Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ…

 


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΞ ¨ΕΘΝΩΝ¨..

alt

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Αποστολος Λουκας.

 

 

 

Ο Αποστολος Λουκας, ενας απ τους τέσσερεις Ευαγγελιστας, εθνικος, μια κι οι αλλοι τρεις Ευαγγελιστες ησαν εβραιοι. 

Καταγόταν, συμφωνα με τον  ιστορικό της Εκκλησίας Ευσέβιο, από την Αντιόχεια της Συρίας 

Σπούδασε ιατρική πιθανόν στην Ταρσό, όπου υπήρχαν ¨Σχολές¨ εφάμιλλες των εκεινων  των Αθηνών και της Αλεξάνδρειας.

Η ρωμαϊκή νομοθεσία, απαιτούσε από τους ιατρούς..να έχουν πλήρη ιατρική κατάρτιση και, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμά τους, έδιναν εξετάσεις σε ένα σύλλογο αρχιάτρων, οι οποίοι, επί αρκετό διάστημα κατόπιν, τους επιτηρούσαν στην εργασία τους.

 


Ως Ιατρός Πλέον στην Ταρσό, ο Λουκάς, σπούδασε και φιλοσοφία. Εκεί, στην Ταρσό, τον συνάντησε ο απόστολος Παύλος, ο οποίος, μετά την αποκάλυψη του Ιησού Χριστού στην πύλη της Δαμασκού, σ’ αυτόν, και την πίστη του στον Κύριο εμεινε για ένα διάστημα στην πατρίδα του, την Ταρσό. 

Η γνωριμία του Λουκά με τον Απόστολο ήταν καθοριστική για τον ¨ιατρό¨. 

Πίστεψε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου,  βαπτίσθηκε στο όνομα του Ιησού Χριστού και έγινε πιστός ακόλουθος και ¨συνεργός¨ του Αποστόλου των Εθνών.

Έτσι η θεία Πρόνοια προικισε την Εκκλησία με δυο υπαρξεις  γεμάτες ζωή απ’ την πρωτη περίοδο της ιδρύσεώς της.

Η μία ζωγραφίστηκε απ’ το χέρι του Παύλου στις Επιστολές του, που πάλλονται από ζήλο για αγώνα, η άλλη απ’ το ήσυχο και σταθερό χέρι του ¨χειρουργού¨, που χειριζόταν με την ίδια ευκολία και το νυστέρι και την γραφίδα .

Ο πιστός πλέον ιατρός Λουκάς, άφησε το ιατρείο του, που πιθανόν να ήταν στην Τροία ή σε κάποιο άλλο λιμάνι, και ακολούθησε τον απόστολο Παύλο στις περιοδείες του.

Αντιμετώπισε μαζί του τις αντιδράσεις των Εβραίων και των ειδωλολατρών, καθώς και τις δύσκολες εναλλαγές των στοιχείων της φύσεως. 

Βοηθούσε τον Απόστολο ,ως ιατρός, στις δυσκολες ώρες της εξάψεως της ασθενείας του ¨σκόλοπά¨ του και δεν τον άφηνε μόνο του και στις σκληρές στιγμές της εγκαταλείψεώς του από τους άλλους και της φυλακίσεώς του.

Το αναφέρει με ευγνωμοσύνη ο Απόστολος στις Επιστολές του βλ. Κολασ. δ’ 14, Β’ Τιμ. δ’ 11, Φιλήμ. 24

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με την Παράδοση, μετά το μαρτυρικό θάνατο του αποστόλου Παύλου, ο άγιος κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Δαλματία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Αχαΐα.

Το τελευταίο το αναφέρει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος PG36, 228.Κήρυξε επίσης και στη Βοιωτία. 

Λέγεται δε ότι πέθανε με μαρτυρικό  θάνατο κρεμασμένος από ένα κλαδί ελιάς. 

Το ιερό λείψανό του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη επί αυτοκράτορα Κωνσταντίου. 

Ο άγιος Λουκάς, με τη χάρη και το φωτισμό του παναγίου Πνεύματος, έγινε ο θεόπνευστος Συγγραφέας  των δύο από τα είκοσι επτά βιβλία της Καινής Διαθήκης. 

Συνέγραψε το τρίτο από τα τέσσερα Ευαγγέλια  και τις «Πράξεις των Αποστόλων»

Ειδικοί μελετητές μας λενε ότι ο άγιος Λουκάς θεωρείται γενικώς ως ο¨ορθότερον και καλλιεπέστερον των λοιπών Ευαγγελιστών χρησιμοποιών την ελληνικήν ¨.

Εχει πλουσιο και ακριβολόγο λεξιλογιο με λιγες λεξεις ,περιγραφει μεγάλες ιδέες Μελετωντας με προσοχή το Ευαγγέλιο του αισθάνεσαι ότι ζης σε μίαν ατμόσφαιρα γεματη ελπίδα. 

Θεωρείται ο Ευαγγελιστής του ελέους και της ευσπλαχνίας του Θεού. 

Αυτός ¨διέσωσε¨ τις Παραβολές του Ασώτου,  του Καλού Σαμαρείτου, του Απολωλότος προβάτου Μόνος αυτός περιγράφει με ζωηρότητα τη μετάνοια του Ζακχαίου και της αμαρτωλής γυναίκας που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού.

Αυτός κατέγραψε, επίσης τη θαυμάσια ωδή της Θεοτόκου,

Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον …

Τη Θεοτόκο συνάντησε και γνώρισε προσωπικά όταν συνόδευσε τον απόστολο Παύλο στο τελευταίο  του ταξίδι στα Ιεροσόλυμα. 

Ειχε την ιδιαίτερη τιμή και χάρη να γνωρίσει, την Παναγία και να ακούσει από το στόμα της λεπτομέρειες του Ευαγγελισμού της, της Γεννήσεως  του Σωτήρος, της Προσκυνήσεως των ποιμένων, της Υπαπαντής κ.ά. , που μόνος  αυτός κατέγραψε στο Ευαγγέλιό του. 

Και με το χάρισμα της ζωγραφικής, που ειχε αποτύπωσε την αγία μορφή της, όπως την είχε δει, στις πρώτες ιερές εικόνες της, τις οποίες κατά την Παράδοση φιλοτέχνησε. 

Στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων παρουσιάζει τη ζωή και δράση της πρώτης Εκκλησίας, αλλα  και ως ακριβής χρονικογράφος της διαδόσεως του Ευαγγελίου στον τότε γνωστό κόσμο.

Πίσω όμως από όσα καταγράφει ο Άγιος ,δηλαδή πίσω από τα πλέον σημαντικά γεγονότα  που έχουν γραφεί περιληπτικά διαφαίνεται η παρουσία του Αγίου Πνεύματος, που κατηύθυνε την πορεία της Εκκλησίας, αλλά και την πένα του συγγραφέως. Σημειωνουμε πως εκτος απ τις  Πράξεις των Αποστόλων, εγραψε και δεκαοκτώ  θαυμάσιες δημηγορίες, που είναι δημοσιες αγορευσεις  που αποσκοπούν να συμβουλεύσουν τον λαό περί του πρακτέου.Και που καταλαμβάνουν   το 1/4 περίπου του βιβλίου, συνολικά 255 στίχους.

Δημηγορίες του αποστόλου Πέτρου του πρωτομάρτυρος Στεφάνου, του αποστόλου Παύλου, του αδελφοθέου Ιακώβου κ.ά.

Τις δημηγορίες αυτές,που εκφωνήθηκαν οι περισσότερες στην αραμαϊκή διάλεκτο, τις κατέγραψε -περιληπτικά – ο άγιος Λουκάς στην ελληνική γλώσσα, με ακρίβεια και αποδίδοντας το ουσιώδες νόημά τους, χάρη στο φωτισμό και τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος. 

Και κάθε μελετητής τους μένει έκθαμβος  μπροστά στο βάθος και στον πλούτο των νοημάτων τους. 

Ποιος θα γνώριζε αλήθεια σήμερα, ότι έζησε  πριν είκοσι αιώνες κάποιος γιατρός από την Αντιόχεια με το όνομα Λουκάς;

Και ποιος θα μελετούσε σήμερα οποιοδήποτε βιβλίο του,που θα είχε τυχόν συγγράψει;

Από τότε όμως που παρέδωσε τον εαυτό του στο Χριστό με τις ικανότητες, τις γνώσεις και τη ζωτικότητά του, το όνομά του και ο λόγος του βρίσκονται πάντοτε στην επικαιρότητα.

Έγινε και είναι οδηγός εκατομμυρίων ψυχών σ’ όλη την οικουμένη· και θα φωτίζει τους δρόμους μας μέχρι συντελείας των αιώνων.

Αυτος ειναι ο Αποστολος Λουκας , που αυριο γιορταζουμε

Χαιρετε. 

 

 

 

alt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου