Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Ο ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ..

 

Posted on  

Ο ποντικός και ο καλόγερος





Τον κόσμον ! Ω τον κόσμον…τον κόσμον ! Αχ κόσμε, κόσμε – που είπε ένας ποιητής εξ ονόματος του Κυρίου – ο ένας μου σταυρός δεν σου έφτασε, χρειάζεται και άλλος, ακόμα πιο μεγάλος.  

Με τέτοια αγανάκτηση είπε για τον κόσμο. Ο κόσμος ο οποίος δεν είναι τίποτε και όμως ο κόσμος αυτός έχει δύναμιν, έχει έλξιν, ώστε πολλοί να τον ακολουθούν. 

Και όταν σκέπτωμαι εκείνο το θλιβερόν παράδειγμα, το οποίον αναφέρει ο Παύλος, τρέμω:

«Δημάς με εγκατέλειπεν αγαπήσας τον νυν αιώνα».

Τι θλιβερόν πράγμα. «Αγαπήσας τον νυν αιώνα».

Εγκατέιψε τον Παύλον Εγκατέλειψε τον μέγαν Παύλον .

Μοναχός !… Μοναχός !…Μοναχός ! 

Είναι μεγάλη δύναμις! Μοναχός είναι τρισμεγίστη δύναμις ! Μοναχός είναι τοιαύτη δύναμις, που δύναται ακόμη και πολιτεύματα να αλλάξει Μη λησμονώμεν ότι μοναχοί της Μονής Στουδίου κατέβαζαν και Πατριάρχας! Τοιαύτην δύναμιν είχον.

Ο μοναχός είναι δύναμις της Εκκλησίας ! Με αυτό δεν υποτιμώ τον γάμον. Δεν υποτιμώ τον έγγαμον κλήρον. Αλλά δεν μπορώ όμως να αρνηθώ ότι οι Λόχοι Ορεινών Καταδρομών της Εκκλησίας μας είναι εις τα τάγματα τα μοναχικά. Και αν είχαμε τάγματα μοναχικά, τον Σατανάν θα το συντρίβαμε. Θα συντρίβαμε την κεφαλήν του όφεως.

Καλόγερος! Καλόγερος! Ο καλόγερος δεν αλλάσσει. Ο καλόγερος δεν ακολουθεί συστήματα. Ο καλόγερος δεν ακολουθεί μεθόδους διαφόρους κοσμικάς. Ο καλόγερος είναι καλόγερος, συντηρητικός. Ετελείωσε. Διότι δεν έχουμε δικαίωμα ημείς, κανένα δικαίωμα δεν έχουμε, εκείνα τα οποία μας παρέδωκαν οι άγιοι Πατέρες με αίμα, εμείς να τα πατάμε. Όχι. Θα μας ζητήσει λόγον ο Θεός. Και ένας καλόγερος να μείνει εις τον κόσμον να ξέρεις ότι η Ορθοδοξία δεν θάπτεται. Και ένας καλόγερος να μείνει. Διότι αυτός ο καλόγερος θα είναι φωνή Κυρίου. 

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Φωνή, ναι, αλλά τι φωνή; Η οποία ετρόμαξε έναν βασιλέα Ηρώδην. Και πεθαμένος ακόμη όταν ήτο ετρόμαζε:

«Ιωάννην ον εγώ απεκεφάλισα εκείνος εστίν».

Μα, τον απεκεφάλισες, μα είδες το κεφάλι του. Δεν σου είπαν ότι είναι πεθαμένος. Το είδες με τα μάτια σου, το πήρες, το είδες στο πιάτο. Και όμως τον εφοβείτο.

Αυτό είναι καλόγερος.

Άγιος Καλλίνικος Μητροπολίτης Εδέσσης .

Μητροπολίτου Ναυπάκτου

«Αναμνήσεις από τον άγιο Καλλίνικο, Μητροπολίτη Εδέσσης»,



ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΔΕΣΣΗΣ / METROPOLITAN OF  NAFPAKTOS (HIEROTHEOS)

Εκδόσεις Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγία)

τηλ.22610 35135

08.14b.pelagia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου