Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Ο ΜΕΤΑΝΕΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΩΝ

  


08.14b.pelagia

 

 

 

 


 

 

 

Στις 6 Απριλίου 2020, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου ερωτηθηκε απο τον δημοσιογράφο Δημήτρη Οικονόμου , για τον σημερινο ανθρωπο που αναγκασθηκε ξαφνικα να μεινει μεσα στο σπιτι του.

 

 

 

 

 

Ο μεταμοντερνισμός ακυρώνει το πάθος για τη ζωή - slpress.gr

 

 

 

 

Μένουμε στο σπίτι μας , αλλά ξέρετε ο ¨μετανεωτερικός¨ άνθρωπος, όπως έλεγε ο Κένεθ Γκέργκεν, διακρίνεται για τρία γνωρίσματα: 

αισθάνεται ότι είναι κορεσμένο το περιβάλλον στο οποίο ζει, δηλαδή η αίσθηση ασφυξιας στο περιβάλλον που ζουν οι ανθρωποι .

Ο πολλαπλασιασμός των σχέσεων, δηλαδή η ανάγκη να ζουν έξω από το περιβάλλον τους, ακόμα και εκτός Ελλάδος ,και 

ο εποικισμός του εαυτού, δηλαδή να παίρνουν πολλά στοιχεία και τα φέρνουν στον εαυτόν τους.

 

 

 

 

Τι θα αφήσει μέσα μας η πανδημία; | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

 

Τώρα πρέπει να μάθουμε έναν άλλο τρόπο ζωής.Ίσως θα φύγουμε από τον μετανεωτερικό άνθρωπο και θα πάμε σε έναν άλλο άνθρωπο, ο οποίος επιστρέφει στον εαυτό του στο σπίτι του.

 

 

 

 

 

Τι θα αφήσει μέσα μας η πανδημία; | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

 

 

 

Έναν τέτοιο μεταμοντερνικο και ίσως αλαζονικό άνθρωπο τον προσέβαλε ο κορονοϊός και τον έκλεισε στο σπίτι του, που προηγουμένως το θεωρούσε κορεσμένο, αλλά ταυτόχρονα τον έκανε να αισθάνεται αιχμάλωτος, φυλακισμένος. Αυτό δημιουργεί εσωτερικές και εξωτερικές εντάσεις.

Αισθάνομαι, λεει ο Μητροπολιτης,  ότι η πανδημία αυτη ,ίσως ανατρέψει τα γνωρίσματα του μεταμοντερνικού ανθρώπου και  δημιουργηθεί ένας άλλος άνθρωπος, φοβισμένος, τρομοκρατημένος, εσωστρεφής, ίσως και επιθετικός. Δεν γνωρίζω πώς θα χαρακτηρίσουν οι ειδικοί αυτό το ρεύμα, που είναι πέραν του μεταμοντερνισμου. Πάντως, θα φανεί ένας άνθρωπος που ίσως περιορισθεί στο περιβάλλον του και βρει άλλους τρόπους ¨διαφυγής και εκφράσεως¨ μέσα από το διαδίκτυο.

 

 

 

 

 

08.14b.pelagia

 

 

 

Στην Εκκλησία τωρα, διαθέτουμε μια παράδοση που λέγεται ησυχαστική, νηπτική, και που  αποβλέπει στη θεραπεία των λογισμών, της φιλαυτίας, που είναι η άλογος του σώματος φιλία και κάνει τον άνθρωπο να συνδυάζει την αγάπη με την ελευθερία, τη γνώση του εαυτού του με τη γνώση του άλλου με την αλληλο περιχώρηση, να μάθει το πώς η φιλαυτία, που είναι οι ναρκισσιστικοί   καθρέπτες που μας περιβάλλουν θα γίνει παράθυρο φιλοθεΐας και φιλανθρωπίας.

Αυτή είναι μια ισχυρή διαχρονική παράδοση, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Ίσως η κρίση που περνάμε να επιβεβαιώσει το ρητόν ουδέν κακόν αμιγές καλού.

 

 

 

 

 

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου