Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Απριλίου 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ..ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΚΛΗΡΟΜΙΑ.

ΑΣ ΜΗΝ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ…ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΨΟΥΝ..

Posted on  
Αποτέλεσμα εικόνας για Φρενοκομείο




Πρίν λίγο καιρό, είχα ασχοληθεί μ ένα παιδικό παιχνίδι, που έλκυε την καταγωγή απο…την αρχαιότητα, και αφορούσε τον μόνο θησαυρό που δεν μπορούν να μας κλέψουν,ή μάλλον που είναι  ο μόνος θησαυρος που θέλουμε να μας κλέψουν, μια και μ αυτόν μπορούν ( αν θέλουν ) να εκπολιτισθούν…τη γλώσσα μας..Τώρα είναι άλλο αν εμείς δεν έχουμε ιδέα τί ακριβώς θησαυρό διαθέτουμε…Ομως, όπως και να το κάνουμε, απο τον Ομηρο μέχρι  το… υπολοιπο απο γκιουβέτσι που μας κυβερνούσε μεχρι πρίν λίγο καιρό…μιλούμε την ίδια γλώσσα( εμείς.. γιατί αυτός δεν καταδέχτηκε ποτέ να την μάθει σωστά…).Τώρα θα μου πείτε οτι η Ομηρική διάλεκτος είναι στριφνή κι ακαταλαβίστική ( βλέπετε τί ζημιά μας έκανε η Μεγάλη εθνική μας στάρ, κι η μνημειώδης ταινία του αείμνηστου Αλέκου Σακελάριου, ¨Το ξύλο βγήκε απ τον Παράδεισο¨…) 
¨Τις τ αρ σφώε θεών έριδι ξυνέηκε μάχεσθαι; Λητούς και Διός υιός, ο γαρ βασιληι χολωθείς, νούσον ανα τον στρατό ώρσεν κακήν…¨ 
¨Συμφωνώ αυτά, χρειάζεται να τ αγαπάς για να τα μάθεις Ομως, όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε, ας πούμε, ένα αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο, σαν αυτό που η…Πολιτεία μας διέθεσε στον αρχηγό (;) του πασοκ, για να τον προστατέψει απ την οργή των αυτοχθόνων.
Πόσοι όμως γνωρίζουμε πως η λέξη αλεξίσφαιρο, προέρχεται απ την ομηρική Αλέξω που σημαίνει εμποδίζω, αποτρέπω;
Ετσι λοιπόν έχουμε λέξεις όπως:αλεξίπτωτο, αλεξικέραυνο,αλεξήλιο στο αυτοκίνητό μας για να μη  μας τυφλώνει ο ήλιος, αλλά και Αλέξανδρος που σημαίνει αυτον που αποκρούει τους άνδρες.
Αλήθεια Ποια Ελληνική λέξη είναι αρχαία και ποια νέα.Γιατί μια Ομηρική λέξη μας φαίνεται δύσκολη και ακαταλαβίστικη
 Οι Έλληνες
( αλλά και οι έχοντες ελληνικήν παιδείαν αλλοδαποί,οικονομικοί μετανάστες)
σήμερα, ασχέτως μορφώσεως, μιλάμε ομηρικά, αλλά δεν το ξέρουμε επειδή αγνοούμε την έννοια των λέξεων που χρησιμοποιούμε.Ελάτε να δούμε μερικά παραδείγματα ,που θα μας αποδείξουν  ότι η Ομηρική γλώσσα, όχι μόνο δεν είναι νεκρή, αλλά τι αντίθετο είναι ολοζώντανη,και γεμίζει την καθημερινότητά μας Πόσες φορές, ακούγοντας τα εξωφρενικά ψέμματα των πολιτικών μας δεν έχετε μείνει άναυδοι.
Σίγουρα ομως αγνοείτε οτι η αυδή είναι η φωνή.Ολοι μας χρησιμοποιούμε κάποιο τηλε-χειριστήριο,όμως πόσοι γνωρίζουν πως η λέξη τήλε, είναι ομηρική, και δηλωνει το μακράν Ετσι στον Ομηρο οφείλουμε την τηλε-οραση, την τηλε-ποικοινωνια, το τηλε-φωνο,το τηλε-βόλο, ακόμη και την τηλε-πάθεια…
Ακόμα όλοι, κάποια στιγμή υπηρετήσαμε την Πατρίδα, άρα βρεθήμαμε σε καποιο Στρατόπεδο πεδινο, ή ορεινό Ομως ποσοι γνωρίζουμε πως η λέξη προέρχεται απ το Πέδον, που σημαίνει έδαφος

   
     Αποτέλεσμα εικόνας για Στρατόπεδο


Στην Αττική ακόμα υπάρχει ένα Λατομείο στο Μαρκόπουλο,στη ¨μερέντα¨, που δεν λέει να κλείσει ¨ομως στον Ομηρο Λάας ή λας έλεγαν την πέτρα. Εμείς λέμε λατομείο, λαξεύω.
Οταν μια γυναίκα γεννήσει την λέμε λεχώνα, και προέρχεται  απ το λέχος,

Αποτέλεσμα εικόνας για λεχώνα

Το κρεβάτι κατα την Ομηρικήν Και η γυναίκα που μόλις γέννησε , ως γνωστόν, μένει στο κρεβάτι.
Ο πάλαι ποτέ Τσοχατζόπουλος, οταν ήλθε απ τη Γερμανία για να βοηθήσει τον Ανδρέα να αναστηλώσουν την χώρα μας απ την φρίκη της δικτατορίας, ήταν α-πορος
Σημερα, πίσω απ τα κάγγελα,
είναι ευ-πορος άσχετο πού βρήκε τα λεφτά μια και που,κατα δήλωσίν του,δεν τάκλεψε. Και ο άπορος και ο εύπορος, προέρχονται απ την Ομηρικήν Πόρος ,που σημαίνει διάβαση, πέρασμα, κι ο εύπορος,ως γνωστόν, μπορει να περάσει όπου θέλει ,μια και έχει cone,που στην βαρβαρικήν σημαίνει γνωριμίες
Αντίθετα ο άπορος¨φέξτε μου και γλίστρησα¨. 
        Αποτέλεσμα εικόνας για άπορος 

Αφού περάσουμε το δάσος Χαϊδαρίου, όσοι πάμε για Ελευσίνα, γιατί δεν θέλουμε να πληρώσουμε 2,80 ευρώ διόδια στην Αττική οδό, στα αριστεά μας, βλέπουμε το Νοσοκομείο Ψυχικών Παθήσεων, κάποιοι το λένε Φρενοκομείο. 
Αυτοί όμως αγνοούν πως Φρήν ο Ομηρος έλεγε τη λογική απ την οποία προέρχεται  
Το Φρενοκομείο, Ο Φρενοβλαβής, Ο Εξωφρενικός,Αλλά Κι  Ο Άφρων


Αποτέλεσμα εικόνας για Φρενοκομείο

Ολα τα πιό πάνω επίθετα, είναι σε καθημερινή χρήση, και ταιριάζουν γάντι, ξέρετε σε ποιους.Εχουμε τονίσει πολλές φορές απ αυτόν τον χώρο, πως μετά το φαγητό μας δεν τρώμε επιδόρπιο,γιατί μπορεί να μας κοστίσει μια άσχημη παγκρεατίτιδα Οταν το ζητάμε όμως απ τον σερβιτόρο,με κάποιες ομολογουμένως τύψεις,ούτε που πάει το μυαλό μας πώς Δόρπος λέγονταν το δείπνο,όχι το γεύμα, μια κι οι πρόγονοί μας, προτιμούσαν τα δείπνα γιατί άρχιζαν το απόγευμα, και τελειωναν τις πρωϊνές ώρες.
Η ανέχεια κι η οικονομική δυσπραγία, έχει αυξήσει κατακόρυφα τις κλοπές, κι οταν αποκαλούμε κάποιον Λωπο-δύτη, είτε είναι ο κακοποιος της γειτονιάς, είτε ο υπουργός οικονομικών, δεν πάει το μυαλό μας στον Λώπο ,που κατά την Ομηρικήν, είναι το Ενδυμα,κι ένας λωποδύτης,απλός είτε υπουργός, συνήθως μας γδύνει.


Αποτέλεσμα εικόνας για Λωπο-δύτη


Η απίθανη βλακεία της εξίσωσης του φόρου στα καύσιμα, δήθεν για περιστολή της λαθρεμπορίας, οδήγησε τον πολυμήχανο Ελληνα, στο παραδοσιακό τζάκι Κι ένα τζάκι θέλει ξύλα.Τα ξύλα τα κόβει ο Υλοτόμος.Μια λέξη που όλοι ξέρουμε, αγνοώντας την ρίζα της,που είναι η Υλη, ενας τόπος με δένδρα, τα οποία περιποιείται ένας Υλο-τόμος 
Στο χωριό, έχουμε ακόμα αρουραίους.Πόσοι όμως γνωρίζουν πως Άρουρα στον όμηρο έλεγαν τα χωράφια Οι περισσότεροι Ελληνες,νοιώθουμε χολωμένοι με την τρόϊκα.


Αποτέλεσμα εικόνας για Θυμός

Χόλος, κατα τον Ομηρο, ηταν ο Θυμός.Αρα χολωμένος είναι ο θυμωμένος, και χολή είναι η πίκρα που νοιώθει κάποιος χολωμένος,οταν βλέπει την αλεξίσφαιρη BMW του νυν αρχηγού,μια κι ο προηγούμενος κυκλοφορούσε με ποδήλατο Απ τη εποχή της Μελίνας ζητάμε απ τους Βρετανούς τα Ελγίνεια, αλλά η Παλινόστησή τους, είναι μάλλον απίθανη…Νόστος σημαίνει επιστροφή στην πατρίδα. Η λέξη παρέμεινε ως παλινόστηση, ή νοσταλγία.
Άλγος στον Όμηρο ήταν ο σωματικός πόνος Εμείς τον κάναμε αναλγητικό.Το βάρος το αποκαλούσαν άχθος σήμερα η χρεοκοπία μας επέβαλε επαχθέστατη φορολογία.
Κάποτε διαθέταμε αχθοφόρους Σήμερα τα βάρη, τα φέρουμε μόνοι μας
Ο φόβος των λωποδυτών, γέμισε τις πολυκατοικίες με κάθε είδους σκυλια, τα οποία με τα γαυγίσματά τους  προκαλούν ηχο-ρύποανση.


Αποτέλεσμα εικόνας για αναιδής

 Ο ρύπος είναι Ομηρικός και δηλώνει την ακαθαρσία.Από τη λέξη αιδώς (ντροπή) προήλθε ο αναιδής Σήμερα όλοι γνωρίζουμε την τροχοπέδη, το φρένο. Πέδη, σημαίνει δέσιμο και τώρα λέμε πέδιλο. αλλά και  χειροπέδη-ες.
Οι περισσότεροι πολιτικοί άχουν φαεινές ιδέες.Αν τους ρωτήσουμε απο πού προέρχεται το φαεινός, δεν νομίζω να γνωρίζουν το Φάος-φως 
Μια απ τις πιό διαδεδομένες καραμέλες της εποχής μας είναι το Αγχος.Άγχω,σημαίνει σφίγγω το λαιμό, Κάποτε είχαμε την αγχόνη  την διατήρησαν οι Εγγλέζοι
άγχος είναι η αγωνία από κάποιο σφίξιμο, ή από πίεση.


Αποτέλεσμα εικόνας για άγχος

Τα χαλασμένα υποβρύχια του Ακη, τα ξεχάσαμε, όπως και τόσα άλλα
Ομως Βρύχια στον Όμηρο είναι τα βαθιά νερά, εξ ου λοιπόν και τo υποβρύχιο
Η πολύφερνη νύφη ,είναι το όνειρο κάθε προικοθήρα, άσχετο αν η φούσκα του χρηματιστηρίου, και των ακινήτων εξανέμισε τα πάντα.Φερνή έλεγαν την προίκα  στον Ομηρο Από εκεί επικράτησε την καλά προικισμένη να τη λέμε¨πολύφερνη νύφη¨.


Αποτέλεσμα εικόνας για πολύφερνη νύφη¨


Ολοι θα θυμόμαστε, μια φορά κι εναν καιρό, τους εράνους,που κάνανε δια πάσαν νόσον Ερανος στους προγόνους μας ηταν.Το γεύμα στο οποίο ο κάθε παρευρισκόμενος έφερνε μαζί του το φαγητό του.Η λέξη παρέμεινε, με τη διαφορά ότι σήμερα δεν συνεισφέρουμε φαγητό,αλλά χρήματα.


Αποτέλεσμα εικόνας για Χειρουργός


Πάμε να δούμε λέξεις του Ομηρού, που υπάρχουν μέχρι σημερα ίδιες, είτε ελαφρά αλλαγμένες η χειρ έγινε χέρι, το ύδωρ νερό, η ναυς έγινε πλοίο, το άστυ έγινε πόλη, στη σύνθεση διατηρήθηκε η πρώτη μορφή της Από τη λέξη χειρ έχουμε: 
Χειρουργός,αλλά και χειρούργος, σα να λέμε κακούργος, Χειριστής, Χειροτονία, Χειραφέτηση,Χειρονομία,Χειροδικώ κ.τ.λ.Από το ύδωρ έχουμε τις λέξεις:


Αποτέλεσμα εικόνας για Αφυδάτωση

Ύδρευση Υδραγωγείο, Υδραυλικός,Υδροφόρος, Υδρογόνο, Υδροκέφαλος, Αφυδάτωση, Ενυδρείο, κ.τ.λ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ναύαρχος
Από τη λέξη ναυς έχουμε: Ναυπηγός, Ναύαρχος, Ναυμαχία,Ναυτικός,Ναυαγός, Ναυτιλία, Ναύσταθμος, Ναυτοδικείο,Ναυαγοσώστης, Ναυτία, κ.τ.λ…Απ τη λέξη άστυ έχουμε: Αστυνομία, Αστυνομικός, Αστυφιλία, κ.τ.λ.  

         Αποτέλεσμα εικόνας για Αστυφιλία
Συμπέρασμα
Δεν υπάρχουν αρχαίες και νέες Ελληνικές λέξεις, αλλά μόνο Ελληνικές.Η Ελληνική γλώσσα είναι ενιαία και ουσιαστικά αδιαίρετη χρονικά.Από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα προστέθηκαν στην Ελληνική γλώσσα  ελάχιστες λέξεις.Η γνώση των εννοιών των λέξεων θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι μιλάμε τη γλώσσα της ομηρικής ποίησης, μια γλώσσα που δεν ανακάλυψε ο Όμηρος αλλά προϋπήρχε πολλές χιλιετίες πριν από αυτόν. Ο,τι και να κάνουν οι ανόητοι που προσπαθούν να μας εξαφανίσουν…θα αποτύχουν αρκεί εμείς να μπορούμε να στεκόμαστε στη διαχρονική ρήση Εκείνου, που μας είπε πρίν 2000 χρόνια
Θαρσείτε εγώ νενίκηκα τον κόσμον και το είπε στα ελληνικά 


Advertisements

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου