Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΣΠΑΝΑΚΙ ΠΗΓΗ ΜΗ...ΑΙΜΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ



Η Ιουλιάνα της Ολλανδίας (30 Απριλίου 1909 – 20 Μαρτίου 2004)
Juliana Emma Louise Wilhelmina van Oranje-Nassau)
υπήρξε Βασίλισσα της Ολλανδίας (1948 – 1980).
Γεννήθηκε στη Χάγη, κόρη και διάδοχος της βασίλισσας Βιλελμίνης
 και του πρίγκιπα Ερρίκου του Μεκλεμβούργου-Σβέριν.
Το 1937 παντρεύτηκε τον Γερμανό πρίγκιπα Βερνάρδο 
του Λίππε-Μπήστερφελντ, από τον οποίο απέκτησε
τέσσερις κόρες με πρωτότοκο τη σημερινή βασίλισσα Βεατρίκη.
Κι όμως υπάρχει και μια άλλη  ¨πριγκίπισσα Τζουλιάνα¨, δεν το γνωριζα
(  όπως και σεις αλλωστε) μεχρι που μου τη¨συνεστησε¨ενας φίλος φανατικος
των βιολογικων καλλιεργειων, ο Τασος.
Ετσι λοιπον εμαθα πως εχουμε αρκετες ποικιλίες σπανακιού. ..
με πιο γνωστές στην Ελλάδα , εκτος απο το κοινό σπανάκι,
 το κοντό σπανάκι και το πλατύφυλλο Άργους.
( που δεν το συνιστα ο Τασος λογω αυξημενων οξαλικων)
Ακομα εχουμε και αυτοφυές, άγριο σπανάκι, πο το λενε.. νάνα.
Έχουν αναπτυχθεί και κάποια υβρίδια για μεγαλύτερη παραγωγή,
που…ανατριχιαζουν το φίλο μας..
Το σπανάκι κυκλοφορεί φρέσκο,στις λαϊκες, κονσερβοποιημένο ή κατεψυγμένο.
Διατηρειται και σε κοινούς καταψύκτες,
(αφού πρώτα ζεματιστεί), για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το σπανακόρυζο, είναι ευκολο, φθηνο, γευστικο, χορταστικο,
κι αρεσει και στα παιδια..αρκει να μην το κολυμπησουμε στο λαδι
και το φορτωσουμε με αχρηστο αλατι.. ( εχει απ τη φυση του αρκετο νατριο).
Ακομα το φτιαχνουμε με..σουπιές , αλλα και με…χταποδι..
Γίνεται διάφορες πίτες (σπανακόπιτα) ή ακόμα τρώγεται και ωμό
( αυτό του Τασου) σε διάφορες σαλάτες.
Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ( μη αιμικο) σίδηρο 
και βιταμίνες Α ,C, Ε και Κ, χλωροφύλληάλατα ιωδίου και σαπωνίνες.
Ιδανικο για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και για καποιες  αναιμίες.
Στην Ελλάδα η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 36.000 τόνους.Βικιπεδια
Το ξαναλεμε, για να μας μεινει..
Το σπανάκι είναι Πηγή Μη Αιμικού Σιδήρου.
Δηλαδή ο σίδηρος που περιέχει δεν είναι
βιοδιαθέσιμος στον οργανισμό μας..
(όπως ο σίδηρος που βρίσκουμε στα ζωικά προϊόντα.)
Το ωμό σπανάκι περιέχει έναν αναστολέα που λέγεται
οξαλικό οξύ.. Το οξαλικό οξύ ¨συνδέεται¨
με το ασβέστιο, και το σίδηρο,
και εμποδιζει την απορροφηση τους..
Το μαγειρεμένο σπανάκι.. αντιθετα…βοηθα
 στην απορρόφηση του σιδήρου.
Αρα μας δινει.. περισσότερο σίδηρο
Οι Άνδρες (
Ενήλικοι) Χρειάζονται 8 mg σίδηρο την ημέρα,
ενώ Οι Γυναίκες χρειάζονται 18 mg  ..
(οι έγκυμονουσες.. χρειάζονται 27 mg).
Εάν πρόκειται να φάτε ωμό σπανάκι ή
άλλες τροφές πλούσιες σε σίδηρο…
 ¨μάθετε¨ να το τρώτε μαζί με τα παρακάτω…
 Ψάρι, Πουλερικά Φρούτα ..πλούσια σε βιταμίνη C:
πορτοκάλια, πεπόνι, φράουλες, γκρέιπφρουτ,
ακτινίδια μπρόκολο, ντομάτες, χυμός ντομάτας,
πατάτες, κόκκινες και πράσινες πιπεριές
 Λευκό κρασί (σε 
μικρή έως μέτρια ποσότητα!)
Σίγουρα, σήμερα μπορούμε να βρίσκουμε
σπανάκι φρέσκο αρκετούς μήνες, όπως και άλλα
τρόφιμα που είναι εξίσου θρεπτικά στην εποχή τους
Ακόμα το σπανάκι (εκτός σιδήρου)
Περιέχει φλαβονοειδή και τις διαφημισμενες..
πολυφαινόλες
(λουτεολίνη, κεπφερόλη).
Η παρουσία των αντιοξειδωτικών είναι σπουδαία
και για την προστασία της καρδιακής λειτουργίας
και της πρόληψης από εγκεφαλικά .
Περιέχει πεπτίδια, τα οποία σε συνδυασμό με το κάλιο,
συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Η υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Κ,
ασβεστίου και μαγνησίου, προσδίδουν
στο σπανάκι την ιδιότητα της προφύλαξης
της υγείας των οστών.
Τρώγεται ( επαναλαμβανω) μαγειρεμένο
(σπανακόρυζο, σουπιές με σπανάκι),
Σε Πίτες (σπανακόπιτα) ή ακόμα ωμό
(ή ατμο-βραστό) σε διάφορες σαλάτες.
Δεδομένου ότι οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες
χάνονται κατά τη διάρκεια του βρασμού,
Ο Καλύτερος Τρόπος Είναι Να Μαγειρέψετε Το Σπανάκι
είναι…Στον.. Ατμό ..Τερμα…και
παντοτε να ειστε χαρουμενοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου