Mass. General Hospital.
Μάιος του 1962 εφεραν επειγόντως στο τμήμα ατυχημάτων ένα μικρό αγόρι ηλικίας δώδεκα ετών, που του είχε κοπεί το δεξί χέρι σε τροχαίο ατυχημα.
Μετά από επιτυχή χειρουργική επέμβαση συγκόλληθηκε το άκρο και μετά από λίγο καιρό ο μικρός μαθητής επανήλθε στην ομάδα μπέιζ-μπωλ του σχολείου του
Μετά την επιτυχία αυτή ο ημερήσιος και περιοδικός τύπος της Αμερικής, θέλησε να λάβει λεπτομέρειες για το γεγονός και γι΄ αυτό από το Νοσοκομείο οργανώθηκε Press conferences ιατρών χειρουργών, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην εγχείρηση αυτή.
Ενας από τους δημοσιογράφους ρώτησε εάν το Mass. General Hospital διεκδικούσε την πρωτια για ένα τέτοιο συμβαν χειρουργικής επέμβασης.
Προς έκπληξη όλων, ο διευθυντής του Νοσοκομείου , χειρουργός
E. D. Churchill, εδωσε μιαν απαντηση που αφησε αφωνο το ακροατηριο του.
Όχι, δεν διεκδικούμε μια τέτοια πρωτια, τη στιγμη που μια άλλη ομάδα γιατρών,
οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός
περί το 400 μ.Χ. ¨ακρωτηρίασε¨ το κάτω άκρο ενός άνδρα , το οποίο ειχε προχωρημενη γάγγραινα, και το ¨αντικατέστησε¨ με ενα άλλο υγιες από Άραβα, ο οποίος μόλις είχε πεθάνει.
Το περιοδικό του M. G. H. δημοσίευσε και ένα ζωγραφικό πίνακα του 14ου αιώνα με θέμα
“Το θαύμα του Μαύρου Ποδιού”,
των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού.
Το ιατρικό περιοδικό Spectrum της εταιρείας “Pfizer”, θέλοντας να δημοσιεύσει έναν έγχρωμο πίνακα με το θαύμα, ανακάλυψε ότι :
υπάρχουν πλέον των 1500 ζωγραφικών πινάκων της εποχής της Αναγέννησης στα διάφορα μουσεία και Εκκλησίες της Ευρώπης, οι οποίοι απεικονίζουν το γεγονός της μεταμόσχευσης του μέλους από τους αγίους Κοσμά και Δαμιανό.
Τους πίνακες αυτούς τους βρίσκει σήμερα ο επισκέπτης στο Μουσείο του Αγίου Μάρκου στη Βενετία .
Αλλοι υπάρχουν στην Πινακοθήκη του Μονάχου, την Ακαδημία της Φλωρεντίας, στο Λούβρο και σε διάφορες Εκκλησίες της Ευρώπης. Και στην Ελλάδα, στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Βέροιας, βρίσκεται μια αγιογραφία-τοιχογραφία που απεικονίζει το θαύμα του “Μαύρου ποδιού”.
Σήμερα εικόνες του θαύματος του “Μαύρου ποδιού” μπορούμε να βρούμε στις πρώτες σελίδες των περισσοτέρων κλασσικών βιβλίων που αφορούν στις μεταμοσχευσεις, με σχόλια σχετικά με την πρώτη γνωστή και επιτυχή μεταμόσχευση, έστω και υπό την αναφορά ενός θαύματος.
Οι δίδυμοι αγιοι, Κοσμάς και Δαμιανός, γεννήθηκαν τον 3ο μ.Χ. αιώνα από γονείς Χριστιανούς και έζησαν στην περιοχή της Κιλικίας-Μικράς Ασίας. Σπούδασαν ιατρική και άσκησαν το ιατρικό επάγγελμα ταξιδεύοντας ανά την χώρα κηρύττοντας συγχρόνως τον Χριστιανισμό.
Δεν έπαιρναν αμοιβή -αργύρια- κατά την άσκηση του επαγγέλματος γι΄ αυτό έλαβαν και την προσωνυμία Ανάργυροι.
Ταχύτατα η φήμη τους διαδόθηκε σε όλη την Μ. Ασία κυρίως από τις θαυματουργικές θεραπείες τις οποίες πραγματοποιούσαν.
Από φόβο μήπως και κερδίσουν Χριστιανούς μεταξύ των υπηκόων του, ο Ρωμαίος Διοικητής της περιοχής Λυσίας, επί αυτοκρατορίας του Διοκλητιανού, τους κάλεσε όπως προσφέρουν δημόσια θυσίες στους Ρωμαϊκούς θεούς.
Επειδή αρνήθηκαν να υπακούσουν στη διαταγή του Λυσία, θανατώθηκαν με αποκεφαλισμό. Πολύ λίγα είναι γνωστά γι΄ αυτούς. Ακόμα και τα λίγα γνωστά γεγονότα είναι συνυφασμένα με πολλά θαύματα τα οποία ακολούθησαν μετά τον αποκεφαλισμό τους.
Πολύ νωρίς από το θάνατό τους κυκλοφόρησε η φήμη θαυμάτων θεραπείας που έγιναν στον τάφο τους στην Cyrus της Βορείου Συρίας πλησίον του περίφημου ναού του Ασκληπιού.
Ασθενείς Χριστιανοί και άπιστοι ανεξαρτήτως πραγματοποιούσαν ταξίδια για να επισκεφθούν τον τάφο των Αγίων και να κοιμηθούν σε αυτόν ελπίζοντας σε ίαση κατά τη διάρκεια της νύχτας Δύο αιώνες αργότερα, ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανος διεκήρυττε ότι ο ίδιος είχε θεραπευτεί από θαύμα των Αγίων, μετέφερε τα λείψανά τους από την Cyrus στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό τον οποίο έκτισε γι΄ αυτούς.
Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός θεωρούνται προστάτες Άγιοι των ιατρών και των φαρμακοποιών , η δε Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη αυτών την 1η Νοεμβρίου και την 1η Ιουλίου.
Το πιο πανω γεγονος, βεβαιωνει ο καθηγητής της χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής χειρουργος του “Ιατρικού Κέντρου Αθηνών” Βασίλειος Κέκης, που το έζησε στη Βοστωνη το 1962.
Πηγη greekpress.gr