάλλον τώρα που θα βρίσκεται σε τόσο δύσκολη κατάσταση ο καημένος ο κόσμος. Τώρα μια μπόρα θα είναι, μια μικρή κατοχή του αντίχριστου  Θα φάει μετά μια σφαλιάρα από τον Χριστό, θα συγκλονισθούν όλα τα έθνη και θα έρθει η γαλήνη στον κόσμο για πολλά χρόνια.

Αυτήν την φορά θα δώσει ο Χριστός μια ευκαιρία, για να σωθεί το πλάσμα Του, θα αφήσει το πλάσμα του ο Χριστός; Θα παρουσιασθεί στο αδιέξοδο των ανθρώπων, για να τους σώσει από τα χέρια του Αντίχριστου. Θα επιστρέψουν στο Χριστό και θα έρθει μια πνευματική γαλήνη σε όλην την οικουμένη ,για πολλά χρόνια. 

Μερικοί συνδυάζουν με αυτήν την επέμβαση του Χριστού την Δευτέρα Παρουσία. Εγώ δεν μπορώ να το πω. Ο λογισμός μου λέει ότι δεν θα είναι η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, όταν έρθει ως Κριτής, αλλά μια επέμβαση του Χριστού, γιατί είναι τόσα γεγονότα που δεν έχουν γίνει ακόμη. Θα επέμβη ο Χριστός, θα δώσει μια σφαλιάρα σε όλο αυτό το σύστημα, θα πατάξει όλο το κακό και θα το βγάλει σε καλό τελικά. Θα γεμίσουν οι δρόμοι προσκυνητάρια. Θα πιστέψουν όλοι οι άνθρωποι.Θα σε τραβάν, για να τους πεις για το Χριστό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έτσι θα κηρυχθεί το Ευαγγέλιο σε ολόκληρη την οικουμένη και τότε ο Χριστός θα έρθει ως Κριτής να κρίνη τον κόσμο.Άλλο Κρίση, άλλο μια επέμβαση του Χριστού, για να βοηθήσει το πλάσμα Του 

Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος  είναι ψυχολογικός. Ας υπερβούμε τις όποιες ιδεολογικές μας αναστολές,  ακόμη και ο Στάλιν το έκανε όταν το θεώρησε αναγκαίο. 

 

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Αδάμ Και Η Εύα, ΑΝ

 

 

 

 

 

 

 

Ας Μετανοησουμε . 

Θέλει σκληρή δουλειά για να καθαρίσεις την σκέψη σου και να την κάνεις απλή . Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο, χαοτικό, αλλά η λύση  είναι απλή Τόσο απλή αλλά και τόσο δύσκολη που να χρειάζεται να κάνουμε τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία μας, τη μετάνοια. 

Το απλό είναι δυσκολότερο  από το περίπλοκο. Θέλει σκληρή δουλειά για να καθαρίσεις την σκέψη σου και να την κάνεις απλή. 

Ειναι προκληση. Ας κλεισουμε τ αυτια μας στη χυδαιοτητα που μας κατακλυζει. Μερικοι δυστυχεις , αρρωστοι ψυχολογικα, κατατρεγμενοι απο βδελυρα παθη, αναστατωσαν την καθημερινοτητα μας, που ηδη ηταν ετοιμορροπη απ την δοκιμασια του κορονοϊου.Μπορουμε να προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε τη σκέψη μας από τον βρωμικο αυτο  καταιγισμό της επικαιρότητας που τη θολώνει που μας απελπίζει κι ας εστιάσουμε σε κάτι που θα μας ενώσει, σε κάτι που θα μας εμπνεύσει. Και είμαστε τυχεροί γιατί αυτό το κάτι υπάρχει γύρω μας,αυτό το κάτι υπάρχει μέσα μας. 

   


 




Ωραια μας κλεισανε στα σπιτια μας και γιναμε τεμπεληδες. Ομως λησμονησαμε πως Η Τεμπελιά Είναι Το Απαραίτητο Στάδιο Της Νοημοσύνης.  Αν κοιταξετε προσεκτικα γυρω σας, Δεν θα Δειτε Κανέναν Νοήμονα.. Που Να Μην Είναι Τεμπέλης. Η Τεμπελιά Σε Αναγκάζει Να Σκεφτείς Μιαν Άλλη Λύση Κι Όχι Να Κάνεις Δεκαπέντε Φορές Το Ίδιο Πράγμα.

Αν σας πουν τεμπέλη , ενώ οι αλλοι δεν είναι, είναι μια καλή αρχή. Ξερετε ποσο σημαντικό ειναι να κάθεσαι στον ηλιο, όταν όλοι  τρέχουν; Μην χανετε το κουραγιο , το χαμογελο και την πιστη σας. Οπως και να το κανουμε, ξερουμε ποιος κυβερνα τον κοσμο. 

Χαιρετε










ΜΕΤΑΝΟΙΑ

 



Η μετάνοια  σαν εννοια είναι συγκλονιστική  ενέχει μια σωτηριολογική πρόταση

Η Μετάνοια ¨ταξιδευει¨τον νου στο μετά στο επέκεινα. Σκεφθειτε Πόσες φορές ο νους μας δεν  κολλαει σ ένα πρόβλημα,  σ ένα ζήτημα, δε συν-θλίβεται απο μια αμαρτία Και μένει εκεί  καθηλωμένος για μέρες,μήνες ή και ολόκληρη ζωή καμιά φορά. 

Νους αδύναμος, σκοτεινός, εσωστρεφής, εντός φαύλου κύκλου, χωρίς φως και ελπίδα. Και χρειάζεται εκείνη την ώρα να λύσει τα δεσμά, να μετα-νοήσει. Να φύγει μπροστά. Σαν ένα άλογο που ξεπερνάει το εμπόδιο και ξεχύνεται ελεύθερο. 




Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ..ΕΜΠΕΙΡΙΑ..ΥΓΕΙΑ..ΑΣΘΕΝΕΙΑ

 









Ενας  υγιής ψυχισμός, προϋποθετει συναισθηματική  ανθεκτικότητα.

Ειμαστε  γεμάτοι συμπλέγματα, απωθημένα και κακίες. Σε κάθε περίσταση της ζωής μας, μπορεί να υπάρχει κάποιος που μας ζηλευει Πολύ Συχνά, Αυτοι Που Μας Φρεναρουν είναι εκείνοι που βρίσκονται περισσότερο κοντά μας.

οι ¨οικειοι¨ του Ευαγγελιου

Το να απαλλαγούμε από αυτούς , είναι η καλύτερη λύση, αλλά ταυτόχρονα και η πιο δύσκολη. Αν μπορέσουμε να απομακρύνουμε διακριτικά αυτούς τους ανθρώπους από κοντά μας θα καθαρίσουμε τη ζωή μας από  συναισθηματικά φορτία που μας κρατάνε  καθηλωμένους.

Αν κρατάμε μέσα μας απωθημένο θυμό, πικρία ή κακία για κάτι που μας έχουν κάνει, τότε ήδη χανουμε.

Εάν κάποιος ζητήσει ειλικρινά συγγνώμη συγχωρέστε τον και προχωρήστε.

Εάν δεν ζητήσει συγγνώμη,τότε  διακόψτε  σχέσεις μαζί του, αποκόψτε τον εαυτό σας απ εκείνον και προχωρήστε· μόνον μην αφήσετε τα όποια σκοτεινά συναισθήματα να παραμείνουν μέσα σας.

Η μνησικακία, η ανάμνηση του κακού καταναλώνει πάρα πολλή ψυχική ενέργεια,σας κάνει δυστυχείς και βλάπτει την υγεία σας  Όπως είπε κάποιος κάποτε η μνησικακία  είναι σαν να παίρνω εγώ το δηλητήριο και να περιμένω ότι θα πεθάνει ο άλλος.

Οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι κάνουν ό,τι κάνουν επειδή το αγαπούν..και δεν το αλλάζουν και δεν το σταματούν για κανέναν τρίτο που μπορεί να έχει τις δικές του προτιμήσεις ή σκοπιμότητες. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο ζουν τη ζωή τους χαοτικά,χωρίς κατεύθυνση και χωρίς προσανατολισμό στην καλύτερη περίπτωση ή ακόμα με τάσεις αυτοκαταστροφής στη χειρότερη  και πολύ ευχαρίστως θα έπαιρναν κι εσάς μαζί, για παρέα. Οι ψυχικά ώριμοι άνθρωποι δεν αισθάνονται την ανάγκη για συνεχή δράση ούτε έχουν την ανάγκη συνεχούς εύρεσης  νέων  ερεθισμάτων.

Εκτιμούν τις στιγμές γαλήνης και ανάπαυλας, καθώς τους υπενθυμίζουν  οι στιγμες  το πώς είναι απλά να υπάρχεις και να αναπνέεις. Δεν εχουν ανάγκη συνεχούς δράσης μακρυνα ταξιδια, εκδρομες με φιλους, εξοδους.  Αντιθέτως πολύ ευχαρίστως θα πήγαιναν για έναν ήσυχο περίπατο ή θα καθόντουσαν για λίγο σ ένα παγκάκι να παρατηρήσουν και να νιώσουν  με όλες τις αισθήσεις τους το περιβάλλον.

Όλοι κάνουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν αλλά ποτέ δεν θα έπρεπε να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε.  

Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ·αν δεν μπορείς να πεις όχι, είσαι υποψήφιο θύμα εκμετάλλευσης.Οι άλλοι θα σε έχουν για χαλάκι της εξώπορτας και κανείς δε θα ζητάει τη γνώμη σου ούτε θα τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όταν τη δίνεις από μόνος σου.

Το να λες ό χ ι  ποτε-ποτε,  υπενθυμίζει στους άλλους ότι είσαι ανεξάρτητος ότι έχεις όρια και ότι δεν μπορούν να σε ελέγξουν στα πάντα. Η δικαιολογία δεν μπορώ δεν στέκει,όταν έχουμε να κάνουμε με τη συμπόνια και τη συμπαράσταση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Οι ψυχικά ώριμοι άνθρωποι,εκτιμούν τη Ζωή σε όλες της τις μορφές, εκφάνσεις και εκδηλώσεις και είναι περισσότερο πρόθυμοι να βοηθήσουν άλλους που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση.

Όσο πιο ώ ρ ι μ ο ς  είναι κάποιος ψυχικά,τόσο λιγότερο αισθάνεται την ανάγκη να ταιριάξει με άλλους ανθρώπους, ομάδες ή καταστάσεις και τόσο περισσότερο  ανεξάρτητος  γίνεται.

Το πρώτο στάδιο της διαδρομής ξεκινάει από τη προσπάθεια αυτογνωσίας,δηλαδή από το ποιος είμαι. Από το ποιος είμαι, με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα προκύπτει Το δεύτερο στάδιο του τι θα έπρεπε να κάνω.

 

Οι ώριμοι και έμπειροι ,γνωρίζουν τη σειρά και επανεξετάζουν τον εαυτό τους συνεχώς. 

Οι Ψυχικά Ώριμοι κατανοούν την ανθρώπινη φύση Κατανοούν ότι τα συναισθήματα  είναι αντιδράσεις όχι απέναντι στα γεγονότα αυτά καθαυτά, αλλά στη δική μας αντίληψη γι αυτα.

Με άλλα λόγια, οι αντιδράσεις μας δεν αντανακλούν  την πραγματικότητα αντανακλούν  την ερμηνεία που εμείς οι ίδιοι δίνουμε στην πραγματικότητα.

 

Χαιρετε.





Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ...ΠΟΝΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ






Πρέπει νά εἶναι κανείς τυφλός γιά νά μή βλέπη ὅτι μιά βαριά,μεταδοτική ἀσθένεια ταλαιπωρεῖ τόν τελευταῖο καιρό ἕνα «ζωντανό» τμῆμα τοῦ λαοῦ τῆς Ἐκκλησίας. 

Τό παρατηρήσιμο σύμπτωμα αὐτῆς τῆς ἀσθένειας εἶναι τό κύμα ἀμφισβήτησης τῆς πανδημίας καί συνακόλουθα ἡ ἀμφισβήτηση τῶν προτάσεων τῆς ἐπιτροπῆς τῶν λοιμωξιολόγων, τῶν περιοριστικῶν μέτρων πού ἐπιβάλλει ἡ Κυβέρνηση, καθώς καί τῶν σχετικῶν ἀποφάσεων τῆς Ἱερᾶς Συνόδου. 

Ἀμφισβήτηση πού γίνεται «ἀγωνιστικό» κήρυγμα καί κάποιες φορές σκληρός ἐπιθετικός λόγος.

Γιά νά μή μένουμε, ὅμως, σέ ἄκαρπη περιγραφή τοῦ συμπτώματος εἶναι ἀναγκαῖο καθοδηγούμενοι ἀπό αὐτό, ἀλλά καί ἀπό τά δεδομένα τῆς : 

 «ἰατρικῆς ἐν Πνεύματι ἐπιστήμης»

νά ἀνιχνεύσουμε τήν πηγαία ἀσθένεια ἀπό τούς διασπειρόμενους νοσογόνους λογισμούς

Αὐτό θά τό ἐπιχειρήσουμε στηριγμένοι στόν ὅσιο Ἰωάννη τῆς Κλίμακος καί στόν Ἀββᾶ Δωρόθεο  βαθεῖς ἀνατόμους τῆς ψυχῆς τοῦ ἀνθρώπου καί μάλιστα αὐτοῦ πού ἀγωνίζεται μέσα στό πλαίσιο τῆς ἐκκλησιαστικῆς ζωῆς.

Πρέπει νά σημειώσουμε ὅτι ἡ ἀρρώστια γιά τήν ὁποία μιλᾶμε δέν εἶναι γέννημα τῶν μελῶν τῆς Ἐκκλησίας. Ἔρχεται ἀπ ἔξω, ἰδιαίτερα ἀπό κάποιες ἀκραῖες πολιτικές ἰδεολογίες καί ἀπό ὁρισμένους πού τούς ἀρέσει νά ἀναμειγνύουν ἐπιστημονικά δεδομένα μέ μεταφυσικές ἀπόψεις, ἀνατολικῆς ἤ δυτικῆς προελεύσεως, τόν πνευματισμό, ἀκόμη καί τόν σατανισμό, καί ἄλλα παρόμοια 

(περισσότερα στό ἄρθρο «Ὁ φρικιαστικός χορός τῶν συνωμοσιολόγων» τοῦ Γιώργου Ἱεροδιακόνου).

Προφανῶς δέν ἀναφερόμαστε σέ ἐπιφυλάξεις ἤ ἀντιρρήσεις ἐπιστημόνων πού στηρίζονται σέ καθαρά ἐπιστημονικά δεδομένα. 

Οἱ ἐπιστημονικά τεκμηριωμένες ἀντιρρήσεις ὁδηγοῦν τήν ἐπιστήμη στήν πρόοδο, διορθώνουν λάθη, βελτιώνουν θεραπευτικές μεθόδους, βοηθοῦν τήν κοινωνία. Τέτοιες ἀντιρρήσεις εἶναι ἐπιθυμητές καί εὐπρόσδεκτες. 

Μιλοῦμε γιά ἀντιρρήσεις πού δέν στηρίζονται οὔτε στήν τυπική λογική, οὔτε στίς ἐπαληθεύσιμες ἐπιστημονικά μεθόδους ἔρευνας, οὔτε ἀκόμη στήν θεολογία τῆς Ἐκκλησίας. Μιλοῦμε, δυστυχῶς, γιά συμπτώματα δηλωτικά βαθιᾶς ἀσθένειας, πού μοιάζει δυσθεράπευτη, ἕως καί ἀνίατη.

Εἶναι ἡ πονηρία τῆς σκέψης. Ἡ διαρκής ὑπόνοια

Ἡ ἐκ τῶν προτέρων κακή διάθεση ἀπέναντι σέ θεσμούς καί πρόσωπα. 

Ὁ συνδυασμός κάθε κίνησης τοῦ νοῦ μέ τήν καχυποψία. Παντοῦ θεωρεῖται ὅτι κρύβονται ὑποχθόνια συμφέροντα. 

Ὅλοι μᾶς ἐπιβουλεύονται  .Ὅλοι μᾶς πολεμοῦν· θέλουν νά καταστρέψουν σέ μᾶς τούς Ὀρθοδόξους Χριστιανούς, τήν πίστη, νά ἀπαγορεύσουν τήν λατρεία, νά κλείσουν τίς Ἐκκλησίες. 

Πίσω ἀπό τά περιοριστικά μέτρα, δέν βρίσκεται ἡ μέριμνα γιά τήν προστασία   τοῦ λαοῦ, ἀλλά οἱ ἄθεοι πολέμιοι τῆς Ἐκκλησίας.

Δέν ἀποκλείεται νά ὑπάρχουν τέτοιοι. Πάντοτε, ἄλλωστε, ὑπῆρχαν. Τούς ἀποδίδουμε ὅμως ὑπεράνθρωπη δύναμη. Καί τό πιό σημαντικό: τούς δίνουμε ὅπλα ἐναντίον μας, ὅταν ἀποδεικνυόμαστε ἄσχετοι μέ τήν ἁπτή πραγματικότητα ἤ ἀκόμη φονικά ἐθελοτυφλοῦντες, ἀφοῦ μέ τήν «πίστη» μας ὁδηγοῦμε ἀνθρώπους σέ φρικτές ταλαιπωρίες ἀλλά καί στόν θάνατο. 

Ἀναφερόμαστε στήν πίστη πού θεωρεῖ ἀκόμη καί τούς τοίχους τοῦ Ναοῦ «σῶμα Χριστοῦ», πού καθιστοῦν ἀδύνατη τήν μετάδοση μέσα στόν Ναό ἰῶν καί μικροβίων. 

Τό Σῶμα καί τό Αἶμα τοῦ Χριστοῦ, τό ἐντός τοῦ Ἁγίου Ποτηρίου, δέν μεταδίδει ἀσθένειες, ὁ συγχρωτισμός ὅμως ἀποδεδειγμένα μεταδίδει

Ἡ πίστη, ὅτι κανείς δέν προσβάλλεται ἀπό ἰούς ἐντός τοῦ Ναοῦ, ἀπαιτεῖ τό διαρκές θαῦμα. Προκαλεῖ τόν Θεό νά θαυματουργῆ, γιά νά ἀποδεικνύεται ἡ ἁγιότητα τοῦ οἴκου Του καί ἡ ἀλήθεια τῆς Ἐκκλησίας Του. 

Εἶναι μιά πίστη πού «ἐκπειράζει» τόν Θεό.

Αὐτή ἡ «πίστη» ἔχει ὁμολογητές βυθισμένους στό «κατά διάνοιαν ψεῦδος», γεμάτους ὑπόνοιες καί ἀνυπάκοους στούς νόμους τοῦ Κράτους, ἀλλά καί στόν θεσμό τῆς Ἐκκλησίας, οἱ ὁποῖοι «στήνουν» ὑπεροπτικά ἤ μέ ἐμμονή τόν λόγο τους ἀπέναντι σέ «μείζονας» καί «σοφωτέρους», γι’ αὐτό ἡ ἀσθένειά τους εἶναι δυσθεράπευτη ἤ καί ἀνίατη.

Γιά νά τεκμηριώσουμε τό ἀνίατο τῆς ἀσθένειας παραθέτουμε τόν 41ο στίχο ἀπό τόν λόγο «περί τῆς ἀειμνήστου ὑπακοῆς» τοῦ ἁγίου Ἰωάννου τῆς Κλίμακος. Γράφει ὁ Ἅγιος: 

«Ἐκεῖνος πού στίς συζητήσεις ἐπιθυμεῖ νά ἐπιβάλλη τήν γνώμη του, ἡ ὁποία μπορεῖ νά εἶναι ὀρθή, ἄς γνωρίζη ὅτι νοσεῖ τήν νόσο τοῦ διαβόλου. Καί ἄν μέν αὐτό γίνεται στίς συζητήσεις μέ τούς ἴσους, ἴσως νά θεραπευθῆ κάποτε μέ τήν ἐπίπληξη τῶν μεγαλυτέρων» «εἰ δὲ καὶ πρὸς τοὺς μείζονας ἢ σοφωτέρους οὕτω διάκειται παρὰ ἀνθρώποις τοῦτο ἀνίατον». 

Πολλοί δυστυχῶς «οὕτω διάκεινται» πρός μεγαλύτερους στήν ἡλικία ἤ τήν θέση εὐθύνης, ἀλλά καί πρός τούς σοφωτέρους.Ἄς δοῦμε μιά πατερική θεραπευτική προσέγγιση τῆς διαρκοῦς τάσης γιά ὑπόνοιες πού ἐμβαπτίζει τήν σκέψη στήν πονηρία.

Ὁ Ἀββᾶς Δωρόθεος στόν λόγο του «περί ψεύδους» διακρίνει τρεῖς περιπτώσεις «ψευδομένων». Γράφει:

 «ἔστιν ὁ ψευδόμενος κατά διάνοιαν καί ἔστιν ὁ ἐν λόγῳ ψευδόμενος καί ἔστιν ὁ εἰς τόν βίον αὐτοῦ ψευδόμενος». 

Πρῶτον τοποθετεῖ τόν κατά διάνοιαν ψευδόμενο, τόν ὁποῖο περιγράφει ὡς ἑξῆς: 

«Ὁ κατά διάνοιαν ψευδόμενός ἐστιν ὁ δεχόμενος τάς ὑπονοίας». 

ὑπόνοια γιά τόν Ἀββᾶ Δωρόθεο εἶναι ψέμα πού λέγεται μέσα στήν διάνοια. Ἡ ἀλήθεια δέν ἔχει καμμιά σχέση μέ τίς ὑπόνοιες. Ὅσοι κυριαρχοῦνται ἀπό αὐτές εἶναι ἀνίκανοι νά γνωρίσουν τήν ἀλήθεια.

Ὁ Ἀββᾶς Δωρόθεος εἶχε ὑπόψη του κάποιους πού διατείνονταν ὅτι μέ τίς ὑπόνοιες ὠφελοῦνταν καί διορθώνονταν. Σέ αὐτούς θυμίζει ὅτι στήν ἐργασία τους αὐτή «ἡ ἀρχή ἐκ τοῦ πονηροῦ ἐστι· διά γάρ τοῦ ψεύδους ἤρξατο». 

Ξεκίνησαν μέ τήν ὑπόνοια πού εἶναι ψεῦδος. Πῶς οὖν δύναται δένδρον πονηρόν καρπούς καλούς ποιῆσαι;  

Στηριγμένος σέ ὑπόνοιες δέν ἀποδεικνύεται κανείς ὁμολογητής τῆς πίστης.Ὅμως, ἕνα τραγικό ἀποτέλεσμα τῶν ὑπονοιῶν, πού μᾶς ἐκθέτει στήν παροῦσα κατάσταση ἀπέναντι στούς ἀδιάφορους καί τούς ἀθέους, εἶναι ἡ ἔλλειψη ἐπαφῆς μέ τήν πραγματικότητα. 

Διδάσκει ὁ Ἀββᾶς Δωρόθεος: 

Οἱ ὑπόνοιες εἶναι πολύ ἐπιβλαβεῖς, διότι χρονίζοντας μέσα μας «ἄρχονται πείθειν ἡμᾶς καί ἐναργῶς δοκεῖν βλέπειν πράγματα μήτε ὄντα, μήτε γενόμενα». Ὅταν τίς κρατοῦμε μέσα μας καί τίς ἀποδεχόμαστε, ἀρχίζουν νά μᾶς πείθουν καί νά μᾶς κάνουν νά νομίζουμε ὅτι βλέπουμε ἐναργῶς πράγματα πού οὔτε ὑπάρχουν οὔτε ὑπῆρξαν.

Σέ σχέση μέ τόν κορωνοϊό ὄντως ἀκούγονται ἀπό πολλούς πράγματα μήτε ὄντα, μήτε γενόμενα

Οἱ ὑπόνοιες ἀδρανοποιοῦν τελείως τήν κίνησή μας πρός τήν αὐτογνωσία. Δέν μᾶς ἀφήνουν νά βλέπουμε τόν ἑαυτό μας, στρέφουν τήν προσοχή μας διαρκῶς πρός τούς ἄλλους καί τούς παρατηροῦμε μέσα ἀπό προκαταλήψεις, δηλαδή μέσα ἀπό φαντασίες πού ἔχουν προκαταλάβει τήν ψυχή μας. 

Ἀπό τήν συμπτωματολογία τῆς σημερινῆς κατάστασης εὔκολα διαπιστώνει κανείς ὅτι οἱ ὑπόνοιες ἰσχυροποιοῦν ἀφενός μέν τήν πεποίθησή μας γιά τό «ὁμολογιακό ὕψος» μας, ἀφετέρου δέ γιά τήν δολιότητα, τήν κακόνοια καί τήν πολεμική διάθεση τῶν ἄλλων ἐναντίον τῆς Ἐκκλησίας. 

Λέει ὁ Ἀββᾶς Δωρόθεος: 

Σπουδάσωμεν οὖν, ἀδελφοί, πάσῃ τῇ δυνάμει ἡμῶν μηδέποτε πιστεύειν ταῖς ἰδίαις ὑπονοίαις. Οὐδέν οὕτως ἀφιστᾷ ἄνθρωπον ἀπό τοῦ προσέχειν ταῖς ἰδίαις ἁμαρτίαις, καί ποιεῖ αὐτόν πάντοτε περιεργάζεσθαι τά μή ἀνήκοντα αὐτῷ· καί ἐκ τούτου οὐδέν καλόν, ἐκ τούτου μυρίαι ταραχαί, μυρίαι θλίψεις, καί ἐκ τούτου οὐδέποτε σχολάζει ἄνθρωπος κτήσασθαι τόν φόβον τοῦ Θεοῦ. […] Κακαί γάρ εἰσιν αἱ ὑπόνοιαι καί οὐδέποτε ἀφίουσι τήν ψυχήν εἰρηνεῦσαι.

Εἶναι πολύ σημαντική ἡ παρατήρηση τοῦ Ἀββᾶ Δωροθέου: Σάν τίς ὑπόνοιες τίποτε δέν ἀπομακρύνει τόν ἄνθρωπο ἀπό τό νά προσέχη τίς δικές του ἁμαρτίες, κάνοντάς τον νά περιεργάζεται ὅσα δέν τοῦ ἀνήκουν. 

Οἱ ὑπόνοιες μᾶς στρέφουν σέ ὅσα δέν μᾶς ἀνήκουν. Μᾶς κάνουν μάλιστα ἐπιθετικούς εἰσβολεῖς στά ὅρια εὐθύνης ἄλλων. Γι’ αὐτό σημειώνει: «ἐκ τούτου οὐδέν καλόν». Δέν προκύπτει τίποτε καλό, μόνον ταραχές καί θλίψεις, μέ ἄμεση συνέπεια νά μήν ἀφήνουν τήν ψυχή νά εἰρηνεύση.Κάτι τελευταῖο θεωροῦμε ἀπαραίτητο νά προσθέσουμε ἀπό τόν συγκεκριμένο λόγο τοῦ Ἀββᾶ Δωροθέου. 

Εἶναι ἀπό τήν ἀναφορά του στόν ψευδόμενο μέ ὅλο τόν βίο του, πού εἶναι ὁ ὑποκριτής. Αὐτός θέλοντας νά καλύψη τίς κακίες του μιλᾶ ὑπερβολικά γιά τίς ἀρετές. Ἄλλωστε, δέν μπορεῖ νά ἐπηρεάση κανείς τούς ἄλλους προβάλοντας γυμνή τήν ἰδιοτέλειά του ἤ γενικά τήν κακία του. Ἤ θά πρέπει νά τήν καλύψη ἤ νά τήν παρουσιάση ὡς ἀρετή. Εἶναι χρακτηριστική, λοιπόν, μιά παρατήρηση τοῦ Ἀββᾶ Δωροθέου:

«οὔτε μιά κακία, οὔτε μιά αἴρεση, οὔτε ὁ ἴδιος ὁ διάβολος δέν μπορεῖ νά ἀπατήση κάποιον, παρά μόνο ἄν λάβη τήν μορφή τῆς ἀρετῆς, ἄν παρουσιασθῆ, δηλαδή, ὡς ἐνάρετος ὅπως λέει καί ὁ ἀπόστολος Παῦλος, ὁ διάβολος γιά νά πλανήση μετασχηματίζεται σέ ἄγγελο φωτός».

Αὐτή ἡ παρατήρηση ἐφιστᾶ τήν προσοχή μας, νά μή δίνουμε τήν ἐμπιστοσύνη μας σ’ αὐτούς πού φυγαδεύουν τήν εἰρήνη, δημιουργοῦν θλίψεις καί ταραχές καλλιεργώντας ὑπόνοιες καί κακόνοιες γιά θεσμούς καί πρόσωπα πού διακονοῦν τήν γνώση καί θεραπεία τῶν κτισμάτων ἤ τήν διδασκαλία καί τήν πράξη «τῶν ἐπί τόν μακάριον βίον φερόντων».

π. Θωμάς Βαμβίνης







Πηγή: parembasis.gr