Το καινουργιο βιβλίο του Μητροπολιτου Ναυπακτου,
¨Πατερικη και Σχολαστικη Θεολογια και το περιβαλλον τους¨,
αναφερεται στη σχολαστική θεολογία που ¨άνθησε¨ στη Δύση. βασιζομενη , στην παράδοση των αρχαίων αιρετικών και στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, τον νεοπλατωνισμό του ιερού Αυγουστίνου, παραλειποντας εμφανως τους Πατέρες της Εκκλησίας, και και την μοναδικη εμπειριαν των, επενδυοντας κατα κυριο λογο στον στοχασμό.Μ αυτον τον τροπο η δυτικη θεολογια από τη σχολαστική θεολογία ,πέρασε στη Μεταρρύθμιση, στην Αναγέννηση, τον Διαφωτισμό και τα νέα ψυχολογικά, υπαρξιακά και κοινωνικά ρεύματα, που την κατελαβαν εξ ολοκληρου.
Η σχολαστική θεολογία, ξεκίνησε με τον Αυγουστίνο, Ανσέλμο Καντεβουρίας, Θωμά Ακινάτη, Όκαμ και Βαρλαάμ, πνευματικη κληρονομια των οποιων υπηρξε ο Νομιναλισμός, η Αναγέννηση,η Μεταρρύθμιση, ο Διαφωτισμός,ο Γερμανικός ιδεαλισμός, και ο Υπαρξισμός ,που επέδρασαν στην Επανάσταση του 1821 αλλά και αμεσως μετα στο νεοσυσταθεν ελληνικό κράτος, και ειχαν σαν επακόλουθα ολα αυτά που βιωσαμε τα τελευταία διακόσια χρόνια.
Ο Μητροπολιτης Ναυπακτου, βαθυς γνωστης της Πατερικης θεολογιας αλλα και της αγαπης του μακαριστου π. Ρωμανιδη για την ορθοδοξη θεολογια, σε μια μελετη ζωης, ασχοληθηκε με το θέμα του με αγάπη κι αφοσίωση , ιδιως δε ανεδειξε και παρουσίασε την προφητική μορφή και διδασκαλία του πατρός Ρωμανίδη που με δύναμη και διορατικότητα ξεχώρισε τα δικά μας από τα ξένα, τη Ρωμιοσύνη από τη Φραγκοσύνη.
Εργο λαμπρο του πολυγραφοτατου Μητροπολιτη , ο οποιος εδωσε ¨δειγμα γραφης¨ οταν αρνήθηκε συνειδητα,και παρά τις πιέσεις που του ασκήθηκαν να υπογράψει το διαβόητο κείμενο 6 της Συνόδου της Κρήτης, για την οποια συνεγραψε ειδικο τομο.
https://kosmasser.blogspot.com/2018/04/blog-post_58.html
Τα βιβλια αυτα μπορει να τα βρει ο ενδιαφερομενος στην Εκδοτρια Ιερα Μονη Γενεθλιου Θεοτοκου, Πελαγια
https://www.pelagia.org/root.el.aspx
τηλ. 22610 35135
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου