Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ..Ή ΣΥΜΠΤΩΣΗ ;

 Αποτέλεσμα εικόνας για Ορθοδοξη συγχρονικότητα¨….












Τι ειναι η ¨Ορθοδοξη συγχρονικότητα¨ Πώς, με ποιο τρόπο, κάτι τέτοιο μπαίνει στη ζωή μας, όπως και ποιά ακριβώς είναι η σχέση της με την άλλη του Γιούγκ

http://ihthielaio.wordpress.com/2013/11/28/

 

Κατ αρχας ¨συγχρονικότητα¨ , ειναι  μια επεξηγηματική αρχή, που δημιούργησε ο Jung, και που ξεκαθαρίζει κάποιες, ας πούμε, συμπτώσεις που έχουν νόημα. 

Ο Jung πίστευε ότι υπάρχει ένας ¨συγχρονισμός¨ μεταξύ του νου και του φαινόμενου κόσμου, που αντιλαμβανόμαστε. Πίστευε ακόμα στην εξω-αισθητηρική αντίληψη αλλα και σε δυο δικές του: τη συγχρονικότητα,  και το συλλογικό  ασυνειδητο  

Αραγε υπάρχουν κάποιοι λόγοι, που θα μας οδηγούσαν να αποδεχθούμε τη συγχρονικότητα, σαν μιαν εξήγηση  οποιουδήποτε ¨περίεργου¨ γεγονότος, κι όχι σαν την ικανότητα του ανθρώπινου νού, να εφευρίσκει νόημα και σημασία εκεί που δεν υπάρχουν ;  Δειτε το βιντεο που εξυπνα διαφημιζει ενα προϊον.

 

 

 

 

 

Οι συμπτώσεις μπορει να είναι προβλέψιμες αλλά, είμαστε εμείς που τους δίνουμε νόημα. Ακόμα και αν υποθέσουμε πως υπήρχε ένας συγχρονισμός μεταξύ  του νου και του κόσμου, έτσι ώστε οι συμπτώσεις να προβάλλουν κάποιες υπερβατικές αλήθειες, θα υπήρχε και τότε ακόμα πρόβλημα στο να βρούμε τις αλήθειες αυτές.  Ποιόν ¨οδηγό¨ θα μπορούσε κάποιος να βρεί για να καθορίσει την ορθότητα της όποιας ερμηνείας;

 




Αποτέλεσμα εικόνας για Ορθοδοξη συγχρονικότητα¨….

 

 


Μας λέει ο Ηράκλειτος, ο ¨σκοτεινός¨ φιλόσοφος:   

Ο Λόγος είναι το ενοποιητικό στοιχείο του Κόσμου. Ο Λόγος είναι φωτιά και η φωτιά Λόγος. 

Ο Λόγος συνενώνει τα αντίθετα και, όπως και ο χρόνος, διαπερνά και εξουσιάζει το περιέχον. 

Δεν είναι η αρχή του κόσμου γιατί σε ένα σύμπαν που

«ην αεί και εστι και έσται»,αρχή και τέλος δεν έχουν νόημα. Παρόλα αυτά, όποιος καταλάβει τη σημασία του, νοεί τη συμπαντικότητα που γίνεται αντιληπτή μέσα από το γίγνεσθαι.

Η σημασία του Λόγου είναι προσιτή σε όλους τους ανθρώπους. Εντούτοις, μόνο μερικοί φθάνουν στο σημείο της κατανόησης και αυτοί είναι οι αφυπνισμένοι. Ενώ οι πολλοί συνεχίζουν να κοιμούνται, ζώντας σ ένα δικό τους προσωπικό κόσμο.

Ο Λόγος δρα σε όλους το ίδιο. Επομένως, ο ίδιος ο κόσμος νοείται μόνο μέσα από μια κοινή λογική.Όποιος δεν μπορεί να υποψιασθεί  αυτή την πραγματικότητα, δεν μπορεί να νοιώσει, να συλλάβει,την ατμόσφαιρα της Ορθοδόξου Παραδόσεως που δεν έχει σχέση με την θρησκοληψία, και τις ακρότητες, αλλά  θεραπεύει τον άρρωστο ψυχικά ,και πιθανόν  υγιέστατο σωματικά, συνάνθρωπο μας..

«Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία» Μητροπολίτου Ναυπάκτου.. Κεφάλαιο Γ’ 

 

 

ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ - Iatropedia

 

 

Η απελπισία, μην ξεχνάτε, είναι ένα από τά αίτια τού ψυχολογικού προβλήματος. Η δύναμη τής ελπίδας στο Θεό είναι θαυματουργική καί σωτήρια. Είναι παρηγοριά , ενίσχυση  καί  θεραπεία. Χωρίς αυτήν θά φτάναμε στήν απόγνωση καί στό χάος. Είναι η πυξίδα η οποία κατευθύνει τήν πορεία τής ζωής μας. Ο πιό πιστός φίλος καί συμπαραστάτης τού ανθρώπου. Χωρίς τήν ελπίδα αυτή, ο άνθρωπος νεκρώνεται.

Οί άνθρωποι τού κόσμου τούτου ,είναι θύματα τού ένστικτου τού θανάτου όπως τό εκλαμβάνει ο Φρόϋντ, ο πιστός απαλλάχθηκε από αυτό διά τού Λόγου ,βεβαιώνει ο Απ. Παύλος Καί απαλλάξει ο Χριστός αυτούς τούς πιστούς του όσοι φόβω θανάτου διά παντός τού ζήν ένοχοι ήσαν δουλείας Ετσι, εκεί πού τελειώνει η ψυχανάλυση,  αρχίζει η Ορθόδοξη ψυχοθεραπεία,η οποία ατυχώς δέν λειτουργεί στους  αδιάφορους, αλλα μόνον στους πιστους.

Κυρια αίτια τών ψυχολογικών προβλημάτων είναι η φιλαυτία  η αρρωστημένη αγάπη του εαυτού μας που δημιουργεί εκνευρισμό , καχυποψία, καί  λογισμούς  έμμονες ιδέες

Έχοντας τήν ελπίδα μου στόν Θεό, γίνομαι φίλος τού εαυτού μου,  δέν αντιμάχομαι τόν ¨αδερφό¨  μου καί δέν τόν κατηγορώ γιά τά δικά μου λάθη, γιά τά οποία πρέπει νά μετανοήσω καί ν αλλάξω άμεσα τήν συμπεριφορά μου. 

Επιμύθιον.

Η ορθόδοξη συγχρονικότητα συντελείται όταν ο άρρωστος άνθρωπος κατορθώσει ,με βοήθεια ,να βρεί αυτό το κλειδί…Οταν το ανακαλύψει τί θα μπορούσαν να του κάνουν τα  ( απασφαλισμένα ) ογκογονίδια

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ορθοδοξη συγχρονικότητα¨….

 

 

Υ.Γ. Το κείμενο δεν είναι εύκολο ούτε απλό.

Χαίρετε

copyright   http://kosmaser.wordpress.com/   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου