Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΝΗΣΤΕΙΑ..

 






Posted on  

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΣΜΑΣΕΡ ΕΙΚΟΝΕς

 

 

 

 

 

 

 

Αυτό  δε το ¨γένος¨ δεν βγαίνει παρά μόνο με προσευχή και νηστεία.

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για να σώσει το παιδί του, που σεληνιάζονταν

 

 

 

 

Η περίπτωση του ¨σεληνιαζόμενου παιδιού¨ δεν ήταν υπόθεση σωματικής ασθενείας. 

Δεν εχουμε μια σωματικη αρρωστια, ούτε απλά ψυχικη, αλλά  καταληψη  

Η αδυναμία των μαθητών να θεραπεύσουν το παιδί δείχνει την ανάγκη για εντονότερη πίστη. 

Για τον λόγο αυτό ο Κύριος τους αποκαλεί : γενεά άπιστη και δεστραμμενη επειδή δεν έχουν ακόμα κατανοήσει ότι η πάλη και ο αγώνας τους, δεν έχει να κάνει μόνο με τους ανθρώπους, αλλά με  πνεύματα της πονηρίας, με τον άρχοντα του αιώνος τούτου

Στον αγώνα μας, επομένως τον πνευματικό, που συχνά φαντάζει άνισος και ανυπέρβλητος, έχουμε ανάγκη από πίστη σταθερή.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κόκκο του σιναπιού,"

 

 

 

Η παρομοίωση που χρησιμοποιεί ο Χριστός αυτό δηλώνει: 

Δεν έχει σημασία να πιστεύουμε πολύ, αρκεί και το  λίγο  το ελαχιστο  σαν τον κόκκο του σιναπιού, αρκεί η πίστη  αυτή να είναι  σταθερή  δυνατή, ακράδαντη.

Αν πιστέψουμε ότι ο Θεός βρίσκεται δίπλα μας και έχει τη δύναμη να μας βοηθήσει σε κάθε είδους δυσκολία, τότε θα έχουμε τον ισχυρότερο σύμμαχο, τον Χριστο.

Ομως, παραλληλα ,έχουμε ανάγκη από προσευχή και νηστεία Η πίστη μόνη στον Θεό δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται αγώνας, χρειάζεται άσκηση στη ζωή μας, για να μπορέσουμε  να αντισταθούμε στην κακία που μας περιβάλλει αλλά και για εκδιώξουμε κάθε κακία που φωλιαζει μέσα μας.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή"

 

 

 

 

Η προσευχή ερχεται αρωγος της πίστεως. Ο άνθρωπος που πιστεύει, που αισθάνεται την άπειρη αγάπη και φιλανθρωπία Του επιθυμεί συνεχώς, να βρίσκεται σε κοινωνία μαζί Του. Ο κατ εξοχήν τρόπος επικοινωνίας με τον Θεό δεν είναι άλλος από την προσευχή, και μαλιστα με  την Μονολογιστη Ευχη

¨Κυριε Ιησου Χριστε, ελεησον με¨

Τοσο η προσευχή, οσο και  η νηστεία, αποτελούν μίμηση του Χριστού, ο οποίος μετά την Βάπτισή Του επί σαράντα ημέρες αποσύρθηκε στην έρημο, νηστεύοντας και προσευχόμενος.

Αν ο ίδιος ο θεάνθρωπος  νήστεψε,  κατανοούμε πόσο απαραίτητη είναι η νηστεία για εμάς.

Η νηστεία δεν βοηθά μόνο τον άνθρωπο στον αγώνα του για την χαλιναγώγηση των παθών, αλλά κάνει την προσευχή του ακόμα πιο δυνατή και τον καθιστά έτοιμο στο να ελκύσει αφ’ ενός μεν την χάρη του Θεού, και αφ’ ετέρου στο να αποκρούσει επιτυχώς κάθε προσβολή του ¨αντικειμένου¨.

Η νηστεία δεν αποτελεί αποστροφή προς τις τροφές, ούτε διαδικασία  εξαγνισμού, μιας που καμία τροφή δεν θεωρείται ακάθαρτη

Η νηστεία αποτελεί άσκηση δηλαδή μέσα από την εκούσια αποχή από συγκεκριμένες τροφές εξασκούμε το νου  και την ψυχή μας στο να αντιστέκεται στους διάφορους λογισμούς και στις επιθυμίες. 

Με τον τρόπο αυτό, σε συνδυασμό πάντα με την προσευχή, σταδιακά καθαρίζεται η ψυχή από τους πονηρούς λογισμούς και τελικά προσεγγίζει ακόμα πιο πολύ τον Θεό.

 

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για προσευχή"

 

 

 

Τούτο το γένος δεν βγαίνει, παρά μόνο με προσευχή και νηστεία. 

Η προσευχή όμως και η νηστεία δεν αποτελούν έθιμο, ούτε υποχρέωση, αλλά οφείλουν να είναι εκούσιες κινήσεις της καρδιάς μας προς τον Θεό

 

Χαιρετε.

 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου