Αποτέλεσμα εικόνας για ομοκυστεϊνη



Οι αρρώστιες δεν λείπουν, όμως κανείς δεν σκέφτεται γιατί είναι άρρωστος.
Ποιός φταίει γι αυτό.
Κλασσικό το ερώτημα:

"πες μου, τι τρως να σου πω πως νιώθεις".

Κι όμως πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή στην ψυχική υγεία μας.
Οι αλλαγές που επήλθαν στο σύγχρονο τρόπο ζωής τα τελευταία 50 χρόνια, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αλώβητες ούτε τις διατροφικές μας συνήθειες, ούτε την ποιότητα των τροφίμων.  
Δύο βρετανικές οργανώσεις υγείας, 

η Sustain Alliance for better food and farming  και 

το Ίδρυμα για την Ψυχική Υγεία Mental Health Foundation, 

δηλώνουν πεπεισμένες για τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας.

Εκτιμούν πως αυτές ακριβώς οι αλλαγές είναι εν μέρει υπεύθυνες για την αύξηση της.. πελατείας των ψυχιάτρων και σημειώνουν πως κάποιοι από τους "ενόχους" για μια σειρά ψυχικών προβλημάτων και διαταραχών ίσως πρέπει να αναζητηθούν στο πιάτο μας, καθώς η αντικατάσταση των φρέσκων και υγιεινών τροφίμων από το διαιτολόγιο μας με κορεσμένα λίπη και ζάχαρα, μεταφράζεται για τον οργανισμό σε πολλά περισσότερα, από μερικά περιττά κιλά.  

Οι "ένοχοι",βρίσκονται στο πιάτο μας






  





Πρώτα απ όλα , μα και πάνω απ όλα η μη ισορροπημένη διατροφή σε βασικά θρεπτικά στοιχεία, δηλαδή καλής ποιότητος πρωτεϊνη, κυρίως απο ψάρια και θαλασσινά, αλλά και πολλά χορταρικά, και λαχανικά και φρούτα 
αντανακλάται στην πνευματική υγεία, καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας, είτε με τη μορφή ψυχικών νοσημάτων, είτε προβληματικών συμπεριφορών, είτε νευρολογικών προβλημάτων. 
Τώρα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πως ο εγκέφαλος, ως όργανο του σώματος, επηρεάζεται άμεσα από τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνει, και η αντιμετώπιση ψυχικών προβλημάτων με δραστικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής, έχει δώσει πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ' ότι οι συμβατικές φαρμακευτικές αγωγές ή η ψυχοθεραπεία.

Ειναι πανεύκολο να απαλλαγούμε απο πλήθος αρρώστιες, 





alt







Αρκεί να διαγραψουμε  από το διαιτολόγιο μας ωρισμένα τρόφιμα, όπως: 

τα δημητριακά,που είναι γεμάτα ζάχαρι και αλάτι, γι αυτό και είναι τόσο γευστικά,τα γαλακτοκομικά, που σχηματίζουν βλέννα στο στομάχι, και προκαλούν δυσανεξίες, τον υπερβολικο καφέ και τη μπύρα, στα οποία αγνοούμε οι περισσότεροι οτι έχουμε δυσανεξία.  

Εχει πλέον καταδειχτεί οτι στην εύθραυστη ισορροπία της περιεκτικότητας των τροφίμων σε: βιταμίνες,  μέταλλα και λίπος,η οποία έχει ανατραπεί στην πάροδο των δεκαετιών, οφείλονται πλήθος απο αρρώστειες, μεταξύ των οποίων και πολλές ψυχολογικές.Αιτία: 

η βιομηχανοποίηση των καλλιεργειών και η ευρεία χρήση λιπασμάτων, που έχουν προκαλέσει αλλαγές στη σύσταση και στην ποσότητα του λίπους των ζώων εκτροφής.

Για παράδειγμα, τα  κοτόπουλα πριν από 30 χρόνια παρουσίαζαν λίπος της τάξης του 2%, ενώ τώρα φτάνει το 22%.











Επίσης, το λίπος τους είναι πιο φτωχό σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα ωμέγα 3 ,που είναι σημαντικά για τον εγκέφαλο.  
Την ίδια στιγμή, οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, που περιλαμβάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση των κορεσμένων λιπών, δραματική μείωση της πρόσληψης λαχανικών και ψαριών κατά 75% απ' ότι πριν από 50 χρόνια ,δημιουργούν προβλήματα στις λειτουργικές διαδικασίες του εγκεφάλου.
Όλα αυτά συνδέονται με την εκδήλωση:  

κατάθλιψης, προβλημάτων συγκέντρωσης,  υπερκινητικότητας,σχιζοφρένιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. 

Ειδικότερα:  

Η κατάθλιψη , συνδέεται με χαμηλή κατανάλωση ψαριών που είναι πλούσια πηγή λιπαρών οξέων   

Η σχιζοφρένια , συνδέεται με χαμηλά επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων  
Για το Αλτσχάιμερ , έρευνες έχουν καταδείξει ότι η διατροφή πλούσια σε λαχανικά , αλλά και σε λιπαρά ψάρια, θωρακίζει από τη νόσο . 

Η υπερκινητικότητα , διαταραχή που ταλαιπωρεί συνήθως τα παιδιά σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου και λιπαρών οξέων ω3.  

Ο  κόσμος πρέπει να υιοθετήσει μια πιο υγιεινή διατροφή με ιδιαίτερη έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα το ψάρι και τα θαλασσινά, χωρίς να φοβάται τον μύθο της χοληστερίνης που όλα είναι άριστα "καύσιμα" για τον εγκέφαλο.