Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

ΓΑΣΤΡΟ-ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ..BARRETT









Πρόβλημα η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.Ολοι μας ,άλλος λίγο άλλος πολύ, τρώμε τα βράδυα.Πώς να το κάνουμε είναι το χούϊ μας, δεν άλλαζει.Χώρια που οι περισσότεροι ,με τις φτηνές μπύρες των γερμανών ( 32 λεπτά το κιλό σχεδόν μισή τιμή απο το  εμφιαλωμένο νερό, που πίνουμε οι νεοέλληνες ) καταναλώνουμε μισό μέχρι ένα κιλό μπύρα, μαζί με την πάμφθηνη πίτσα, τα σουβλάκια, τα μπιφτέκια που συνεχίζουν να καλπάζουν στην ¨ιππιλαρχία¨ των ντελίβερυ.Και να με μια γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση,ύστερα απο λίγο καιρό.Δεν δώσαμε και πολύ σημασία.Ποιός πάει πλέον στον ΠΕΔΙ.Κάποια στιγμή καταραμμένη, ο γαστρεντερολόγος, χωρίς να μας κοιτάξει μας το ανακοινώνει ¨Αγαπητέ κονομήσατε έναν περιποιημένο Ο.Β.¨ όπως θάλεγε ο αείμνηστος, προικισμένος, μοναδικός, δηκτικός, αληθινός Ελληνας σατυρικός, Νίκος Τσιφόρος, ο Θεός να τον αναπαύει.



Αποτέλεσμα εικόνας για Οισοφάγος Barrett (OB)


Ο όρος Οισοφάγος Barrett (OB) αναφέρεται σε προκαρκινική κατάσταση του οισοφάγου η οποία χαρακτηρίζεται από αντικατάσταση του φυσιολογικού πλακώδους επιθηλίου του οισοφάγου από εξειδικευμένο μεταπλαστικό επιθήλιο, καλυμμένο με κυλινδρικά κύτταρα, όμοια με εκείνα του στομάχου ως αποτέλεσμα της γαστροιοισοφαγικής παλινδρόμησης.Ο ΟΒ συνήθως διαγινώσκεται σε ενήλικες,με μέση ηλικία από 55 έως 65 έτη. Σχεδόν 0% στην πρώιμη παιδική ηλικία αυξανόμενη προοδευτικά φθάνοντας το 1% όλων των ασθενών που υποβάλλονται σε ενδοσκόπηση ανωτέρου πεπτικού στην ηλικία των 60 ετών. Η μέγιστη επίπτωση στην ηλικία μεταξύ 40 και 49 ετών.Την εκκολάπτουμε για διάστημα 20 τουλάχιστον ετών, πριν από την εκδήλωση των πρώτων κλινικών  συμπτωμάτων της.Προτιμά το άρρεν φύλο. Η αναλογία ανδρών προς γυναίκες εντυπωσιακή 10:1. Το ύπουλο είναι οτι όσοι τον υποθάλπουν,το αγνοούν παντελώς, γιατί δεν υπάρχει λόγος ή ένδειξη να το ψάξουν.Η επίπτωση ΟΒ σε ασθενείς με ιστορικό άσθματος είναι μεγαλύτερη συγκρινόμενη με την επίπτωση στον γενικό πληθυσμό και είναι ανεξάρτητη από την λήψη βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων. Ελάχιστες μελέτες ασχολούνται με την επιβίωση των ασθενών με ΟΒ.





Πληθώρα μελετών διερευνά το θέμα της ανάπτυξης αδενοκαρκινώματος σε έδαφος ΟΒ και την θνητότητα που το συνοδεύει. Θα αναμενόταν επομένως ότι η επιβίωση των ασθενών με ΟΒ θα είναι μειωμένη συγκριτικώς με τον φυσιολογικό πληθυσμό. Όμως  το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου αναπτύσσεται σε σχετικώς μικρή αναλογία ασθενών με ΟΒ. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός της χαμηλής συχνότητος εγκεφαλικών επεισοδίων στους ασθενείς με ΟΒ γεγονός που φαίνεται να αντισταθμίζει την θνητότητα από αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου.






Κλινικο-επιδημιολογικές παρατηρήσεις των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι η επίπτωση του αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου αυξάνει ραγδαία και ευθύνεται σήμερα για πλέον του 45% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του οισοφάγουχεδόν όλα τα αδενο-καρκινώματα του οισοφάγου αναπτύσσονται σε έδαφος ΟΒ και τέλος Η Μεγάλη Πλειονότητα Των Καρκινωμάτων Της Καρδιακής Μοίρας του στομάχου αναπτύσσεται σε ασθενείς με βραχύ ΟΒ.Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη του αδενοκαρκινώματος είναι άγνωστος.O χρόνος εμφάνισης Χαμηλόβαθμης Δυσπλασίας, Υψηλόβαθμης Δυσπλασίας Και Καρκίνου Σε Ασθενείς Με ΟΒ Έχει Υπολογιστει Σε 24, 33 Και 36 Μήνες Αντίστοιχα 26.


Αποτέλεσμα εικόνας για Οισοφάγος Barrett (OB)


Η λοίμωξη από Helicobacter pylori αποτελεί αποδεδειγμένα καρκινογόνο παράγοντα, όμως ο ρόλος του στην παθογένεση του ΟΒ είναι ακόμη ασαφής. Ορισμένα δεδομένα υποστηρίζουν ότι η λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο ασκείπροστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης ΟΒ και αδενοκαρκινώματος οισοφάγου.


Αποτέλεσμα εικόνας για της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης.


Η νόσος αποτελεί επιπλοκή της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου, και επομένως μπορεί να συνοδεύεται ή και να μη συνοδεύεται από συμπτώματα παλινδρόμησης. Εάν υπάρχουν επιπλοκές (στενώσεις κλπ) θα υπάρχουν ανάλογα συμπτώματα.Η διάγνωση πιθανολογείται ενδοσκοπικώς και επιβεβαιώνεται ιστολογικώς με εξέταση δειγμάτων του βλεννογόνου τα οποία λαμβάνονται μέσω του ενδοσκοπίου. Η ενδοσκοπική εικόνα πολλές φορές είναι αρκετά χαρακτηριστική. Διαπιστώνονται γλώσσες ερυθράς χροιάς βλεννογόνου στομάχου, οι οποίες επεκτείνονται προς τον οισοφάγο σε άλλοτε άλλη έκταση,βραχύς και μακρός ΟΒ.Γενικώς η οισοφαγίτις που συνοδεύει τον ΟΒ μπορεί εύκολα να ιαθεί με την χρήση αναστολέων της αντλίας πρωτονίων.Εν τούτοις η θεραπεία δεν εξαλείφει τον ΟΒ αφού νησίδες μεταπλαστικού επιθηλίου μπορεί να παραμείνουν κάτω από το πλακώδες επιθήλιο. Επεισόδια παλινδρόμησης οξέος μπορεί να βοηθούν τις διαδικασίες εξέλιξης προς δυσπλασία και καρκίνο.Αν και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση του ΟΒ, εν τούτοις ο ρόλος του οξέος στην εμφάνιση δυσπλασίας και καρκινώματος, παραμένει ασαφής.






Η οισοφαγεκτομή θεωρείται από πολλούς ότι αποτελεί την ενδεδειγμένη αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών με υψηλόβαθμη δυσπλασία και αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου. Ακόμη σε ασθενείς με εκτεταμένη προσβολή του οισοφάγου η χειρουργική εκτομή προλαμβάνει την εξέλιξη σε καρκίνο. Απαιτεί όμως οισοφαγεκτομή η οποία εμπεριέχει σημαντικό ποσοστό νοσηρότητος και θνητότητος. Πολλοί συνιστούν άμεση οισοφαγεκτομή εφ όσον επιβεβαιωθεί και από δεύτερο παθολογοανατόμο και δεν υπάρχει συνοδός φλεγμονή. Άλλοι συνιστούν παρακολούθηση με βιοψίες ανά τρίμηνο. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται αφού εκτιμηθεί η γενική κατάσταση του ασθενούς, η ηλικία του, η επιθυμία του να χειρουργηθεί, οι εγχειρητικοί κίνδυνοι κλπ. Οι ασθενείς χωρίς δυσπλασία παρακολουθούνται ενδοσκοπικώς ανά 3 ή 5 έτη.                   
Συμπερασματικά η συχνότητα του οισοφάγου Barrett αυξάνει. 
    
                                              
Η καταστολή της έκκρισης του οξέος παίζει σημαντικό ρόλο στην θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με ΟΒ αφού μπορεί να αναστέλλει ως ένα βαθμό την εξέλιξη προς δυσπλασία και καρκίνο.
Αυτά τα λίγα για μια νοσηρότητα που θα ακούμε όλο και περισσότερο πλέον, αφού δεν έχουμε μάθει πως το φαγητό δεν είναι η μόνη απόλαυση που μας έχει μείνει.Μούλεγε ο Γιωργάκης( προς Θεού οχι ο δρομέας, ποδηλάτης, αλπινιστής, κανοε -καγιάκ, καθηγητης οικονομικών, μαθητευόμενος πολιτικός κλπ) ο άλλος  ο φίλος μου,ο  καλοφαγάς, ο πιστός,ο πέρα βρέχει και πάμε μια βόλτα για να μην φάμε πάλι, οτι στην οικογένειά του είχαν δύο περιστατικά, και ο ίδιος τρέμει μήπως είναι ο τρίτος Μου υποσχέθηκε οτι θα κόψει το βραδυνό, και θα τρώει λίγη γραβιέρα με μια φρυγανια.Μακάρι.
Υ.Γ. Το καλύτερο το αφησα για το τέλος
 Το ευλογημένο βοτάνι του Αγίου Ιωάννη, που υπάρχει παντού στην ορεινή ύπαιθρο, προλαμβάνει, ηρεμεί και όσο κι αν φαίνεται απίστευτο θεραπεύει την παλινδρόμηση.Δοκιμάστε το.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ..ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ..Η ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΟΣΜΟΥ..
Βιβλιογραφία
1.       Ι.Κ. Τριανταφυλλίδης. Οισοφάγος Barrett: Σύγχρονες απόψεις για την επιδημιολογία, αιτιοπαθογένεια, κλινική εικόνα, διάγνωση και αντιμετώπιση. Συμβουλίδειο Αγώνισμα, Α’ Βραβείο 1995-1996. Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 1996 (Συμπληρωματικό Τεύχος),13:45-72.
2. Cameron AJ, Lomboy CT. 
Barrett’s esophagus: age, prevalence and extent of columnar epithelium. Gastroenterology 1992;104:1241-1245.
3. Cameron AJ. Epidemiological studies and the development of Barrett’s esophagus. Endoscopy 1993,25(Suppl):635-6.
4. El-Serag HB, Petersen NJ, Carter J, et al. Gastroesophageal reflux among different racial groups in the United States. Gastroenterology 2004;126:1692-1699.
5. Rosaida MS, Goh KL. Gastro-esophageal reflux disease, reflux oesophagitis and non-erosive reflux disease in a multiracial Asian population: a prospective, endoscopy-based study. Eur J Gastroenterol Hepatol 2004;16:495-501.
6. Lee JI, Park H, Jung HY, Rhee PL, Song CW, Choi MG. Prevalence of Barrett’s esophagus in an urban Korean population: a multicenter study. J
2.      Gastroenterol 2003;38:23-27.
7. Rajendra S, Kutty K, Karim N. Ethnic differences in the
prevalence of endoscopic esophagitis and Barrett’s esophagus: the long and short of it all. Dig Dis Sci 2004;49:237-242.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου