Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗ Η ΑΝΙΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ..


















Η ρεσβερατρόλη ανήκει στην οικογένεια των stilbenoids και έχει ανιχνευθεί σε πλήθος φυτών.Αποτελεί αντικείμενο πολλών φαρμακευτικών ερευνών,καθώς χαρακτηρίζεται από αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντικαρκινική δράση.
Υψηλές δόσεις από ένα συστατικό που περιέχεται στο σταφύλι και το κόκκινο κρασί, φαίνεται  ότι βελτιώνουν τη μυϊκή αντοχή,ενώ κρατούν  χαμηλά και το βάρος, σύμφωνα με έρευνα σε πειραματόζωα Ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Γενετικής, Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Illkirch της Γαλλίας,με επικεφαλής τον Johan Auwerx,  υπέβαλε ποντίκια σε δίαιτα πλούσια σε λιπαρά.  
Τα μισά πειραματόζωα κατανάλωναν καθημερινά μέχρι και 400 mg ρεσβερατρόλης ανά κιλό σωματικού βάρους. 
Ένα άτομο θα έπρεπε να πιει περίπου  100 ποτήρια κόκκινο κρασί  σε μία μέρα για να πάρει την ίδια δόση,  λέει ο Auwerx. 
Μετά από τρεις εβδομάδες,  τα ποντίκια που έπαιρναν συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης  ζύγιζαν ΜΟΛΙΣ 20% ΠΑΡΑΠΑΝΩ απ' ό,τι  τα ποντίκια που ακολουθούσαν φυσιολογική διατροφή. 

Ωστόσο, τα πειραματόζωα που αν και έτρωγαν υψηλές σε λιπαρά τροφές, δεν έπαιρναν ρεσβερατρόλη, ΖΥΓΙΖΑΝ 60% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από την ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ της φυσικής κατάστασής τους, ενώ δεν έδειξε να έχει παρενέργειες.
















Ο Auwerx λέει ότι απαιτούνται υψηλές δόσεις  ρεσβερατρόλης προκειμένου να τονωθεί η μυϊκή αντοχή.  
Σε χαμηλές δόσεις, δεν ενεργοποιείται  ο μηχανισμός των κυττάρων για την κατανάλωση της ενέργειας»,  εξηγεί για να μας βγάλει από το μυαλό ότι ένα ποτήρι κρασί μπορεί να βελτιώσει τις αθλητικές μας επιδόσεις. 
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι  η ρεσβερατρόλη  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΕΙ τη ζωή των ποντικιών κατά 15%, ενώ χρησιμοποιείται ήδη σε κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία του διαβήτη.




 







Η ένωση ρεσβερατρόλη  είναι μια φυσική ουσία κατηγορίας των ΦΥΤΟ-ΑΛΕΞΙΝΩΝ PHYTOALEXINS   με βασική δομή των ΣΤΙΛΒΕΝΙΩΝ   Πρόκειται για μια ουσία ΠΟΥ ΟΞΕΙΔΩΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ και είναι δύσκολο να παραμείνει καθαρή επί μακρό χρονικό διάστημα και για το λόγο αυτό οι κρύσταλλοί της  αποκτούν ένα υποκίτρινο ή ακόμα πιο σκούρο χρώμα.




 

Η RVT βρίσκεται κυρίως σε υψηλές συγκεντρώσεις : 

ΣΤΗ ΦΛΟΥΔΑ ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ και ιδιαίτερα ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ, ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΤΟΥ, ΣΤΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ,



Αποτέλεσμα εικόνας για cranberries




ΣΤΑ ΜΟΥΡΑ
mulberries, blueberries, cranberries, bilberries και σε μικρότερες ποσότητες έχει βρεθεί σε 70 ακόμη φυτικά προϊόντα.

Η περιεκτικότητα των φρέσκων στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών σε RVT είναι 50-100 μg/g, ενώ στο κόκκινο κρασί μπορεί να βρεθεί σε συγκεντρώσεις 1,5-3 mg/L. 
Η RVT, όπως και άλλες φυτο-αντιοξειδωτικές ουσίες, αποτελεί φυσικό συστατικό των φυτών με αντιβιοτική δράση για την προστασίααπό μύκητες και οξειδωτικές βλάβες. 
Το λευκό κρασί περιέχει RVT, αλλά σε μικρότερες ποσότητες, γιατί η ζύμωση του κρασιού διεξάγεται μετά την απομάκρυνση των φλουδιών των σταφυλιών 

Ολοι οι αερόβιοι οργανισμοί είναι εξελικτικά προικισμένοι με ενζυμικές και μη ενζυμικές 
αντιοξειδωτικές ουσίεςπου διατηρούν την οξειδοαναγωγική ισορροπία (ομοιόσταση)σε σχέση με τον ενδογενή μεταβολισμό και τις εξωγενείς επιδράσεις τοξικών ουσιών. 
Οι βιταμίνες ασκορβικό οξύ, βιταμίνη Ε, και μικρού μοριακού βάρους ενώσεις  ιδιαίτερα σε φυτά, συμμετέχουν ενεργά στην αντιοξειδωτική άμυνά τους και στην πρόληψη εξωγενών βλαβών λόγω συνθηκών π.χ. χαμηλές θερμοκρασίες, έντομα, μύκητες,έκθεση σε τοξικές ουσίες, κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό προστατεύουν τα βασικά βιομόρια,όπως πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπίδια μεμβρανών των κυττάρων και το DNA των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες


Και για την ιστορια.Ένας Αυστραλός γιατρός ισχυρίζεται ότι παρασκεύασε το πιο υγιεινό κρασί στον κόσμο, το οποίο "καθαρίζει" τις αρτηρίες και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής πάθησης.

Σύμφωνα με τον γιατρό Δρ. Φίλιπ Νόρι , που είναι ιδιοκτήτης αμπελώνα στη Νέα Νότια Ουαλία ,κάθε μπουκάλι του κρασιού του, περιέχει εκατό φορές περισσότερο την αντιοξειδωτική ουσία resveratrol από ότι ένα συνηθισμένο μπουκάλι κρασιού.Όπως εξήγησε η ουσία αυτή, που υπάρχει στα σταφύλια, βοηθάει τη ροή του αίματος, διατηρώντας τις αρτηρίες καθαρές απο τα λιπώδη ιζήματα , που είναι γνωστά ως αθηροσκληρωτική πλάκα. 








Ετσι η κατανάλωση του κρασιού αυτού με μέτρο "καθαρίζει" τις αρτηρίες."Ένα κρασί πλούσιο σε resveratrol που είναι μια ουσία άοσμη και άγευστη λειτουργεί ως μηχανή καθαρισμού των αγγείων. Η αυξημένη ποσότητα resveratrol δεν γίνεται αντιληπτή από τον πότη αλλά είναι θαυματουργή" είπε ο Αυστραλός γιατρός.Όπως εξήγησε τα κρασιά του κυκλοφορούν σε Chardonnay και Shiraz με περιεκτικότητα 100mg/L σε resveratrol , περιεκτικότητα που είναι 70-100 φορές πιό μεγάλη απο αυτή ενός συνηθισμένου λευκού κρασιού ή 15-20 φορές μεγαλύτερη εκείνης ενός άλλου κόκκινου κρασιού."Θέλω να επισημάνω,όμως, πως για να υπάρχουν ευεργετήματα η κατανάλωση και του κρασιού αυτού πρέπει να γίνεται με μέτρο" τόνισε προειδοποιώντας τους πότες ο Δρ. Νόρι.


Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου