Η ιστορία της Εικονικής Πραγματικότητας, ξεκινά από τις πρώτες στιγμές που ο άνθρωπος θέλησε να εκφραστεί, περίπου 15000 χρόνια π.Χ., με τις προϊστορικές ζωγραφιές σε σπηλιές,όπως το σπήλαιο Λασκώ στη νότια Γαλλία αλλά και με τα διάφορα θρησκευτικά τελετουργικά, που προσπαθούσαν να αγκαλιάσουν όλες τις ανθρώπινες αισθήσειςκαι να προκαλέσουν δέος και θαυμασμό. Φαίνεται ότι οι Έλληνες και Ρωμαίοι ζωγράφοι έφταναν σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο τρισδιάστατου ρεαλισμού στα έργα τους χρησιμοποιώντας τη διαίσθησή τους,παρά σχεδιάζοντας τα πάντα από την αρχή με ακρίβεια.Απ όλα αυτά φτάνουμε σ ένα συμπέρασμα πως τα πάντα είναι αντιλήψεις.
Ευρύτερες αντιλήψεις ίσως, αλλά παρ’ όλα αυτά, αντιλήψεις.Όλα όσα, νομίζουμε ότι γνωρίζουμε και βιώνουμε, είναι μέρος της εικονικότητος.Ολα βρίσκονται στο μυαλό μας. Όλα όσα νομίζουμε φυσιολογικά μας σκλαβώνουν.Η εικονικότητα μας υπνωτίζει με συνήθειες χιλιάδες λεπτομέρειες της καθημερινότητας που έχουμε εκπαιδευτεί να αγνούμε. Κανόνες επί κανόνων που νομίζουμε ότι είναι φυσιολογικό να υπακούομε.Αποκαλύπτεις τον Εαυτό σου, όταν έχεις αποκηρύξει και απαλλαγεί από την εικονικότητα που λανθασμένα πάντα πίστευες ότι ήσουν εσύ.
Στο Ευαγγέλιο ακούμε πως αυτός που¨αγαπά¨τη ψυχή του θα την χάσει, ενώ αυτός που δεν της δίνει σημασία ,αυτή την έννοια έχει το μισών αυτήν, θα την διατηρήσει για πάντα.Τούτα τα λόγια είνα σοβαρά και δείχνουν το πόσο μικρή σημασία έχει να στέκεται κανείς σ ένα εικονικό κόσμο,που μας προέκυψε μετά την ¨πτώση¨, και μας δόθηκε τόσος όσος μας χρειαζόταν για να καταλάβουμε το σφάλμα μας και να μετανοήσουμε.Γι αυτό και το πεπερασμένο των αισθήσεων.
Αλλά αυτό είναι ένας καθολικός πόλεμος, με τον εαυτό μας και με τον κόσμο.Ενας πόλεμος που δεν είμαστε προετοιμασμένοι ούτε εξοπλισμένοι να αναλάβουμε.Γι αυτό κι ο Χριστός μας τονίζει πως σ αυτόν τον εικονικό κόσμο, που ανήκει κατα κυριαρχία στον αλλότριο και τους αγγέλους του, θα έχουμε θλίψη.
Ομως αμέσως μας παρηγορει λέγοντας μας πως θα πρέπει να έχουμε θάρρος μια κι Εκείνος Νίκησε τον κόσμο της εικονικότητας με το να ανέβει στον Σταυρό και να μην κατεβεί απ αυτόν.Πολλοί έχουν προσπαθήσει, πολλοί ακόμα θα το επιχειρήσουν,αλλά είναι λίγοι, ελάχιστοι, αυτοί που το έχουν καταφέρει, να κερδίσουν τον πόλεμο – όχι μόνο μερικές μάχες μόνο και μόνο για να συμμορφωθούν πάλι, με μια αξιολύπητη στάση ανωτερότητας .Μη ζητάς αυτό που δεν είσαι έτοιμος να αναλάβεις. Και μη ζητάς από τυφλούς να σε οδηγήσουν σε αυτόπου δεν έχουν οι ίδιοι δει. Κανείς δεν αναλαμβάνει αυτόν τον πόλεμο χωρίς προετοιμασία ή χωρίς ένα πραγματικό οδηγό
που θα συμμετέχει μαζί του στις μάχες. Μόνο η Αλήθεια μπορεί να σε ελευθερώσει. Αλλά η αλήθεια είναι μια λέξη, που Η εικονικότητα δεν σε αφήνει να καταλάβεις.Κι ο Πόντιος Πιλάτος, πολύ μπροστά για την εποχή του, αναρωτιόταν ποιά να ήταν η όντως αλήθεια, αλλά η εικονικότητα της δύναμης του Καίσαρα, κι ο πανδαμάτωρ φόβος, τον ανάγκασε να πάει κόντρα στην πεποίθησή του για την αθωότητα του Χριστού.
Και πάλι η εικονικότητα των διεφθαρμένων απ την εξουσία Φαρισαίων νίκησε,την μια και μοναδική αλήθεια που ηταν ο Χριστός .Δεν υπάρχουν πολλές αλήθειες,δεν υπάρχει αυτό που λένε, ¨η αλήθεια μου¨ή η αλήθεια του άλλου.Η εικονικότητα κρύβεται πίσω από λέξεις που χρησιμοποιεί για το δικό της συμφέρον.Τα χειρότερα τέρατα, εφιάλτες, κολάσεις είναι δημιουργήματα δικά μας. Ισως θάπρεπε να καταστρέψουμε,ολα όσα ξέρουμε και στα οποία έχουμε βασιστεί για την άνεσή μας,τόσο καιρό.
Αλλωστε ακούσαμε
¨Ο φιλών την ψυχήν αυτού απολέσει αυτήν και ο μισών την ψυχήν αυτού, εν τω κόσμω τούτω,εις ζωήν αιώνιον φυλάξει αυτήν¨
Χαιρετε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου