Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ


alt

 

alt

 

 

 

 

Κάθε χρόνια πάθηση φέρνει μαζί της και μια ψυχική διαταραχή. Συνηθως  Κατάθλιψη .Όσοι τωρα Έχουν Κατάθλιψη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο Καρδιαγγειακής Νόσου, Διαβήτη, Καρκίνου ή Αναπνευστικής Πάθησης .

Το 30-40% των καρδιοπαθών παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ στα δύο τρίτα των ασθενών με διαβήτη και κατάθλιψη,έχουν τριπλάσιες πιθανότητες οι καταθλιπτικοί  να πεθάνουν, σε σχέση με αυτούς που πάσχουν από τη μία νόσο.

Ολες οι κλινικές παρατηρήσεις και τα ερευνητικά δεδομένα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι:

 

 

 

 

Γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε την ψυχική υγεία μας | Healthpharma.gr

 

 

 

 

Ψυχική Και  Σωματική Υγεία Είναι Αλληλένδετες

Οι πιθανότητες να υπάρχει κατάθλιψη σε κάποιον ασθενή αυξάνονται από 5% έως 25% στον γενικό πληθυσμό (ανάλογα με το φύλο) και σε 25-33% σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατάθλιψη πολύ συχνά επιδεινώνει το σωματικό νόσημα μέσα από διάφορους μηχανισμούς και έτσι μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο. Στον διαβήτη, η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνων επιπλοκών.

Η αποκατάσταση των ασθενών με χρόνια σωματικά νοσήματα βλάπτεται ουσιαστικά όταν συνυπάρχει κατάθλιψη που δεν έχει διαγνωσθεί.

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

Η κατάθλιψη, είναι ασθένεια με τα χίλια πρόσωπα, όπως την λέει η Αλεξάνδρα, και εξαπλώνεται σιωπηλά σαν επιδημία στον σύγχρονο κόσμο.

Η Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία υπολογίζει ότι θα είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία η δεύτερη πιο συχνή αιτία νοσηρότητας. Επηρεάζει το Πώς Αισθάνεται, Σκέπτεται Και Συμπεριφέρεται ο ασθενής. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες του ή να τον κάνει να αισθάνεται ότι δεν αξίζει να ζει.

Οι γυναίκες, οι διαζευγμένοι, οι άγαμοι, οι άνεργοι και όσοι έχουν παρόμοιο περιστατικό στην οικογένεια , νοσούν συχνότερα.

Αν και η μέση και η τρίτη ηλικία πλήττονται περισσότερο από την κατάθλιψη,περίπου 5% των παιδιών και των εφήβων υποφέρει επίσης από τη νόσο.

Δεν είναι ακριβώς γνωστό τι την προκαλεί . Πιστεύεται ότι εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, όπως βιολογικές διαφορές στον εγκέφαλο, ορμονικές αλλαγές ,οπως στην Εμμηνόπαυση ή σε διαταραχές του θυρεοειδούς, κληρονομική προδιάθεση, γεγονότα της ζωής απώλεια αγαπημένου προσώπου, οικονομικά προβλήματα, υψηλό στρες .

Οι ανεργοι εχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σε σχέση με όσους έχουν δουλειά, ενώ οι άνθρωποι των οποίων οι δουλειές επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από σοβαρή κατάθλιψη.

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

Ερευνες συσχετίζουν τη διατροφή με την κατάθλιψη. Από μελέτη της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής την κ. Χ. Χρυσοχόου, σε 673 ηλικιωμένους στην Ικαρία το 2009 διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο ψάρι είχαν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.

Ισπανοί ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Ναβάρα και του Λας Πάλμας μελέτησαν 11.000 ανθρώπους και ανακάλυψαν ότι 

όσοι ακολουθούσαν πιο συστηματικά μεσογειακή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρι και όσπρια, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σχέση με όσους είχαν λίγα τέτοια τρόφιμα στο διαιτολόγό τους. 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

Ειδικά για τους άνδρες, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται με τη μείωση της LDL ως ένα επίπεδο, αλλά κάτω από αυτό αυξάνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης.

Για να δούμε πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε την  κατάθλιψη, σύμφωνα με το εγχειρίδιο DSM που δημοσίευσε η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία , η οποία επεσήμανε οτι πρέπει να συνυπάρχουν πέντε ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα για περίοδο μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων ένα τουλάχιστον σύμπτωμα πρέπει να είναι η καταθλιπτική διάθεση:  

Καταθλιπτική διάθεση τις περισσότερες ημέρες στα παιδιά μπορεί να εμφανισθεί ως μόνιμη ευερεθιστότητα   

Ελαττωμένο ενδιαφέρον ή αίσθημα μη ικανοποίησης  από όλες τις δραστηριότητες της ημέρας   

Σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους, μείωση ή αύξηση της όρεξης    Αϋπνία    Υπερκινητικότητα ή βραδεία συμπεριφορά που παρατηρείται από άλλους   Κόπωση ή απώλεια ενέργειας        Αισθήματα απαξίωσης ή υπερβολικής ενοχής Προβλήματα στη λήψη αποφάσεων, στη σκέψη ή στην αυτοσυγκέντρωση 

Αν και δεν μπορείτε να θεραπεύσετε μόνος σας την κατάθλιψη, μπορείτε τουλάχιστον να αυτο-βοηθηθείτε με τους εξής τρόπους

 

 

Τι μπορείτε να πάθετε από το πολύ αλκοόλ - Karfitsa.gr

 

 

 

Να αποφεύγετε το αλκοόλ. Μπορεί να νομίζετε ότι μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα αλλά μακροπρόθεσμα τα επιδεινώνει.    

Να ασκείσθε περπατώντας, κάνοντας κολύμπι, ή ό,τι άλλο σας ευχαριστεί 

 Να χορταίνετε ύπνο.  Να έχετε διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά ψάρια, καρύδια ιχθυελαιο.

Δεν είναι κάτι δύσκολο. Ολοι μπορούμε να το ακολουθήσουμε.

Χαιρετε..

 

alt


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου