Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΣΠΑΝΑΚΙ..ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ








Το σπανάκι είναι Πηγή Μη Αιμικού Σιδήρου. που ομως δεν είναι βιοδιαθέσιμος στον οργανισμό μας.όπως είναι ο σίδηρος που βρίσκουμε στα ζωικά προϊόντα.Το ωμό σπανάκι περιέχει έναν αναστολέα που λέγεται οξαλικό οξύ Το οξαλικό οξύ συνδέεται με μέταλλα όπως το ασβέστιο,και ο σίδηρος με αποτέλεσμα το σώμα να καθίσταται δύσκολο να απορροφήσει αυτά τα μέταλλα.Το μαγειρεμένο σπανάκι μπορεί να βοηθήσει στην άρση αυτής της αναστολής και στην απορρόφηση του σιδήρου. Με λίγα λόγια το μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει περισσότερο διαθέσιμο σίδηρο για το σώμα μας.













 Σίγουρα, σήμερα μπορούμε να βρίσκουμε σπανάκι φρέσκο αρκετούς μήνες, όπως και άλλα τρόφιμα που είναι εξίσου θρεπτικά στην εποχή τους..Ακόμα το σπανάκι (εκτός σιδήρου) Περιέχει φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (λουτεολίνη, κεπφερόλη)Η παρουσία των αντιοξειδωτικών είναι σπουδαία και για την προστασία της καρδιακής λειτουργίας και της πρόληψης από εγκεφαλικά επεισόδια.Περιέχει πεπτίδια, τα οποία σε συνδυασμό με το κάλιο, συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.Η υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Κ, ασβεστίου και μαγνησίουπροσδίδουν στο σπανάκι την ιδιότητα της προφύλαξης της υγείας των οστών.Τρώγεται μαγειρεμένο 






σπανακόρυζο, σουπιές με σπανάκι Εδω να κανουμε μια παρενθεση.Για να μπορέσει το σώμα μας να ¨διαχειριστεί¨ σωστά το ασβέστιο και τα υπόλοιπα μεταλλικά στοιχεία και για να τα εναποθέσει εκεί που πρέπει και στην ποσότητα που πρέπει χρειάζεται κάποιους ¨παράγοντες¨οι οποίοι λειτουργούν συνεργικά μεταξύ τους.Η βιταμίνη Κ σε συνεργασία μεΤη Βιταμίνη D προσοχη.Το μαγνήσιο.Τον ψευδάργυρο καιΤο βόριο.




Αν υπάρχει ανεπαρκεια βιταμίνης Κ, το σώμα δεν είναι σε θέση να διακρίνει πού και πόσο ασβέστιο χρειάζεται.Τα αγγεία μας είναι από τα πρώτα όργανα που πλήττονται και αναπόφευκτα δημιουργείται αρτηριοσκλήρυνση.Είμαστε τόσο γηρασμένοι όσο και τα αγγεία μας ή για να το πουμε πιο κομψα εχουμε την ηλικια των αγγειων μας.
Ο ίδιος μηχανισμός κρύβεται πίσω και από την πρόκληση του γήρατος επηρεάζοντας τελικά κάθε κύτταρο και όργανο στο σώμα μας.Η βιταμίνη Κ και οι συμπαράγοντές της παίζουν ζωτικό ρόλο στη διαχείριση των επιπτώσεων της Φλεγμονής, τον Μυστικό Δολοφόνο όπως την αποκάλεσε το Περιοδικό ΤΙΜΕ. 






Διατροφικές ¨πηγές¨ βιταμίνης Κ είναι Πρωτο και με διαφορα το σπανάκι (266 μgr),Σε Πίτες (σπανακόπιτα) ή ακόμα τρώγεται και ωμό ή ατμο-βραστό σε διάφορες σαλάτες.Δεδομένου ότι οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες χάνονται κατά τη διάρκεια του βρασμού,Ο Καλύτερος Τρόπος Είναι Να Μαγειρέψετε Το Σπανάκι Στον Ατμό .






Στην Ελλάδα το σπανάκι είναι πολύ διαδεδομένο. Καλλιεργούνται 25.000 στρέμματα περίπου, και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 36.00 τόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου