Απο την νηπιακή της ηλικία η επιστήμη, κατάλληλα καθοδηγουμένη απο τον ¨δικό της γέροντα¨ τον αλλότριο- εωσφόρο ,αναζητά, μεταξύ άλλων,το ελιξήριο της νεότητας.








Ο Φάουστ προσπάθησε να συνδιαλλαγεί μ΄αυτόν προκειμένου να κερδίσει την καρδιά της Γκρέτας.Ο Γκαίτε ευφυώς
δημιούργησε τη Μαργαρίτα-Γκρέτα και κατόρθωσε να φτιάξει μια μορφή που να συγκινείμε το δικό της τραγικό πεπρωμένο.
παρακολουθώντας την καθημερινότητα, δυστυχώς,βλέπουμε οτι πάρα πολλοί σύγχρονοι άνθρωποι είναι πανέτοιμοινα υπογράψουν με αντάλλαγμα, ότι πολυτιμότερο διαθέτειτο ανυπολογίστου αξίας δώρο του Δημιουργού τους την ελευθερία της βουλήσεως τους Πασχίζουν να μείνουν νέοι, χωρίς ρυτίδες, σφριγιλοί.
Γυμνάζονται εξαντλητικά. 
Κολυμπούν χειμώνα - καλοκαίρι,εξαντλώντας τις πολύτιμες ορμόνες τους,για να καταντήσουν νέοι-παλίμπαιδες, ράκη σφριγιλά 80 ετών,με απλανή, απαρφανισμένα απο τη χάρη, χαμόγελα,να περιδιαβάζουν τις παραλίες περιφέροντας μυώδη,τσακισμένα απ την έλλειψη κολλαγόνου σώματα,κοιτάζοντας με φθόνο τα νεανικά κορμιά,και λαχταρώντας λίγη αναγνώριση Αγωνιώδη ερωτήματα απ πολλους:
Υπάρχει Τρόπος Να ΠαρατείνουμεΤην Ευεξία Σε Σώμα Και Ψυχή;
Κι αν ναί ποιό άραγε θα είναι το κέρδος μας;
 Οντως υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να καθυστερήσουμε τις αλλαγές που αναπόφευκτα θα συμβούν στο σώμα μας.Kai με την ψυχή μας τί γίνεται.
Μπορούμε κάτι να κάνουμε και γι αυτήν;
Γιατί μόνο το σώμα;Μήπως προσπαθώντας για το σώμα,ουσιαστικά πασχίζουμε για την ψυχή;
Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε με το σώμα μας.
Πρώτα απ όλα ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής.
Το μηδέν άγαν.
Οχι υπερβολές σ όλα τα πράγματα.
Ολα με μέτρο, ακόμα και το άγχος.
Χάνουμε λεφτά.
Μας τα κλέβουν οι ιθύνοντες.Ε και;
Πάντα αυτό γινόταν, απλά τώρα πλέον το κάνουν χωρις ντροπή,με απόλυτα δημοκρατικούς όρους.
Κύριοι δεν έχουμε χρήματα.
Δεν μπορούμε να τα πάρουμε απ αυτούς που τα έχουν,έτσι τα παίρνουμε απ αυτούς που δεν μπορούν να μας πούν όχι.
Ετσι έρχεται το άγχος  Πολύπαθη αυτή η καραμέλα του αγχους Ολοι πιπιλίζουν: 
Λιγότερο άγχος, λές και οι λογισμοί,οι καϋμοί έλεγαν οι παλαιότεροι, κάθε είδους που το προκαλούν ,μπαίνουν σε κάποιο καλούπι και αυξομοιώνονται ανάλογα.
¨οτι και να κάνουμε¨,τελικά πάλι η φθορά είναι ο μεγαλός νικητής, και  θάνατος το επώνυμό της όλων ανωνύμων και επωνύμων.
Μέχρι τότε συμβαίνουν αλλαγές σ όλη μας την ύπαρξη την σωματική βοηθούσης και της ψυχικής.
Χαρτί και μολύβι και γράφετε:
Πρώτα-πρώτα,το δέρμα μας καθώς μεγαλώνουμε χάνει σταδιακά τη δύναμη
και την ελαστικότητά του.





alt





Το κολλαγόνο και η ελαστίνη εκφυλίζονται και έτσι εμφανίζονται ρυτίδες, σακούλες και πτυχώσεις.
Το ταλαιπωρημένο δέρμα εμφανίζει πιο εύκολα μελανιές,ενώ λόγω του ότι μειώνεται η παραγωγή σμήγματος το δέρμα γίνεται πιο ξηρό.
Επιπλέον, λεπταίνουν και γκριζάρουν τα μαλλιά και τα νύχια μεγαλώνουν πιο αργά. 
Οι μύς είναι πιο δυνατοί μεταξύ 20 και 30 ετών.
Σταδιακά, μετά τα τριάντα, συρρικνώνονται και ελαττώνεταιο αριθμός και το μέγεθος των μυϊκών ινών .
Στα σαράντα, αρχίζει να αυξάνεται η περίμετρος της μέσης,επειδή οι μύς μετατρέπονται σε λίπος το οποίο συγκεντρώνεται στον κορμό και επιπλεόν, αρχίζει η ελάττωση της μυϊκής μάζας σε χέρια και σε πόδια. 
Τα οστά γίνονται λιγότερο πυκνά, περισσότερο εύθραυστα και μειώνεται το ύψος τους, καθώς μεγαλώνουμε από την ηλικία των 25 και έπειτα.
 Η έντονη παιδική δραστηριότητα και η σωστή διατροφή με κατανάλωση άφθονων πράσινων λαχανικών χλωροφύλλη, κύρια πηγή ασβεστίου και φρούτων,βοηθά να παραμείνει μεγάλη η οστική μάζα,έτσι ώστε να μην αναπτυχθεί οστεοπόρωση.
Η οστεοπόρωση αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.




Aπαντήστε... στην οστεοπόρωση με άσκηση! Medicalrehab





Το ύψος μας από την ηλικία των 40 ετών μειώνεται κατά ένα εκατοστό κάθε δέκα χρόνια.
Αυτό οφείλεται στο ότι οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χάνουν σταδιακάτην ικανότητα αναπλήρωσης του νερού μέσα στην ημέρα.
Το βάρος αυξάνεται καθώς ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται με τηνηλικία, αν κάποιος συνεχίζει να προσλαμβάνει τις ίδιες θερμίδες.
Τα μάτια χάνουν βαθμιαία μετάτα 40 την ικανότητα να προσαρμόζουντο σχήμα του οφθαλμικού φακού, ώστε να εστιάζει καλά στα κοντινά αντικείμενα,γεγονός που οδηγεί συχνά σε πρεσβυωπία.
Επιπλέον, μειώνεται η παραγωγή δακρύων,λεπταίνει ο αμφιβληστροειδής χιτώνας,ελαττώνεται η διαύγεια του οφθαλμικού φακού,οι κόρες των ματιών δεν ανταποκρίνονται καλά στα οπτικά ερεθίσματα και τα μάτια γίνονται ευαίσθητα στη λάμψη κάτι που κάνει επικίνδυνη την οδήγηση το βράδυ στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. 
Η ακοή επηρεάζεται από τα 30 και καθώς περνούν τα χρόνια,μειώνεται η ικανότητα να ξεχωρίζουμε τους διάφορους ήχους,κάτι που γίνεται εμφανές από την ηλικία των 50 ετών.
Ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 60 ετών παρουσιάζει μερική απώλεια ακοής.




alt 




Η γεύση αρχίζει να μειώνεται γύρω στα 40 στις γυναίκες και στα 50 στους άντρες,καθώς μειώνεται ο αριθμός των γευστικών καλύκων στη γλώσσα.
Η αίσθηση της όσφρησης ελαττώνεται συνήθως μετά την ηλικία των 70 ετών.
Τα δόντια επηρεάζονται σημαντικά από τα γονίδια και την φροντίδα που τους παρέχουμε.
Η παραγωγή σάλιου μπορεί να μειωθεί καθώς μεγαλώνουμε με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα στοματικά βακτηρίδια,τα δόντια να γίνουν πιο εύθραυστα και να εμφανιστεί ξηροστομία.
H καρδιά χάνει προοδευτικά την δύναμη να ωθεί γρήγορα,μεγάλες ποσότητες αίματος σε όλο το σώμα,με αποτέλεσμα να κουραζόμαστε πιο εύκολα. 
Επιπλέον, τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους,ενώ την ίδια στιγμή συσσωρεύεται λίπος  στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.
Έτσι, η καρδιά πρέπει να λειτουργεί πιο σκληρά για να τροφοδοτήσειμε αίμα τον οργανισμό, γεγονός που μπορείνα οδηγήσει στην υπέρταση.
Η μείωση στην αποδοτικότητα της καρδιάς είναι μεγαλύτερη για όσους κάνουν καθιστική ζωή αρχίζει γύρω στα 30 χρόνια και μέχρι τα 60 έχει μειωθεί περίπου στο μισό.
Το μέγεθος του εγκεφάλου και ο αριθμός των νευρικών κυττάρων ελαττώνονται με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα η μνήμη να γίνεται λιγότερο αποδοτική, τα αντανακλαστικά μας να μειώνονται και ο συντονισμός των κινήσεων να γίνεται πιο αργός.
Το πεπτικό σύστημα γίνεται λιγότερο αποδοτικό καθώς γερνάμε.




alt





Το εσωτερικό τοίχωμα των εντέρων μπορεί να μην απορροφά καλά τα θρεπτικά συστατικά, μειώνονται οι ουσίες που παράγουν το στομάχι,το λεπτό έντερο, το ήπαρ και το πάγκρεας για να γίνει η πέψη των τροφίμων.
Ως επακόλουθο είναι η δυσπεψία, οι ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών,η δυσκοιλιότητα και νά ένας υπέρτονος σφιγκτήρας,που μας κάνει μίζερη τη ζωή.
Με το πέρασμα του χρόνου, η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί στα φυσιολογικά επίπεδα την θερμοκρασία του μειώνεται καθώς ο πολύτιμος θυρεοειδής αδένας χάνεται και η Hasimoto όλο και περισσότερο πλήττει άνδρες και γυναίκες Χαρακτηριστικό το αίσθημα του κρύου που νοιώθουνοι άνω των 60 όπως και οι ανάγκες σε ύπνο.
Μπορεί επίσης να χρειάζεται κανείς περισσότερη ώρα για να αποκοιμηθεί,κι απελπισμένος να αναζητά υπνωτικά χάπια,που τον οδηγούν σ ενα φαυλό κύκλο,γιατί ο τεχνητός ύπνος δεν ξεκουράζει,ενώ στις ηλικίες άνω των 75 ετών είναι πολύ συνηθισμένονα ξυπνάει κανείς αρκετές φορές το βράδυ.
Ολα αυτά κι άλλα πολλά που δεν φαίνονται είναι αποτέλεσμα της φθαρτότητας και θνητότητας,που σαν ενα software, τοποθέτησε μέσα μας ο Δημιουργός,
προκειμένου να μην μείνη αθάνατο το κακό, κι ο άνθρωπος,η κορωνίδα της δημιουργίας, επιστρέψει στη πατρίδα του,που ήταν που είναι ο Παράδεισος ο άλλος ο πέραν των 5 αισθήσεων.Κάποιοι θα υπομειδιάσουν.
Ομως ας σκεφθούν οτι κάτι τέτοιο δεν ποθούμε μ όλη τη δύναμη της ψυχής μας,απ τη στιγμή που θα καταλάβουμε τον εαυτό μας;
Μήπως όλοι μας δεν ψάχνουμε αγωνιωδώς κάποιον επίγειο παράδεισο;




alt




Δεν είναι τυχαίο που αναζητούμε παραδείσους.
Είναι η πανίσχυρη κυτταρική μνήμη που μας παρακινεί.
Ας το σκεφτούμε λίγο με ψυχραιμία.
Ισως ακούγεται λίγο αφελές για τα αυτιά των προοδευτικών.
Κάπως έτσι υπήρξε για την εποχή του κι ο Γκαίτε.
Αλλά κι ο  μεγάλος αρνητής, Ο Βολταίρος,ο γάλλος φιλόσοφος,  που ήταν άθεος ασεβής Έβριζε το θεό βλασφημούσε.
Έκανε τον έξυπνο. Και ποίο ήταν το κέρδος του; 




alt 




Το τέλος αυτού του κατα τα άλλα μεγάλου στοχαστή ήταν τρομερό:
Σύμφωνα με τη παράδοση της εποχής του,Ξεψυχώντας άρχισε να παραμιλάει με τρόπο φρικτό.¨Με πιάνουν, φώναζε. 
Με τραβούν. Με σέρνουν μπροστά στον θρόνο του Θεού.
Ο διάβολος προσπαθεί να με πάρει 
Να η κόλαση Κρύφτε με. Κρύφτε με. 
Η νοσοκόμος, μάλιστα, που τον περιποιόταν,βλέποντας το τέλος του τρομοκρατήθηκε.
Και από τότε, όταν επρόκειτο να πάει σε άλλον ασθενή,ρωτούσε πρώτα να μάθει μήπως ήταν άπιστος.
Είδα το τέλος του Βολταιρου, έλεγε.
Και δεν θέλω ποτέ πια, να ξαναδώ θάνατο άπιστου.
Μέσα σε μια τέτοια αγωνία πέθανε ο Βολταίρος,που διανύοντας το 84ο έτος του,και λίγο πριν πεθάνει,παρευρέθηκε στην πρώτη απόδοση της τραγωδίας του Ειρήνη (Irθne), στο Παρίσι.




alt




Το ταξίδι του και η υποδοχή του ήταν μια αποθέωση πόσο αστείο ηχεί στα αυτιά μας η λέξη αποθέωση αλλά και το αποτέλεσμά της η συγκίνηση απ την αναγνώριση του κόσμου τον κατέβαλε και πέθανε λίγο αργότερα με τον τρόπο που περιγράψαμε, και που δεν είναι απλώς λόγια στις 30 Μαΐου 1778 Προκειμένου να έχει χριστιανική κηδεία,το γιατί ζήτησε κάτι τέτοιο,παραμένει αναπάντητο,είχε υπογράψει μια μερική ανάκληση των γραπτών του.  
Ομως δεν έγινε αποδεκτή απ την παπική εκκλησία,και δεν του έγινε εκκλησιαστική ταφή.
Σε φίλο του έδωσε την ακόλουθη γραπτή δήλωση:



alt




«Πεθαίνω λατρεύοντας το Θεό, που αγαπά τους φίλους μου,που δεν μισεί τους εχθρούς μου και που απεχθάνεται την καταπίεση.»
Ένας ηγούμενος μετέφερε κρυφά το πτώμα του Βολταίρου σ ένα αβαείο στην πόλη Champagne, όπου θάφτηκε.
Τα λείψανά του διακομίστηκαν στο Παρίσι το 1791 και ενταφιάστηκαν στο Πάνθεον των ανθρώπων.
Μένει να μάθουμε αν η, πέρα απ την δική μας λογική,ευσπλαχνία του Χριστού,τον συγχώρεσε και τον έφερε εκεί που ,κατά βάθος, πρέπει να πίστευε και να λαχταρούσε.

Χαιρετε.







alt