Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΟΥΣΙΕΣ ΚΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΑ..ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Ο ΚΑΠΝΟΣ..










Εύλογη, πραγματική,ουσιαστική, σπαραξικάρδια η απορία του Τάκη..             
( αδιόρθωτου καπνιστή...παιδιόθεν.)
Η νικοτίνη κάνει μόνο κακό...δεν μπορεί, και κάποιο καλό θα κάνει...
¨Οταν μιλάμε για τη νικοτίνη, το μυαλό μας, μετα βλελυγμίας ταξιδεύει στα βρωμερά συννεφα καπνού, που με ηδονή και σαδισμό, εκτοξεύει πανω μας, ο αναιδής του διπλανού τραπεζιού¨..
Κι ομως η νικοτίνη δεν είναι απλώς υπεύθυνη για τον εθισμό στο καπνό, αλλά έχει μια πληθώρα ¨φυσιολογικών¨ δράσεων στον οργανισμό.
Για τον Τάκη λοιπόν, αλλά και για πολλούς φίλους¨πληγωμένους¨απ την θανατηφόρα συνήθεια, δυο λόγια για την ουσία που είναι πολυ περισσότερο εθιστική και καταστροφική, απ τα υπόλοιπα δαιμονικά στοιχεία, που καταδυναστεύουν τη ζωή των δύστυχων εξαρτημένων συνανθρώπων μας..
Οι πλέον εθιστικές ουσίες  είναι οι οπιούχες, η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες, το αλκοόλ και η ..νικοτίνη που δρουν στο σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο.
Ο εκτιμώμενος κίνδυνος ¨εκδήλωσης εξάρτησης¨ είναι περίπου
32% για τη νικοτίνη,
23% για τα οπιούχα,
15% για το αλκοόλ και
10% για τα κανναβινοειδή. ( αυτό δεν σημαίνει πως η cannabis sativa ,  και το αλκαλοειδές της η τετραϋδροκαναβινόλη...είναι αθώα..)
Ομως μιλάμε για τη νικοτίνη..και την πληθώρα των νικοτινικών υποδοχέων ακετυλοχολίνης , σε πολλούς ιστούς αλλά και την ικανότητα της, ως μικρό και λιπόφιλο αλκαλοειδές μόριο, να διαπερνά τις κυτταρικές μεμβράνες, έστω και σε περιορισμένο βαθμό.
Εκπληξη κατέλαβε τους ερευνητές, οταν πρόσφατα, παρατήρησαν παράξενα πράγματα απο την επίδραση της νικοτίνης στο ανοσο μας σύστημα. Οι ¨Νικοτινικοι Υποδοχείς Ακετυλοχολίνης¨ είναι πενταμερείς ¨δίαυλοι¨, που επιτρέπουν τη διέλευση ιόντων νατρίου και ασβεστίου.. όταν ενεργοποιούνται από την ακετυλοχολίνη ή, από τη ...νικοτίνη.
Η δράση της νικοτίνης στους ¨Νικοτινικους Υποδοχείς Ακετυλοχολίνης¨  του
κεντρικού νευρικού συστήματος, προκαλεί την απελευθέρωση μιας σειράς από  ορμόνες και νευροδιαβιβαστές, όπως..Ακετυλοχολίνη, Ντοπαμίνη, Σεροτονίνη, ACTH, Β-Ενδορφίνη, Προλακτίνη, Επινεφρίνη Και Νορεπινεφρίνη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα.. Αγγειοσύσπαση, Αύξηση Της Καρδιακής Συχνότητας, Της Γαστρεντερικής Έκκρισης Και Κινητικότητας, Των Κυκλοφορούντων Λιπαρών Οξέων, Αλλά Και Ανορεξία, Βελτίωση Της Προσοχής Και Της Μνήμης. 
Ομως εκτός από νευρικά και μυϊκά κύτταρα,  ¨Νικοτινικους Υποδοχείς Ακετυλοχολίνης¨  συναντάμε και σε κύτταρα του ανοσου συστήματος.
(Βρέθηκαν πρωτεΐνες των υποδοχέων σε... άθικτα λεμφοκύτταρα και μεμβράνες λεμφοκυττάρων).
Επιπλέον εχουμε στοιχεία ,από την επίδραση της νικοτίνης, στους διαύλους ασβεστίου των λεμφοκυττάρων, σε Τ και Β λεμφοκύτταρα.
Ανάλογα με τις κυττοκίνες που παράγουν, τα κύτταρα του ανοσου συστηματος μας, διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες.
(Τις αναφέρω για την ιστορία, οχι που αξίζει να τις θυμαστε.. TH1 (IFN-γ), TH2 (IL-10) και φλεγμονώδη (IL-6, TNF-α).
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η νικοτίνη επηρεάζει την παραγωγή και απελευθέρωση αυτών των κυττοκινών.
Από τα πιο πάνω προκύπτει μια σαφης επίδραση της νικοτίνης, στην ανοσολογική απάντηση.
Τα αποτελέσματα  μελετών χρόνιων καπνιστων, δεν μπορούν να αξιολογηθούν, εξαιτίας του πλήθους των χημικών ουσιών του καπνου.
Εξ άλλου ειναι γνωστό πως.. η νικοτίνη οξειδώνει τις LDL λιποπρωτεΐνες.
Διαμέσου, όμως, της επίδρασης της στο ανοσο, ενδέχεται να παίζει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην δημιουργία¨πλάκας¨στις αρτηρίες...
Πολλές μελέτες έχουν επισημάνει την δράση της ως χημειοτακτικό παράγοντα στα ουδετερόφιλα, καθώς και στην εκτροπή της λειτουργίας τους.
Ως γνωστόν δε τα ουδετερόφιλα συμμετέχουν στην αθηρωμάτωση, προκαλώντας αγγειοσύσπαση στα στεφανιαία αγγεια, και απελευθερώνοντας κυττοκίνες.
Πέραν από τη σχέση καπνού και καρκίνου, πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι και η ίδια η νικοτίνη έχει καρκινογόνες ιδιότητες.
Υψηλά επίπεδα νικοτίνης στην κυκλοφορία, έχουν σχετιστεί με ηυξημένη συχνότητα καρκίνου του παγκρέατος και τραχήλου της μήτρας, ενώ η συγκέντρωση στο σάλιο με κακοήθειες της στοματικής κοιλότητας.
Αλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι άφθονοι ¨Νικοτινικοι Υποδοχείς Ακετυλοχολίνης¨  που απαντώνται σε όλους τους.. ιστολογικούς τύπους καρκίνου του πνεύμονα.
Η νικοτίνη.. ενεργοποιεί πρωτεϊνικές κινάσες, που συμμετέχουν στην ¨απάντηση¨ του οργανισμού στο στρες και σε αντιγονικά ερεθίσματα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να ευνοείται η επιβίωση των καρκινικών κυττάρων.
Εξάλλου, υποστηρίζεται από ορισμένους ερευνητές ότι η νικοτίνη αναστέλλει την απόπτωση, γεγονός που λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
Οπως και να το κάνουμε, είναι αδύνατον να απενοχοποιήσουμε, ούτε εν μέρει, την πολύπλευρη δράση της νικοτίνης στο ανοσο σύστημα, η οποία , οσο κι αν φαινεται παράξενο..μόλις έχει αρχίσει να διερευνάται συστηματικά.
Η πλήρης και εις βάθος διερεύνηση αυτής της επίδρασης, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον σήμερα, καθώς έχει διευρυνθεί η αυτούσια κατανάλωση νικοτίνης, κυρίως στα πλαίσια της προσπάθειας απεξάρτησης από το κάπνισμα.
Γι αυτό φίλε Τάκη, όπως και να το δούμε, τιθεται θέμα επιλογών..
Τη ΧΑΠ, την έχεις καβάτζα απο χρόνια. Μικρός ( κι άμυαλός ) δεν είσαι, το αντίθετο..
Πάρτο απόφαση, τη στιγμή μάλιστα, που δεν σου χτύπησε σήμα κινδύνου, να το κόψεις το ρημάδι..
Εχει κι άλλες χαρές η ζωή... και δεν εννοώ...το¨πρωϊνο τσιγάρο¨που με πόνο χαραζει στις νότες του ο συμπαθέστατος Νότης ..με τη Μόρφω..



Χαίρετε



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου