Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Ο ΜΕΤΑΝΕΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΩΝ

  


08.14b.pelagia

 

 

 

 


 

 

 

Στις 6 Απριλίου 2020, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου ερωτηθηκε απο τον δημοσιογράφο Δημήτρη Οικονόμου , για τον σημερινο ανθρωπο που αναγκασθηκε ξαφνικα να μεινει μεσα στο σπιτι του.

 

 

 

 

 

Ο μεταμοντερνισμός ακυρώνει το πάθος για τη ζωή - slpress.gr

 

 

 

 

Μένουμε στο σπίτι μας , αλλά ξέρετε ο ¨μετανεωτερικός¨ άνθρωπος, όπως έλεγε ο Κένεθ Γκέργκεν, διακρίνεται για τρία γνωρίσματα: 

αισθάνεται ότι είναι κορεσμένο το περιβάλλον στο οποίο ζει, δηλαδή η αίσθηση ασφυξιας στο περιβάλλον που ζουν οι ανθρωποι .

Ο πολλαπλασιασμός των σχέσεων, δηλαδή η ανάγκη να ζουν έξω από το περιβάλλον τους, ακόμα και εκτός Ελλάδος ,και 

ο εποικισμός του εαυτού, δηλαδή να παίρνουν πολλά στοιχεία και τα φέρνουν στον εαυτόν τους.

 

 

 

 

Τι θα αφήσει μέσα μας η πανδημία; | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

 

Τώρα πρέπει να μάθουμε έναν άλλο τρόπο ζωής.Ίσως θα φύγουμε από τον μετανεωτερικό άνθρωπο και θα πάμε σε έναν άλλο άνθρωπο, ο οποίος επιστρέφει στον εαυτό του στο σπίτι του.

 

 

 

 

 

Τι θα αφήσει μέσα μας η πανδημία; | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

 

 

 

Έναν τέτοιο μεταμοντερνικο και ίσως αλαζονικό άνθρωπο τον προσέβαλε ο κορονοϊός και τον έκλεισε στο σπίτι του, που προηγουμένως το θεωρούσε κορεσμένο, αλλά ταυτόχρονα τον έκανε να αισθάνεται αιχμάλωτος, φυλακισμένος. Αυτό δημιουργεί εσωτερικές και εξωτερικές εντάσεις.

Αισθάνομαι, λεει ο Μητροπολιτης,  ότι η πανδημία αυτη ,ίσως ανατρέψει τα γνωρίσματα του μεταμοντερνικού ανθρώπου και  δημιουργηθεί ένας άλλος άνθρωπος, φοβισμένος, τρομοκρατημένος, εσωστρεφής, ίσως και επιθετικός. Δεν γνωρίζω πώς θα χαρακτηρίσουν οι ειδικοί αυτό το ρεύμα, που είναι πέραν του μεταμοντερνισμου. Πάντως, θα φανεί ένας άνθρωπος που ίσως περιορισθεί στο περιβάλλον του και βρει άλλους τρόπους ¨διαφυγής και εκφράσεως¨ μέσα από το διαδίκτυο.

 

 

 

 

 

08.14b.pelagia

 

 

 

Στην Εκκλησία τωρα, διαθέτουμε μια παράδοση που λέγεται ησυχαστική, νηπτική, και που  αποβλέπει στη θεραπεία των λογισμών, της φιλαυτίας, που είναι η άλογος του σώματος φιλία και κάνει τον άνθρωπο να συνδυάζει την αγάπη με την ελευθερία, τη γνώση του εαυτού του με τη γνώση του άλλου με την αλληλο περιχώρηση, να μάθει το πώς η φιλαυτία, που είναι οι ναρκισσιστικοί   καθρέπτες που μας περιβάλλουν θα γίνει παράθυρο φιλοθεΐας και φιλανθρωπίας.

Αυτή είναι μια ισχυρή διαχρονική παράδοση, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Ίσως η κρίση που περνάμε να επιβεβαιώσει το ρητόν ουδέν κακόν αμιγές καλού.

 

 

 

 

 

 


 

 

ΟΝΤΩΣ ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ..ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ..






Ο άγιος Μάξιμος, ο Ομολογητής, μας λεει πως κάθαρση τής καρδιάς , είναι η υπέρβαση τής ηδονής καί τής οδύνης.

Ετσι φτανουμε στην πρακτική αρετή . 

Αν τωρα  εξαφανισουμε από τήν ψυχή μας τήν  λήθη  καί τήν άγνοια ,του Θεού, περνουμε ευπρεπώς στή ¨φυσική θεωρία¨, καί τέλος,αν μπορεσουμε να ελευθερωσουμε τόν νού απ τίς εικόνες και τίς  φαντασίες,αποκτουμε τήν θεολογική μυσταγωγία

 





Αποτέλεσμα εικόνας για ΗΔΟΝΗ ΟΔΥΝΗ

 



Αρα μέσα στήν Εκκλησία, έχουμε τήν δυνατότητα, μέ τήν θεολογία, τά μυστήρια καί τήν άσκηση, νά διασπάσουμε τήν σχέση τής ηδονής καί τής οδύνης, νά θεραπεύσουμε  τήν ηδονή καί νά υπομένουμε τίς δοκιμασίες, τόν πόνο, τίς αρρώστιες καί τόν φόβο τού θανάτου, καί ακολούθως, να  αποδεσμευτουμε  από όλες τίς υποχρεώσεις καί να καταστουμε όντως

¨ε λ ε ύ θ ε ρ ο ι ¨. 

Η ύπαρξη τού ανθρωπου, δέν ταυτίζεται  απόλυτα μέ τήν λογική , αλλά εκφράζεται από τήν υπέρβαση  τού πόνου καί τήν βίωση τής αγάπης. 

Χαίρετε.

 



 

Αποτέλεσμα εικόνας για ύπαρξη τού ανθρωπου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ..

 




Μου γράφει η Α.Φ.

Η θεία μου το 2009, ¨διολίσθησε στην άνοια¨.

Το 1996, της διαγνωσθηκε καρκίνος στο στήθος. Το 1998, φάνηκε οτι είχε υποχωρήσει, κι απλά ήταν υπό παρακολούθηση.

Εχοντας την οικονομική δυνατότητα, ταξίδεψε στην Αμερική, κι ήρθε σε επαφή με θεραπευτικές κοινότητες, που της έμαθαν να ¨σκέπτεται θετικά¨..

Δεν την απασχόλησε το στήθος της, μέχρι που έχασε τον άνδρα και την κόρη της σε ατύχημα το 2007. Της κόστισε πολύ, κι άρχισε να κλείνεται στον εαυτό της.

Το 2009, είχε πλέον ξεκινήσει για ¨το μεγάλο αντίο της ζωής¨. Ομως εξ μήνες πρίν παρουσίασε κακοήθεια στον πνευμονα, και κάτι είχαν δείξει οι εξετάσεις και στα οστά.

 

 

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΟΙΚΤΙΡΜΟΝΕΣ.. | Kosmaser's Weblog

 

 

 

 

Μπαίνοντας στην άνοια, και ζώντας στον δικό της κόσμο, αργά αλλά σταθερά όλες οι ενδείξεις υποχωρούσαν, όπως τα σχέδια στην άμμο.

Το 2010, σε μια εξέταση ρουτίνας δεν υπήρχε τίποτα.

Η μαγνητική επεσφράγισε τη διάγνωση..

Μέχρι σήμερα ζεί σ ένα πολύ καλό ίδρυμα. Είναι ήρεμη και προσηνής.Με αναγνωρίζει κάθε φορά που την επισκεπτομαι, και πάντα περιμένει τον…άνδρα της και την κόρη της να έλθουν.

Οχι δεν ανησυχεί, απλά ξέρει πως θα έλθουν..

 

 

έχοντας ώτα ακούειν κοσμασερ | Kosmaser's Weblog

 

 

 

 

Ετσι της λέει ο εγκέφαλός της.

Α υ τ ό ς   που σταμάτησε να δημιουργεί καρκινικά κύτταρα στους πνεύμονες και τα οστά της

Εδω ο ¨Ιατρικος Κοσμος¨ σιωπα με σεβασμο.

 

Εγώ δεν έχω παρα να συμφωνήσω..

 

 

 

 

μαθαινω απ το παιδι μου | Kosmaser's Weblog

 

 

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Χριστούγεννα 2020





Γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη μας κυριαρχείται από τα λεγόμενα υπαρξιακά και οντολογικά ερωτήματα όπως: 

τι είναι η ζωή, γιατί υπάρχει και τι είναι ο θάνατος, υπάρχει ή δεν υπάρχει μεταθανάτιος ζωή και άλλα παρόμοια.

Στις μέρες μας έχοντας όλοι την αίσθηση της απειλής του θανάτου τόσο έντονη, όσο καμία άλλη φορά στο παρελθόν, αισθανόμαστε να αφυπνίζονται τα ορμέφυτα αντανακλαστικά που διαθέτουμε σαν έμφυτη υπαρξιακή αγωνία σχετικά με το νόημα, τον σκοπό της ζωής και της υπάρξεώς μας.Σε όσους προσπαθούν ως πιστοί να ζουν με προσευχή  και μετάνοια μετέχοντας στην ασκητική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, αισθανόμενοι ότι είναι ζωντανά μέλη αυτής, τέτοιου είδους ερωτήματα έχουν βιωματικά απαντηθεί.   

Ακολουθώντας τον τρόπο υπακοής και τηρήσεως των ευαγγελικών εντολών του Χριστού, όπως τον δίδαξαν με τα έργα και την ζωή τους οι Πατέρες της Εκκλησίας, αισθάνονται υπαρξιακή πληρότητα, νόημα και σκοπό ζωής.  

Γνωρίζουν ότι βιώνοντας την Ησυχαστική Παράδοση της Εκκλησίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις σωτηρίας της ψυχής τους, δηλαδή την μετά τον θάνατον ένωση αυτής με τον αναστάντα Χριστό. 

Την ημέρα των Χριστουγέννων η Εκκλησία μας ψάλλει: 

«Ἐπεσκέψατο ἡμᾶς, ἐξ ὕψους ὁ Σωτὴρ ἡμῶν,Ανατολὴ ἀνατολῶν,καὶ οἱ ἐν σκότει καὶ σκιᾷ, ερομεν τὴν ἀλήθειαν, καὶ γὰρ ἐκ τῆς Παρθένου ἐτέχθη ὁ Κύριος.»

Η κατά κόσμον γενέθλιος ημέρα του Χριστού σηματοδοτεί την απαρχή της σωτηρίας των ανθρώπων, δηλαδή την δυνατότητα επανένωση τους με τον Δημιουργό τους και στην επιστροφή στην οντολογική κατάσταση που ήσαν προ της πτώσεως και της εξόδου τους από τον Παράδεισο.  Με την είσοδο Του στην Ιστορία ο Χριστός θέλησε να ελευθερώσει το ανθρώπινο γένος από τα δεσμά της αμαρτίας και του θανάτου, που ήσαν τα αποτελέσματα της πτώσεως , νικώντας με το Έργο Του, τον Θάνατο Του και την ένδοξο Του Ανάσταση, τον διάβολο, την αμαρτία και τον θάνατο. Ιδρύοντας   την Πεντηκοστή την Εκκλησία Του, η οποία είναι το αναστημένο σώμα Του, του οποίου κεφαλή είναι ο Ίδιος, καλεί όλους τους ανθρώπους στην γνώση της Αλήθειας που υποστασιάζεται  στο Πρόσωπο Του, για να υπερβούν έτσι την λήθη και την άγνοια του Τριαδικού Θεού που τους κληροδότησε η αμαρτία και ο θάνατος. Επίσης την ημέρα των Χριστουγέννων η Εκκλησία μας ψάλλει: 

«Δεῦτε ἴδωμεν πιστοί, ποῦἐγεννήθη ὁ Χριστός,ἀκολουθήσωμεν λοιπὸν ἔνθα ὁδεύει ὁ ἀστήρ, μετὰ τῶν Μάγων Ἀνατολῆς τῶν Βασιλέων. Ἄγγελοι ὑμνοῦσιν, ἀκαταπαύστως ἐκεῖ. Ποιμένες ἀγραυλοῦσιν, ᾠδὴν ἐπάξιον· Δόξα ἐνὑψίστοις λέγοντες, τῷ σήμερον ἐν Σπηλαίῳ τεχθέντι, ἐκ τῆς Παρθένου, καὶ Θεοτόκου, ἐν Βηθλεὲμ τῆςἸουδαίας.»

Ο Χριστός δηλαδή με την γέννηση Του, προσδιόρισε την έναρξη του έργου της σωτηρίας των ανθρώπων, που υποστασιάζει την  μετά θάνατον μετοχή των ψυχών στο αναστημένο Του σώμα. Έχω την αίσθηση ότι αυτή η χρονιά μας δημιούργησε τις προϋποθέσεις να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα ¨ησυχαστικά¨, αισθανόμενοι την Γέννηση του Χριστού πραγματικά μέσα στην καρδιά μας να αγγίζει και να νοηματοδοτεί την ύπαρξη μας, έχοντας  την προσδοκία να τον δούμε στην άλλη ζωή, σε όλη του Την Δόξα, βάζοντας αρχή μετανοίας για την κάθαρση της καρδίας μας από τα φανερά και τα κρυφά πάθη της φιλαυτίας, που μας καταδυναστεύουν ως ανθρώπους της πτώσεως. 

Αθήνα 21-12-2020. 

Δημητριος Ηλ.





Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΣ ΑΠ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ;

 








Συνηθως, οι ανεπαρκείς άνθρωποι , τείνουν να υπερεκτιμούν τις ικανότητες, τις γνώσεις και τους εαυτούς τους. Στον αντιποδα, οι έξυπνοι , τείνουν να υποτιμούν τις γνώσεις και τις ικανότητες τους και να πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλοί σαν αυτούς , εκεί έξω. 

Απ την αλλη τωρα,  μια μελέτη του Yale που έγινε το 2008, έδειξε ότι οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι ανοιχτόμυαλοι απέναντι στις απόψεις των άλλων, χωρις να διατυπώνουν την δική τους, μέχρι να ακούσουν όλα όσα έχουν να τους πουν. Εξ αλλου είναι πιο σίγουροι για την γνώμη τους και χειραγωγούνται πολύ πιο δύσκολα. 








Αν τωρα είσαι από αυτούς που τους αρέσει να μένουν και μόνοι και  να μην είναι συνέχεια με κόσμο, τότε έχεις ένα ακόμα  σημάδι ευφυΐας. Αντίστοιχη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychology, έδειξε ότι η αυξημένη ευφυΐα και η μοναχικότητα συνδέονται. 

Η ικανότητα του να αποφεύγεις να παίρνεις παρορμητικές αποφάσεις και η προσερμέτρηση των επιλογών, σχετίζεται με την ευφυΐα, όπως απέδειξε και σχετικό πείραμα του Πανεπιστήμιου του Yale. Στην εν λόγω έρευνα, οι συμμετέχοντες έκαναν πρώτα τεστ IQ και στη συνέχεια τους προσφέρθηκε ένα χρηματικό ποσό σαν ανταμοιβή, που μπορούσαν να λάβουν εκείνη την στιγμή ή λίγο αργότερα. Όσοι επέλεξαν να περιμένουν, είχαν και τα υψηλότερα σκορ στα τεστ IQ τους.








Η Δημιουργικότητα Είναι σημάδι υψηλής νοημοσύνης, καθώς απαιτεί ευέλικτη σκέψη και ικανότητα για την εύρηση διαφορετικών λύσεων πάνω σε ένα πρόβλημα. Η Ακαταστασία Σύμφωνα με τους ειδικούς,  συνδέεται με τη δημιουργικότητα και την ευφυΐα

Η μεγάλη περιέργεια,Το να θέλεις να μαθαίνεις συνέχεια νέα πράγματα και όλο και πιο πολλά, είναι στοιχείο των ευφυών ανθρώπων Μάλιστα, σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Individual Differences, απέδειξε ότι τα άτομα που είχαν υψηλότερο IQ, είχαν και περισσότερη περιέργεια, ενώ ήταν και ποιο ανοιχτά σε ιδέες. 

Συμπερασμα, ενας ανθρωπος που συνηθως περνα απαρατηρητος, ουσιαστικα ειναι πολλες φορες αξιολογοτερος απ αυτον που ¨κανει φασαρια¨στο περασμα του. 


Χαιρετε










Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

  

 


 

Νηφαλια, και ειρηνικα , ο Μητροπολιτης Ναυπακτου συνεστησε να τηρούμε τις οδηγίες και τα μέτρα των ειδικων, για τον περιορισμό της πανδημίας ,σε συνεντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής  

 

 

 

 

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου για όλα τα ΜΜΕ - ΒΙΝΤΕΟ - Martyria.gr %

 

 

 

 

 

Από τις πλεον ψύχραιμες φωνές της Ιεραρχίας- τάσσεται υπέρ του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, δηλώνει ότι θα το κάνει και ο ίδιος, προσθέτοντας με νόημα ότι δεν δίνει συνωμοσιολογικές και ιδεολογικές ερμηνείες στα εμβόλια.

 

Σεβασμιότατε, υπάρχουν πιστοί που τηρούν τα μέτρα των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών για την προστασία τους από την Covid-19. Υπάρχουν, όμως, και πιστοί που αρνούνται την ύπαρξή του και πιστεύουν σε σενάρια συνωμοσιολογίας. Τι θα λέγατε στους αρνητές;

Η Εκκλησία είναι ένας χώρος ¨ευρύχωρος¨. Αν σκεφθεί κανείς ότι με τα Μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος γίνεται κάποιος μέλος της Εκκλησίας, τότε καταλαβαίνει ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Ελληνες είναι μέλη της Εκκλησίας.Ομως, επειδή στον κάθε άνθρωπο δόθηκε από τον Θεό το αυτεξούσιον, γι’ αυτό και ο καθένας έχει έναν δικό του τρόπο να αντιμετωπίζει τα θέματα της ζωής του. Μέσα από αυτό το πρίσμα, όπως σωστά παρατηρείτε, υπάρχουν χριστιανοί που αποδέχονται την ύπαρξη της πανδημίας και τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και άλλοι που τα αρνούνται η επιφυλάσσονται γι’ αυτά που τα θεωρούν υπερβολικά. Θεωρώ ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από την πανδημία του ιού και πρέπει να τηρούμε όλα όσα μας συμβουλεύουν οι ειδικοί. Σε όλα τα θέματα της υγείας μας συμβουλευόμαστε τους γιατρούς, επισκεπτόμαστε τα νοσοκομεία και υπακούμε στις υποδείξεις τους. Γιατί να μην το κάνουμε αυτό και στην παρούσα υγειονομική κρίση;

Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν αντιδράσεις για το κλείσιμο των ναών. Ορισμένοι ιεράρχες αλλά και πιστοί κάνουν λόγο για διωγμό της Εκκλησίας. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Πράγματι, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα από το κλείσιμο των ναών, και μάλιστα σε κρίσιμες και σημαντικές εκκλησιαστικές περιόδους, όπως τη Μεγάλη Σαρακοστή, το Πάσχα και τώρα την περίοδο της προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα.Το επιχείρημα του διωγμού το έχω ακούσει και δεν μπορώ να το ερμηνεύσω πλήρως. Οταν κλείνουν όλα τα καταστήματα, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα αεροδρόμια κ.λπ., δεν μπορώ να πω ότι όλα αυτά έγιναν ως άλλοθι για να κάνουν διωγμό στην Εκκλησία. Οταν όμως βλέπω διάφορες εμμονές ως προς την Εκκλησία, όταν παρατηρώ ότι δίνονται εύκολα άδειες για άλλες εξόδους από τα σπίτια κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, όπως για βάδισμα, έξοδο κατοικίδιων ζώων, και δεν επιτρέπουν άδεια για να πάνε στον ναό να προσευχηθούν, τότε προβληματίζομαι σοβαρότατα. Νομίζω ότι γίνονται λάθη εκατέρωθεν. Μερικοί κληρικοί και χριστιανοί δεν τηρούν επακριβώς τα μέτρα, γιατί έχουν μια μονοφυσιτική αντίληψη ως προς τον ναό, και άλλοι λαμβάνουν πολύ αυστηρά μέτρα για τους ναούς, γιατί φαίνεται ότι έχουν πρόβλημα με τη Θεία Μετάληψη.

 

Κάποιοι λένε ότι η Ιεραρχία άργησε να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος. Τι απαντάτε;

 

 

Η Ιεραρχία όλο αυτό το διάστημα δεν έχει συγκληθεί, ούτε η τακτική Ιεραρχία του Οκτωβρίου, για λόγους ανωτέρας βίας. Ομως, το θέμα το αντιμετώπισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και νομίζω ότι το έκανε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Κινήθηκε στο μέσον μεταξύ των δύο άκρων, δηλαδή της υπερβολής και της ελλείψεως, για να θυμηθώ την αριστοτελική αρχή της αρετής. Ετσι, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος από την αρχή κατανόησε το πρόβλημα και έπραξε τα δέοντα. Νομίζω ότι στην παρούσα φάση θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί ακόμη περισσότερο, γιατί πρέπει να αντιμετωπισθεί η υπερβολή και από τις δύο πλευρές, δηλαδή και από πλευράς μερικών από το πλήρωμα της Εκκλησίας και από πλευράς μερικών της πολιτικής εξουσίας. Η Ιερά Σύνοδος, ύστερα από πρότασή μου, μου έδωσε εντολή να συντάξω έναν Κανονισμό Λειτουργίας των Ιερών Ναών, κατά τη διάρκεια των πανδημιών, τον οποίο ετοίμασα και κατέθεσα στη Σύνοδο. Μακάρι να γίνει κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

 

Η Ιεραρχία έχει ευθύνη για τα κρούσματα κορωνοϊού εντός της Εκκλησίας;

 

H Covid-19 έχει αποδείξει ότι κινείται με ¨δημοκρατικό¨ τρόπο, δηλαδή προσβάλλει όλους, δεν εξαιρεί κανέναν, και μάλιστα το κάνει, κυρίως, σε όσους συμπεριφέρονται με αδιαφορία, απερισκεψία. Κάποιοι, όμως, δεν ενεργούν δημοκρατικά, αφού είναι έτοιμοι να ενοχοποιήσουν μέλη της Εκκλησίας που έχουν προσβληθεί από τον ιό και αμνηστεύουν άλλους. Νομίζω ότι αυτό είναι ένας ιδιότυπος ρατσισμός, που είναι πιο επικίνδυνος από τον κορωνοϊό.Δεν ευθύνεται η Ιερά Σύνοδος για τα κρούσματα κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν και στην Εκκλησία, διότι από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκε τα μέτρα, ακόμη και τα υπερβολικά. Ευθύνονται όμως όσοι δεν τηρούν τα μέτρα που προτείνονται από τους ειδικούς ούτε υπακούουν στην Ιερά Σύνοδο λόγω λανθασμένων «θεολογικών» απόψεων.

 

Θα μπορούσε ποτέ η Εκκλησία να δεχτεί αλλαγή του τρόπου μετάδοσης της Θείας Μετάληψης;

 

Σε αυτό έχει αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος ότι ο τρόπος μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας είναι δοκιμασμένος τουλάχιστον για χίλια χρόνια και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, σε νοσοκομεία σε θεραπευτήρια λοιμωδών νόσων, σε όλους τους χώρους. Βεβαίως, η Μετάληψη του Σώματος και Αίματος του Χριστού προσφέρεται σε αυτούς που το θέλουν και έχουν προετοιμασθεί κατάλληλα.Παρατηρώ όμως ότι το θέμα αυτό το συζητούν αρνητικά άνθρωποι που ούτε κοινωνούν ούτε εκκλησιάζονται τακτικά, και όχι όσοι κοινωνούν και εκκλησιάζονται.Υποψιάζομαι ότι η αυστηρότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την Πολιτεία ως προς τους ιερούς ναούς έγινε επειδή μερικοί έχουν εμμονές ως προς τη Θεία Μετάληψη. Ομως, στο θέμα της Θείας Μεταλήψεως νομίζω ότι δεν υπάρχει απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής, γιατί είναι θέμα πίστεως. Αν υπάρχει τέτοια απόφαση, παρακαλώ να δημοσιοποιηθεί.

 

Σεβασμιότατε, ορισμένοι εν ονόματι της πίστεως αρνούνται την επιστήμη και το αντίθετο. Θα ήθελα, παρακαλώ, τη δική σας τοποθέτηση σε αυτό.

 

Η σύγκρουση μεταξύ πίστεως και επιστήμης έγινε στη Δύση, μεταξύ των απόψεων του σχολαστικισμού και του Διαφωτισμού με την ανάπτυξη των θετικών επιστημών. Εμείς στον χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν είχαμε ποτέ τέτοια σύγκρουση, διότι ξέρουμε ότι τόσο η πίστη όσο και η επιστήμη κινούνται σε διαφορετικά επίπεδα. Οσοι βλέπουν τέτοιες συγκρούσεις και στον δικό μας χώρο διαπνέονται από ξένες ιδεολογίες.Εγώ δέχομαι την επιστήμη και την Ορθόδοξη Θεολογία. Οταν ένας επιστήμονας αρνείται την ορθόδοξη πίστη για λόγους επιστημονικούς, δείχνει ότι δεν είναι αληθινός επιστήμονας. Και όταν ένας ορθόδοξος πιστός αρνείται την επιστήμη για λόγους πίστεως, δείχνει ότι δεν είναι καλός πιστός, γιατί στο θέμα αυτό ισχύει το συναμφότερον. Η πίστη είναι η επιστήμη-γνώση του Θεού και η επιστήμη είναι η γνώση του κτιστού κόσμου. Αυτό έχει ξεκαθαρισθεί στην εποχή μας και απορώ γιατί επανερχόμαστε συχνά σε αυτό.

 

Σεβασμιότατε, θέλω να σας ρωτήσω ευθέως. Θα κάνατε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού;

 

Θα σας απαντήσω κι εγώ ευθέως. Σε όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των δέκα ετών γίνονται εμβολιασμοί υποχρεωτικά για 13 νόσους και προαιρετικά για άλλες 3 νόσους, δηλαδή συνολικά γίνονται 16 εμβόλια και πολλά από αυτά είναι επαναλαμβανόμενα. Επίσης, στις επόμενες ηλικίες γίνονται άλλα εμβόλια και σε αυτά οφείλεται η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής.Τα εμβόλια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για να αντιμετωπίσει τους ιούς. Κι εγώ έχω κάνει εμβόλια, διότι διαφορετικά πιθανόν δεν θα ζούσα, και κάθε χρόνο κάνω το εμβόλιο για τη γρίπη. Θα κάνω όμως και το νέο εμβόλιο ύστερα από τις εγκρίσεις των αρμόδιων οργανισμών και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και τις υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών μου.Βεβαίως, δεν δίνω συνωμοσιολογικές και ιδεολογικές ερμηνείες στα εμβόλια. Θεωρώ ότι με τον τρόπο αυτόν μπορώ να παρατείνω τη βιολογική ζωή, χωρίς αυτό να είναι αυτοσκοπός μου, ώστε να βοηθήσω όσο μπορώ όσους με έχουν ανάγκη και να προετοιμασθώ κατάλληλα για τον θάνατό μου και τη συνάντησή μου με τον Χριστό. Με ενδιαφέρει περισσότερο το πνευματικό εμβόλιο, που είναι η προσευχή και η Θεία Κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, και στενοχωριέμαι όταν το αρνούνται στους χριστιανούς.Πολλοί συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται όσο ποτέ λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ακόμη και μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η Εκκλησία πώς μπορεί να τους βοηθήσει;

 

Αυτό είναι όντως μεγάλο θέμα. Στενοχωριέμαι από τη λεγόμενη κοινωνική αποστασιοποίηση, το να μη συναντώνται οι άνθρωποι μεταξύ τους, αφού ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Λυπάμαι για τα οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα των ανθρώπων αυτής της περιόδου. Περισσότερο θλίβομαι για εκείνους οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν τον ρόλο της Εκκλησίας στην προσφορά νοήματος ζωής στους ανθρώπους με κέντρο τον ιερό ναό και τη Θεία Λειτουργία. Τελικά, ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα, δεν είναι μια έμψυχη μηχανή ούτε ένα ζώο που κατασκευάζει μηχανές.

Αυτά τα Χριστούγεννα καλούμαστε να τα γιορτάσουμε διαφορετικά. Τι μήνυμα θα στέλνατε στον κόσμο;

 

Δεν καταλαβαίνω πλήρως αυτό που ακούω από πολλούς να λένε ότι φέτος καλούμαστε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα διαφορετικά. Τι θα πει διαφορετικά; Αν νοείται να μη γίνονται μετακινήσεις, συγχρωτισμοί, καλώς. Πώς, όμως, θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με φωταγωγημένες πλατείες, με άνοιγμα των καταστημάτων για ψώνια, αλλά με κλειστούς ναούς; Τι νόημα δίνουμε στη Γέννηση του Χριστού; Μήπως ο Χριστός γεννήθηκε ως άνθρωπος για να μας δίνει το δικαίωμα να γιορτάζουμε με ρεβεγιόν και με λαμπιόνια; Είμαστε χριστιανοί ή ειδωλολάτρες με χριστιανικό επίχρισμα;Τελικά, μερικοί εννοούν εορτασμό των Χριστουγέννων σαν να ζούμε προ Χριστού. Μήπως αυτό δικαιώνει αυτούς που ισχυρίζονται ότι ο σύγχρονος κόσμος, ακόμη και στην Ελλάδα, είναι ένας κόσμος μεταχριστιανικός, δηλαδή ένα μίγμα από χριστιανούς, πρώην χριστιανούς και μη χριστιανούς; Οταν δεν ανοίγονται οι ναοί αυτές τις ημέρες, με την τήρηση όλων των μέτρων, μάλλον δικαιώνεται η μεταχριστιανική  νοοτροπία της εποχής μας.

Η εορτή των Χριστουγέννων εορτάζεται κατεξοχήν θεολογικά, εκκλησιαστικά και ευχαριστιακά, αλλιώς είναι μια απλή ανθρώπινη ιστορία.

 

 

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: Η εκκλησία είναι κάτι χειρότερο από σουπερ μαρκετ κ' κομμωτήριο; | Bank Wars - Τράπεζες

 

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

ΞΑΝΑΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ ΔΑΜΟΚΛΗ

 


 

 












Ο κορονοϊος, μας θυμισε πως ειμαστε θνητοι, και ωρισμενα πραγματα δεν εξαρτωνται απο εμας τους ιδιους. 

Πρεπει να μαθουμε να εχουμε αυτοσυγκρατηση, πιστη, υπομονη, και  ταπεινωση, μια και ειμαστε ανημποροι μπροστα σ ενα ¨μικροβιο¨εναν ιο με μεγεθος 0,03μ . 

Κατι θεωρητικα, αλλα και πρακτικα ανυπαρκτο , μια και δεν εχουμε ιδεα τί ακριβως ειναι ενας ιος. 


https://kosmaser.wordpress.com/2016/09/15/ 

 




Κορονοϊός: Νέα μέτρα - Ποιες αγορές κλείνουν - Onmed.gr

 

 



 

 

 

Εντρομος ο Γιαννης λεει πως αυτος ο ιος , κρεμμεται πανω απ το κεφαλι μας, σαν το σπαθι του Δαμοκλη. Κι ετσι ακριβως συμβαινει. Να το θυμηθουμε μια και μας προεκυψε.

Ο Διονυσίος ο Β’, τυραννος των Συρακουσών, το 367 π.Χ. ειχε στην Αυλη του τον Δαμοκλή. Μία μέρα ο Διονύσιος φωναξε τον Δαμοκλή, και τον ρώτησε αν θα ήθελε να πάρει τη θέση , και τα προνόμια του άρχοντα, αλλά μόνο για μία ημέρα. Ο Δαμοκλής δέχθηκε.Του φόρεσαν τα βασιλικα ρουχα και τον πηγαν στη τραπεζαρία, όπου μπορούσε να απολαύσει όποιο είδος φαγητού επιθυμούσε.

Καποια στιγμη, ο  Δαμοκλής παρατήρησε πάνω από το κεφάλι του να κρέμεται ένα μεγάλο σπαθί, που  συγκρατούσαν τρίχες αλόγου, οι οποίες θα μπορούσαν, ανά πάσα στιγμή να κοπούν με αποτέλεσμα το σπαθί να πέσει στο κεφάλι του.

Όταν ο Δαμοκλής ρωτησε , σχετικά με το σπαθί τον Διονύσιο εκείνος του απάντησε:

 




 

Το σπαθί του Δαμοκλέ." Η προέλευση της φρασεολογίας

 

 



¨Το σπαθί το τοποθέτησα ο ίδιος εκεί για να μου θυμίζει να παίρνω τις σωστές αποφάσεις για το λαό μου ,και σε πόσο μεγάλο κίνδυνο είναι η ζωή μου καθημερινά¨.

Ο Δαμοκλής, όταν άκουσε την εξήγηση του Διονυσίου, πανικοβλήθηκε, συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα πόσο διαφορετική είναι η ζωή ενός άρχοντα, συγκριτικά με αυτό που πίστευε. Για αυτό άφησε αμέσως τη ζωή του άρχοντα, αδιαφορώντας για μεγαλεία,  και τιμές,  και επεστρεψε στη παλιά ταπεινή του θέση.

 

 

 

 

 

Υποπτο κρούσμα κορωνοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ...

 

 

 


 

Τελικα πιστευω πως ολη αυτη η ιστορια, με τον κορονοϊο, πρωτογνωρη οχι για μας, αλλα για ολο τον συγχρονο κοσμο, και προσπεραστε προς στιγμην, ολη αυτη την παραφιλολογια, εν πολλοις ανοητη, περι συνωμοσιων, ειναι μια μοναδικη ευκαιρια να ξανασκεφθουμε και να επαναπροσδιορισουμε τη ζωη μας. Εως τοτε ¨μενουμε μεσα, οσο μπορουμε¨και χαμογελαμε.

Χαιρετε.