Για τα χόρτα της υπαίθρου μας, έχουμε μιλήσει αρκετές φορές.Υπάρχουν παντού, σε κάθε τόπο, ακόμα και μέσα στις πόλεις. Τα καλύτερα, φυσικά βρίσκονται στα βουνά, όπου κανείς απαντά και την ( καλή) τρέλλα.
Κάθε φορά που έχω την πολυτέλεια και την χαρά να βρίσκομαι στο βουνό, με οποιονδήποτε καιρό, αφιερώνω μερικές ώρες στη συλλογή των χόρτων, ξεκινώντας απ το δικό μου χωράφι, που ποτέ δεν κατόρθωσα να το μαζέψω ολόκληρο
Η συλλογή θέλει κέφι, χρόνο, κι αγάπη.Οχι βιασύνες, όχι προχειρότητες.Και το πιό σημαντικό, για κάποιους κάπως προχωρημένης ηλικίας, όχι σκύψιμο 45 μοιρών που θα σας στείλει τους Ο4 και Ο5 αδιάβαστους.Βαθύ κάθισμα, για μερικά λεπτά, όρθιοι γι αλλα τόσα και πάλι βαθύ κάθισμα.
Ο φίλος μου Μηνάς, άριστος αθλητίατρος, συνιστά τα βαθειά καθίσματα , εάν φυσικά κανείς μπορεί να τα κάνει, κι έχει σώους συνδέσμους και χιαστούς , διαφορετικά, ένα μικρό σκαμνάκι και λύθηκε το πρόβλημα.Τα γάντια βοηθούνε τα ντελικάτα, ασυνήθιστα χέρια.Ομως πολλά είπαμε για την διαδικασία, ας πάμε στην ουσία.Υπογραμίζοντας το πολύ καλό πλύσιμο με αποχλωριωμένο νερό.
Τα Ραδικια αποτελούν τη μεγαλύτερη οικογένεια των άγριων χόρτων. Κοινό χαρακτηριστικό τους ,είναι το γάλα που βγάζουν στο σημείο της κοπής τους, το αστεροειδές τους σχήμα και το ότι μπορείς να τα ζεματίσεις όλα μαζί. Τα βρίσκεις από το Νοέμβρη μέχρι το Μάη. Ανάλογα με τις περιοχές, τα εδάφη ,το υψόμετρο και τις βροχοπτώσεις. Εχουν πολλά ονόματα.Ομως η εικόνα είναι πάντα η ιδια
Ραδίκι πλατύφυλο. Είναι γλυκό στη γεύση και έχει χοντρό κοτσάνι που καλό είναι να μην το πετάμε αλλά να το καθαρίζουμε γύρω-γύρω γιατί έχει τις περισσότερες βιταμίνες.
Το κατσαρό ή Λαδάκι. Γευστικο όπως το προηγούμενο είναι πιο αραιό από το προηγούμενο και θέλει μεγάλη προσοχή για να το δεις μέσα στα αγριόχορτα.Αλευράκι το εύθραυστο Θέλει προσοχή στο μάζεμα γιατί σκορπίζει εύκολα. Είναι νόστιμο, βράζει αμέσως και τρώγεται και ωμό
Τραχύ ή γιγαντόσωμο Ραδίκι . Η αφή του είναι τραχειά και γίνεται τόσο μεγάλο που μπορείς με 5 τέτοια ραδίκια να γεμίσεις μια κατσαρόλα.
Ο άρχοντας ζοχός Ναι είναι και αυτός ραδικι μόνο που είναι πιο τρυφερός και θέλει λιγώτερο βράσιμο. Μαζί πάντως με τα υπόλοιπα δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ότι να βράζεται μόνος του.
Πικρό Ραδίκι Το Περιβόητο Ταραξάκο. Σήμα κατατεθέν του είναι το κίτρινο λουλουδάκι και ευδοκιμεί όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη. Είναι το χόρτο που κάνει καλό στις περισσότερες παθήσεις και κάλλιστα θα μπορούσε να ονομαστεί και «πανάκεια«. Είναι πικρό στη γεύση του και πιο σκληρό από τα άλλα. Αν δεν μπορείτε να το φάτε μόνο του ανακατέψτε το με τα υπόλοιπα.
Το Κοκκινοράδικο. Είναι ο βασιλιάς των ραδικιών. Είναι αυτό που σε καλλιεργημένη μορφή το βρίσκουμε στις Λαϊκές. Είναι πολύ ευαίσθητο και απίθανα νόστιμο. Εκτός από βραστό σαν σαλάτα γίνεται καταπληκτικό φρικασέ με αρνάκι.
Σαρκώδες Ραδίκι ή κοκκινολάχανο. Γίνεται πολύ μεγάλο έχει χοντρό κοτσάνι.
Γενικά το ραδίκι.Είναι χειμερινό φυτό, αρχίζουμε να το βλέπουμε από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.Ανθίζει την άνοιξη, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε άνθη και νωρίτερα ή και το φθινόπωρο .Τα κίτρινα άνθη του ανοίγουν το πρωί και κλείνουν το βράδυ. Δεν χρειάζεται γονιμοποίηση.
Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, βόρεια Αμερική
και την βόρεια Ασία Θα το βρούμε παντού,
σε λιβάδια, ακαλλιέργητες εκτάσεις, σε
βραχώδεις περιοχές, δίπλα στους δρόμους
Οιφαρμακευτικές ιδιότητες του , είναι
γνωστές από την αρχαιότητα.
Εκτός από βραστό μπορούμε να βράσουμε
και τις ρίζες του , αφού τις καθαρίσουμε
καλά, τρώγετε και ωμό σε σαλάτα. Ακόμα
και τα πέταλα των λουλουδιών του
τρώγονται. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα
χολαγωγά φυτά και είναι ένα
εξαιρετικό διουρητικό πολύ καλό τονωτικό,
χωνευτικό και αποτοξινωτικό.Πλούσιο
σε αφομοιώσιμες βιταμίνες Α, C, D μη
αιμικό θαυμάσιο Σίδηρο, Κάλιο, Μαγνήσιο,
και κεφαλοποιούμενο λόγω
μαγνησίου Ασβέστιο.
και την βόρεια Ασία Θα το βρούμε παντού,
σε λιβάδια, ακαλλιέργητες εκτάσεις, σε
βραχώδεις περιοχές, δίπλα στους δρόμους
Οιφαρμακευτικές ιδιότητες του , είναι
γνωστές από την αρχαιότητα.
Εκτός από βραστό μπορούμε να βράσουμε
και τις ρίζες του , αφού τις καθαρίσουμε
καλά, τρώγετε και ωμό σε σαλάτα. Ακόμα
και τα πέταλα των λουλουδιών του
τρώγονται. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα
χολαγωγά φυτά και είναι ένα
εξαιρετικό διουρητικό πολύ καλό τονωτικό,
χωνευτικό και αποτοξινωτικό.Πλούσιο
σε αφομοιώσιμες βιταμίνες Α, C, D μη
αιμικό θαυμάσιο Σίδηρο, Κάλιο, Μαγνήσιο,
και κεφαλοποιούμενο λόγω
μαγνησίου Ασβέστιο.
Εξαιρετικός ο λευκός γαλακτώδης χυμός της
ρίζας του ραδικιού(Latex) που είναι γεγονός
οτι μας προκαλεί αποστροφή, όμως είναι
πολύτιμος καθώς περιέχει μια πικρή ουσία τη
λακτο-πικρίνη ,τερπενική λακτόνη, καθώς
και τανίνες, ινουλίνη καουτσούκ,τριτερπένια,
κουμαρίνες, καροτινοειδή και άλλα.Ολα τα
παραπάνω μούρθαν στο νού σήμερα το πρωϊ
καθώς περπατούσα με δυο πολύ καλούς
φίλους στον περίβολο ενός εαυγούςιδρύματος
με εκατοντάδες φιλοξενουμένους,
προσδοκώντες την πολυπόθητον θεραπείαν,
της εκτροχιασμένης για πολλούς λόγους
ισορροπίας των χυμών της πολυμοχθου
σαρκός των.Ομως πώς μπορείς να πείς σ
έναν πονεμένο, να πάει στο βουνό ναμαζέψει
λίγα χόρτα, και μ ένα απλό, φθηνό, ταπεινό
λιανόψαρο, να κάνει μια σούπα, και να
συνοδεύσει το πολύτιμο πιάτο με ταχόρτα.Αν
δε, έχει και σωστό ψωμί.Ε τότε θα κάνει ένα
πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, σωστή πρωτεϊνη και
λιπαρά γεύμα.Βάλτε στο τραπέζι σας ταάγρια
χόρτα της υπαίθρου μας Είναι ευλογία.
Advertisements
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου