Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

ΑΫΠΝΙΑ..ΜΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ..

  

Αϋπνία που οφείλεται στο άγχος: όταν οι ανησυχίες παρεμποδίζουν τον ύπνο -  PsychologyNow.gr

 

 

 

H αϋπνία ειναι η συχνότερη διαταραχή του ύπνου Συνήθως ειναι χρόνια και βασανιστικη. Υπάρχουν δύο είδη : στο πρώτο εχουμε δυσκολία στην έναρξη , ενώ στο δεύτερο διακοπές στη φυσική συνέχεια του ύπνου, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητάς του. Εκτος και αν εχουμε τη δυναμη να εκμεταλευτουμε αυτο το διαστημα για μελετη ή προσευχη. Το περιεργο δε ειναι μολις αρχισουμε την προσευχη , σε μερικα λεπτα, κοιμομαστε σαν..πουλακια. 

Ενας ¨υποψιασμενος¨θα καταλαβει το λογο.



Αϋπνία και υπογλυκαιμία

 

 

Συχνή οργανική αιτία είναι η υπογλυκαιμία, λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι ξυπνούν στη μέση της νύχτας με έντονη αίσθηση πείνας. Εάν η γλυκόζη του αίματος πέσει πάρα πολύ, αυτό συνεπάγεται μια επικίνδυνη κατάσταση για τον εγκέφαλο, ο οποίος εξαρτάται ιδιαίτερα από τη γλυκόζη για την εύρυθμη λειτουργία του, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση αδρεναλίνης, κορτιζόλης, που διεγείρουν και μας ξυπνούν. Έτσι, η κατανάλωση λιγου ρυζιου  με λαχανικά στον ατμο,  βοηθα ώστε να διατηρηθούν τα επίπεδα της γλυκόζης σε καλά επίπεδα.

 

 

 

 

Γλυκόξινες Γαρίδες με Ρύζι και Λαχανικά - Lambros Vakiaros

 

 

 

 

 

Η σοκολάτα, το τσάι, τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, ο καφές και γενικά οι πηγές της καφεΐνης διεγείρουν την έκκριση αδρεναλίνης που μας κρατά σε εγρήγορση, επαυξάνοντας πιθανά προβλήματα αϋπνίας.

Ισως, το πολύ αλάτι να συμβάλλει στην κακή ποιότητα ύπνου και στην επιδείνωση της αϋπνίας, με διακοπές στη φυσική συνέχεια του ύπνου, που εχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητάς του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η μελατονίνη είναι ορμόνη που εκκρίνεται από την επίφυση, το μικρό αδένα που βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου και αναφέρεται ως ρυθμιστής του βιολογικού ρολογιού μας. Όσο πέφτει η νύχτα, κάτι που καταγράφεται μέσω του αμφιβληστροειδούς , η συγκέντρωση μελατονίνης αυξάνεται προοδευτικά και κορυφώνεται στη διάρκεια του ύπνου, δείκτης των εναλλαγών του κύκλου φως-σκοτάδι για το νευρικό σύστημα. Αντίθετα, ο ρυθμός έκκρισής της στη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ μικρός και σταθερός, ενώ μια ξαφνική έκθεση στο φως φαίνεται ότι αναστέλλει την παραγωγή της.

Οι σταθερές ώρες ύπνου, το σκοτεινό δωμάτιο , η αποφυγή αλκοόλ σε συνδυασμό με ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα συμβάλλουν στη διατήρηση ενός σωστού κύκλου έκκρισης της μελατονίνης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε φυσιολογικό κύκλο ύπνου

 

 

Η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β ιδιαίτερα Β6 και Β12 σχετίζεται με την αϋπνία. Έλλειψη σε αυτό το φάσμα βιταμινών οφείλεται στο έντονο στρες αλλά και σε περιπτώσεις διατροφής junk food, όπου τα περισσότερα τρόφιμα είναι πολύ επεξεργασμένα και συνοδεύονται από αλκοόλ ή αναψυκτικά.

Εμπλουτίστε το διαιτολόγιο σας με μια χούφτα φρέσκα ανάλατα αμύγδαλα ή καρύδια καθημερινά.

 

 

 

 

 

Ξηροί καρποί χύμα για αγορά online στην ποσότητα που χρειάζεστε, δωρεαν  μεταφορικά για αγορές άνω των 30 ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου