Η ουσία της γιόγκα
δεν είναι οι διάφορες ασκήσεις,στάσεις, κινήσεις.
Στο κέντρο της είναι ο διαλογισμός.
Το σώμα εδώ μόνο βοηθά στη συγκεντρώση του μυαλού.
Ο στόχος των ασκήσεων της γιόγκα είναι να κάνει τον άνθρωπο χαλαρό και ικανοποιημένο.
Αυτός που δοκιμάζει τη γιόγκα μπορεί να διαπιστώσει ότι
έχει γίνει πιο ήρεμος,ήσυχος, ισορροπημένος, ευαίσθητος και μπορεί να αισθάνεται την πνευματική ανάπτυξη.
Τελικά, ο διαλογισμός είναι ένα εσωτερικό ταξίδι, και όλα τα είδη των εξωτερικών εξαρτήσεων πρέπει να απορρίπτονται,με απώτερο στόχο την εξεύρεση μιας εσωτερικής Πηγής Το γεγονός είναι ότι η οποιαδήποτε ¨πνευματική¨ εμπειρία στην γιόγκα, θεωρείται θετική,αρκεί να υπάρχει.
Στη γιόγκα δεν υπάρχει η διάκριση των πνευμάτων.
Και η εμπειρία, από τη σκοπιά ενός χριστιανού , που κατανοείται ως πλάνη, μπορεί να γίνει αποδεκτή και να συνιστάται από τη γιόγκα.
Θα πάρουμε παράδειγμα από μια αρκετά δημοφιλή τώρα μέθοδο,την Κουνταλίνι Γιόγκα. Λέει για το άνοιγμα μιας ενέργειας, μέσω διάφορων ψυχοτεχνικών, η οποία επικεντρώνεται στην κοιμώμενη κατάσταση στην βάση της σπονδυλικής στήλης.
Ο ¨γιόγκι¨ ξυπνά την ενέργεια και αισθάνεται ζεστασιά που προέρχεται από τη βάση της σπονδυλικής στήλης.
Εδώ, οι ασκητές γράφουν με σαφήνεια ότι οποιαδήποτε αίσθηση ,κατά την προσευχή, που προέρχεται κάτω από την καρδιά πρέπει να απορριφθεί.
Ένας χριστιανός που δεν γνωρίζει το ορθόδοξο δόγμα για την προσευχή, μπορεί εύκολα να υποκύψει στην δήθεν πνευματικότητα, η οποία τον κυριάρχησε.
Η διαφορά μεταξύ της προσευχής και του διαλογισμού είναι ουσιαστική.
Ο διαλογισμός είναι απόσπαση της προσοχής του μυαλού μας από όλα τα σχήματα, και μπορεί να μας δώσει μια αίσθηση ηρεμίας, ειρήνης, εξόδου από τις συνθήκες του χώρου και χρόνου, αλλά απουσιάζει
η Συνειδητή Παρουσία Στον Προσωπικό Θεό.
Δεν υπάρχει η πραγματική προσευχή, δηλαδή ¨πρόσωπο προς πρόσωπο¨, μας λέει ο Γέροντας Σωφρόνιος.
Η προσευχή, αντίθετα, εκφράζει την πίστη στο Θεό, που παλεύει, αναφέρεται στο Θεό, Δεν Υπάρχει Χώρος Για Κάτι Απρόσωπο είναι πάντα ένας διάλογος.
Ελεγε ο γέροντας Σιλουανός: Το Να προσεύχεται κανείς για τους ανθρώπους είναι σαν να χύνει το αίμα του.
Ομως να δούμε Πού μας πάει ο διαλογισμός.
Ο αγιος Σωφρόνιος, μας λέει οτι:
Ο διαλογισμός οδηγει σε ικανοποιηση από τα ψυχικά αποτελέσματα τέτοιου είδους πειραμάτων, και, το χειρότερο απ όλα,χάνεται η αντίληψη του Ζωντανού Θεού.Το Να γίνει κανείς ξένος στον Θεό,είναι ότι χειρότερο για έναν Χριστιανό
Όταν απουσιάζει η προσωπική συνάντηση με τον Θεό, ο άνθρωπος ,που ασκεί την γιόγκα ,στρέφει το βλέμμα του στον εαυτό του.
Η τέχνη της γιόγκα έγκειται στο να να βυθίσει κανείς τον εαυτό του στην απόλυτη σιωπή.
Να πετάξει όλες τις σκέψεις και τις ψευδαισθήσεις.
Να απορρίψει και να τα ξεχάσει όλα,εκτός από μια αλήθεια οτι η πραγματική ουσία του ανθρώπου είναι θεϊκή,
Είναι Ο Θεός για τα υπόλοιπα μπορούμε μόνο να σωπαίνουμε.
Ο Βενεδικτινος μοναχος Jean-M.Deshane ,που κάποια στιγμή προσπάθησε να συσχετίσει τη χριστιανική διδασκαλία με τη γιόγκα,λέει καπου:
Ο άνθρωπος στη γιόγκα Στρέφοντας το πρόσωπο Μόνο Στην Δική Του Ουσία Και Θεοποιώντας Τη, Επαναλαμβάνει Την Αμαρτία Του Αδάμ, Ο Οποίος Ήθελε Να Γίνει Θεός,και υπερβαίνει τα όρια του.
Όμως η σωτηρία πραγματοποιείται όχι στον εαυτό μας και μέσω του εαυτού μας, αλλά στον Θεό, και απ τον θεό.
Και ο γνωστός καλλιτέχνης της ζεν-γιόγκα από τη Μόσχα, Μπόρις Όριον λέει ανοιχτά: Τι είναι το ζεν;
Είναι μια θρησκεία όπου δεν υπάρχει η έννοια του Θεού ή του Δημιουργού, όπου το κύριο πράγμα δεν είναι η προσευχή, αλλά η έκκληση στη συνείδησή μας.
Επιπλέον, η σύγχρονη, ευρέως εκλαϊκευμένη, γιόγκα υπόσχεται στους οπαδούς της μια γρήγορη υλοποίηση των όποιων πνευματικών καρπών. Και αυτό κάνει πολλούς να έχουν την διάθεση των καταναλωτών.
Εισάγει στην ευφορία και την ίδια στιγμή στην κατάσταση της υπερηφάνειας που συνδέεται με μια υψηλή γνώμη
για τον εαυτό μας και για τις ικανότητές μας.
Ο αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος προειδοποιεί:
Ο δρόμος των πατέρων μας, απαιτεί ισχυρή πίστη και υπομονή, ενώ οι σύγχρονοί μας προσπαθούν να αρπάξουν όλα τα πνευματικά δώρα, περιλαμβανομένης ακόμη και της άμεσης θεωρίας του Απόλυτου Θεού,μέσω της πίεσης, και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και οι σύγχρονοι γκουρού προσφέρουν την φώτιση μέσα σε λίγα μαθήματα, και βέβαια για μια λογική αμοιβή.
Τι μπορεί να ζητήσει ο ορθόδοξος χριστιανός στη γιόγκα;
Την ειρήνη, την αρμονία με τον εαυτό του, την πνευματική άνεση, τη σωματική υγεία, την τελειότητα; Όλα αυτά είναι τόσο επιθυμητά και τόσο ελκυστικά, και πάνω από όλα είναι πολύ ευχάριστα.
Αλλά η ζωή των Αγίων Ασκητών,Μας δείχνει ένα πολύ διαφορετικό ιδανικό της ζωής.Όχι Την Επίτευξη Μιας Αρμονικής Και Άνετης Συνύπαρξης Με Τον Κόσμο Και Με Τον Εαυτό Μας,
Αλλά Το Εθελοντικό Μαρτύριο Για Τον Χριστό.
Μέσω Αυτού Επιτυγχάνεται Η Τελειότητα, Μέσω Αυτού, Ο Άνθρωπος Ανεβαίνει Στον Θεό.
Αυτα τα λιγα και περιγραφικα.
Χαιρετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου