Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι η Κίνα δεν γνώριζε ότι ο Πούτιν ήταν έτοιμος να εισβάλει στην Ουκρανία όταν και οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τη συνθήκη
απεριόριστης φιλίας.
Εκείνη την εποχή, η αναμενόμενη εισβολή στην Ουκρανία ήταν η κύρια συζήτηση σε κάθε σοβαρή Γεωπολιτική και Γεωοικονομική συζήτηση στη Δύση.
Όταν ο Πούτιν ενημέρωσε τον Σι για τις προθέσεις του να επιτεθεί στην Ουκρανία, ο Σι δεν είχε κανένα λόγο να τον συγκρατήσει.
Δεν ήταν η Κίνα που έβγαζε το λαιμό της, ήταν
ο «χρήσιμος ηλίθιος» Βλαντιμίρ.
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε αυτή η υπόθεση θα αξιοποιηθεί επωφελώς από την Κίνα.
Πρώτα και κύρια, θα απέτρεπε εν μέρει την εχθρική εστίαση των ΗΠΑ στην Κίνα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου για αυτήν τη χώρα, μετά την επανεκλογή του Xi που κατέστρεψε την κινεζική οικονομία ως αποτέλεσμα της επίθεσής του εναντίον των κινεζικών Hitech Οικονομικών ολιγαρχών και τα αυστηρά μέτρα του κατά του Covid και τον αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπό τους.
Η κινεζική οικονομία σήμερα είναι τόσο ασταθής όσο και η δυτική, αν όχι περισσότερο.
Δεύτερον,
θα επέτρεπε στην Κίνα να παρατηρήσει
in vitro, τα αποτελέσματα και τις παγκόσμιες αντιδράσεις μιας εισβολής σε άλλη χώρα, προτού την εφαρμόσουν,
in vivo στην περίπτωσή τους στην Ταϊβάν.
Η Κίνα είναι ένα μεγάλο οπλοστάσιο για τον Πούτιν.
Ο Πούτιν τρελλαινεται σκεπτόμενος τα εκατομμύρια πυρομαχικά, τα UAV και άλλο πρώτης τάξεως υλικό που έχει σε αφθονία η Κίνα, τώρα που ο δικός του Στρατός ξύνει τον πάτο του βαρελιού και εξαρτάται από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα για ακριβές στρατιωτικές προμήθειες.
Αυτά δεν αρκούν, γιατί ο ρωσικός στρατός, πιστός στο πυροβολικό από τον Ναπολέοντα, εκτοξεύει 20.000 βολές την ημέρα στην Ουκρανία.
Προς το παρόν το κινεζικό οπλοστάσιο παραμένει κλειστό.
Η Κίνα πουλά μόνο μικροτσίπ και ανταλλακτικά στη Ρωσία και ακόμη και αυτά δεν είναι αρκετά και δεν είναι κορυφαίας ποιότητας επειδή η Κίνα έχει προβλήματα με την προμήθεια μικροτσίπ.
Ο οπλισμός της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι μεγάλος μοχλός για να γίνει η Κίνα κύριος παίκτης και ο απόλυτος διαιτητής σε αυτόν τον πόλεμο.
Η Κίνα δεν πρόκειται να αποφασίσει νωρίς. Μπορεί να δώσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πυρομαχικά στη Ρωσία μόνο και μόνο για να ανοίξει τη ρωσική όρεξη και να ενθουσιάσει/φοβίσει τις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει κανένα συμφέρον να ταχθεί πλήρως με τον Πούτιν.
Η παραπάνω ενέργεια είναι πολύ διαφορετική από την είσοδο της Κίνας στον πόλεμο.
Το διεθνές κόστος για την Κίνα με την αυξανόμενη απομόνωσή της είναι ένα βαρύ φορτίο για την Κίνα τώρα.
Ωστόσο, υπάρχει ένας λόγος για τον Σι να εμπλακεί:
Είναι ενάντια στο συμφέρον της Κίνας να χάσει εντελώς ο Πούτιν.
Μια αποδυναμωμένη Ρωσία είναι αποδεκτή από τους Κινέζους γιατί αυτό θα τους επιτρέψει να επεκταθούν στην Κεντρική Ασία και να υποτάξουν τη Ρωσία στην Κίνα.
Μια ηττημένη Ρωσία έχει μηδενική αξία ως σύμμαχος, η αποσταθεροποίηση στο Κρεμλίνο που σίγουρα θα ακολουθήσει θα εκτροχιάσει τη ρωσο-κινεζική στρατηγική εταιρική σχέση και επίσης θα ρίξει κρύο νερό σε τυχόν σχέδια στρατιωτικής εισβολής στην Ταϊβάν.
Αν υπάρχει ένα πράγμα που αποστρέφεται η Κίνα, επειδή είναι μακροπρόθεσμοι σχεδιαστές, είναι η αστάθεια και η αβεβαιότητα.
Ο πλήρης οπλισμός των Ρώσων με κινεζικά όπλα μπορεί να ανατρέψει τη ζυγαριά και να εξασφαλίσει ότι η Ρωσία θα κερδίσει εάν ο πόλεμος δεν κλιμακωθεί περαιτέρω, κάτι που είναι πιθανό.
Αυτό θα σημαίνει ότι η Κίνα εμπλέκεται απευθείας με τη Δύση μέσω ενός θερμού πολέμου, αρχικά με πληρεξούσιο, η έκταση του οποίου είναι άγνωστη.
Αυτό θα σημαίνει έναν πλήρως συγκρουσιακό Ψυχρό πόλεμο με τη Δύση, αστάθεια, μηδενικές διπλωματίες και ακρωτηριαστικά περιορισμένο εμπόριο.
Αυτός ο πιθανός νέος Ψυχρός Πόλεμος θα έχει την Κίνα, μια αδύναμη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, τη Συρία και ίσως την Τουρκία από τη μια πλευρά και τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και ίσως το Βιετνάμ από την άλλη.
Η Κίνα έχει πολλά περισσότερα να κερδίσει απειλώντας ότι θα οπλίσει τη Ρωσία και περισσότερα να χάσει αν το κάνει. Ό,τι κι αν συμβεί, η αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα αυξηθεί.
Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό.
Το παιχνίδι εξουσίας στην Ουκρανία είναι πλέον πιο περίπλοκο αφού εμπλέκονται τρεις μεγάλες δυνάμεις, όλες πυρηνικές.
ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία.
Οποιαδήποτε συναλλαγή θα γίνει μεταξύ τους.
Η Ευρώπη, η οποία εδώ και πολύ καιρό επικεντρώνεται στην Οικονομία και το Εμπόριο, δεν αποτελεί σημαντικό παράδειγμα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες κοντά στη Ρωσία τάσσονται με τη Δύση εκτός από την Ουγγαρία και την Τουρκία.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα επέλεγαν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων ακόμη και σε βάρος της Ουκρανίας.
Προς το παρόν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αναζητούν τη Νίκη στον αγωνιστικό χώρο.
Η πολυπλοκότητα των Προβλημάτων είναι τέτοια που, προς το παρόν, η ομίχλη του Πολέμου είναι αδιαπέραστη.
Ας ελπίσουμε ότι κάτι λιγότερο αιματηρό θα αρχίσει να αναδύεται προς το τέλος του 2023.
πηγη http://www.kassandros.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου