Posted on Μαρτίου 25, 2011 by kosmaser
Η Ουγγρική Ραψωδία, νομίζω ταιριαζει σε μια ζωή γεμάτη απ την αγωνία του καπνού.Ηταν γεμάτο απορία το βλέμμα της γαλανομάτας κυρίας στο προαύλιο του Αγίου Σάββα ,στο ομώνυμο αντικαρκινικό Νοσοκομείο της λεωφόρου, σχεδόν απέναντι απο το ένδοξο γήπεδο..όταν με ρώτησε: Αφού είναι τόσο καταστροφικό το τσιγάρο,ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ;Η αλήθεια είναι οτι:Οι περισσότεροι καπνιστές δεν θυμούνται γιατί ξεκίνησαν την σιχαμερή, ΚΑΙ πλέον αντικοινωνική.. αυτή συνήθεια.Σίγουρα, όμως, για τους περισσότερους, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή εμπειρία.Συνέχισαν, όμως, όπως το έκαναν, και το κάνουν οι λαβωμένοι ψυχικά καπνιστές σ’ όλο τον κόσμο.Οταν τους ρωτάς γιατί συνεχίζουν το κάπνισμα, αντικρύζεις αυτό το κενό βλέμμα του εξαρτημένου ανθρώπου, και οι απαντήσεις που ακούς είναι απο αστείες μέχρι εξοργιστικές.Ολες ομως αποπνέουν πόνο, που είναι απόλυτα σεβαστός απο εμάς τους υπολοίπους , τους μη καπνιστές.
Επικαλούνται την εξισορρόπηση των συναισθημάτων τους.Θέλουν, λένε να ηρεμήσουν, να ανακουφιστούν, από κάποια συναισθηματική φόρτιση (συγκίνηση) είτε Από ευχαρίστηση..Γιατί διασκεδάζει τη μοναξιάκαι γεμίζει το χρόνο τους.
θεωρούν το τσιγάρο μια καλή παρέα, όταν είναι μόνοι τους και δεν έχουν τι να κάνουν.Πολλοί καπνίζουν..Για να αισθάνονταικοινωνικά προσαρμοσμένοι όταν η παρέα τους είναι καπνιστές και.. δεν θέλουν να αποτελούν εξαίρεση.
Αλλοι πάλι..Γιατί αυξάνει την ενεργητικότητα τους και τους βοηθά στην εργασία, ιδίως όταν αυτή είναι πνευματική. Πολλοί αναφέρουν ότι τους βοηθά ν αντέξουν και να αποδώσουν σ’ αυτό που κάνουν.Αλλοι.Από συνήθειαγια την ικανοποίηση που προσφέρει η επαναλαμβανόμενη, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη,τελετουργία του καπνίσματος ιδίως με το στριφτό.
Πολλοί λένε.Για να μην παχύνουν, δηλ. από το φόβο ότι η διακοπή θα τους παχύνει συνεχίζουν να καπνίζουν.Ωρισμένοι γιατί ισχυριζονται οτι τους βοηθά στη λειτουργία του εντέρου,ιδίως αυτή η σύνδεση γίνεται συνήθως από γυναίκες , πρωϊνό τσιγάρο που συνοδεύει τον καφέ.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι καπνιστές συνδέουν το κάπνισμα με ορισμένες καταστάσεις και γεγονότα, με την παρουσία τους σε συγκεκριμένους χώρους, με τις διαθέσεις αλλά και με τις φοβίες τους. Μία αιτία, όμως, που είναι κοινή σε όλους τους καπνιστές και η οποία τους ωθεί ν’ ανάψουν τσιγάρο είναι:
η εξάρτηση και η συνήθειαΠολλά τσιγάρα καπνίζονται ημερησίως για να ικανοποιηθεί η ανάγκηνα μη στερηθεί ο οργανισμός των καπνιστών τη νικοτίνη, μία από τις πιο εθιστικές ουσίες που γνώρισε ο άνθρωπος. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες.Οι περισσότεροι άνθρωποι στέκονται στην πίσσα , την ουσία που,όσο κι αν φαίνεται περίεργο δίνει τη γεύση στο τσιγάρο, και που όμως προκαλεί καρκίνο και τη νικοτίνη που προκαλεί εθισμό.Οι υποψιασμένοι έχουν υπόψη τους και κάποιες από τις άλλες ουσίες που περιέχονται στον καπνό των τσιγάρων.Ας δούμε μερικές απ τις πιό κοινές,και αναγνωρισιμες ακετόνη , το γνωστό ασετόν..για τα κόκκινα βαμμμένα νύχια αμμωνία την χρησιμοποιούν στα διάφορα καθαριστικά, προστίθεται στα τσιγάρα για να… αυξήσει την απορρόφηση της νικοτίνης. Αρσενικό το γνωστό δηλητήριο,που χρησιμοποιείται και για ποντίκια Μονοξειδιο του άνθρακα..που δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη και στερεί οξυγόνο από τα κύτταρα Ανιλινη , που (ήταν) βασικό χημικό συστατικό χρωμάτων, μέχρι πρόσφατα,και που βαθμιαία καταργείται λογω της ζημιάς που προκαλεί μακροχρόνια, στους ανθρώπους, που βάφουν τα σπίτια τους με χρώματα που την περιέχουν.. Ναφθαλίνη που χρησιμοποιούσαμε μέχρι πρότινος για την προστασία των ρούχων μας από το σκώρο,μεχρι που ξυπνήσαμε και την αντικαταστήσαμε με την πανέμορφη λεβάντα Διάφορες κυανιούχες ενώσεις, πολλές και άκρως επικίνδυνες ,οταν εισπνέονται σε υψηλές θερμοκρασίες..Για την ιστορία, ξέρατε οτι η κάφτρα του τσιγάρου, καίει στους..400 βαθμούς Κελσίου;Οσο και τα κάρβουνα που ψήνουμε την μπριζόλα μας προπάνιο είναι το γνωστό προωθητικό των αεροζόλ, αλλά και το γκάζι με το οποίο μαγειρεύουμε στην εξοχή, και ψήνουμε τον καφέ μας μεθάνιο, φορμαλδεύδη απίστευτη η τοξικότητά της μυρμηκικό οξύ,
·
Να μιλήσουμε με αριθμούς;Πλεον των40 από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό αποδεδειγμένα έχουν καρκινογόνες ιδιότητες, δηλ. κάνουν καρκίνο.
Να μιλήσουμε με αριθμούς;Πλεον των40 από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό αποδεδειγμένα έχουν καρκινογόνες ιδιότητες, δηλ. κάνουν καρκίνο.
Τί συμβαίνει όταν εισπνέουμε τον καπνο Η νικοτίνη γεμίζει τους πνεύμονες, περνάει τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό και φτάνει στον εγκέφαλο μέσα από την κυκλοφορία του αίματος,μετην…βοήθεια της αιμοσφαιρίνηςπου την σοδομίζει κυριολεκτικά, και δεν λυπάμαι για τον απεχθή όροπου χρησιμοποίησα σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.Λόγω αυτής της μεγάλης ταχύτητας, ο καπνιστής αισθάνεταιτην επίδραση της νικοτίνης πολύ γρήγορα. Η νικοτίνη επηρεάζει διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και προκαλεί αλλαγές σε ολόκληρο το σώμα, με σημαντικότερη εκείνη που κάνει στις καρωτίδες, που κυριολεκτικά τις κάνει σαν καλάμια.Περαν αυτού Αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί, ανεβαίνει η πίεση και άλλα πολλά.
Τώρα και οι παράπλευρες απώλειες των αμάχων ακου τα Χριστοφορε Δηλαδή εκείνων που εκτίθενται μακροχρόνια στην εισπνοή του καπνού των άλλων.Αυτό το έμεσο κάπνισμα, αυξάνει κατά 30% ως 50% τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα όπως και τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου και άλλων χρόνιων νοσημάτων.
Κι όμως , παρ όλα αυτά τα συντριπτικά στατιστικά, φοβάμαι οτι δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτό ότι το παθητικό κάπνισμα συνιστά απειλή για την υγεία και τη ζωή των άλλων ,των αθώων..
Δυστυχώς είναι αλήθεια οτι Το κάπνισμα προκαλεί κάθε χρόνο σ’ όλο τον κόσμο πάνω από 5.000.000 θανάτουςΤο 2025 ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 10.000.000.Στις αναπτυγμένες χώρες το κάπνισμα αποτελεί την κυριότερη αιτία ασθενειών και πρόωρων θανάτων.Οι αριθμοί προκαλούν θλίψη αλλά και οργή..Έχει υπολογιστεί ότι ότι οι θάνατοι που προκαλεί το κάπνισμα κάθε χρόνο στις ανεπτυγμένες χώρες είναι περισσότεροι από όσους προκαλούν ΟΛΑ μαζί: Το HIV, τα τροχαία ατυχήματα, οι ανθρωποκτονίες, οι αυτοκτονίες, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τα ναρκωτικά.Ας δούμε πώς και με ποιές επάρατες και μη αρρώστιεςσκοτώνει το κάπνισμα.
· καρκίνος των πνευμόνων, που είναι η συχνότερη αιτία θανάτων από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Η σχέση καπνίσματος και καρκίνου των πνευμόνων είναι απόλυτη. Οι πνεύμονες είναι το όργανο που είναι άμεσα εκτεθειμένο στις καρκινογόνες ουσίες του καπνού. Χ.Α.Π.Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια Η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα, το άσθμα. Οι καπνιστές καταστρέφουν σταδιακά, και μεθοδικά την υγεία των πνευμόνων τους. Η πίσσα κατακάθεται και καλύπτει τους βρόγχους και τις κυψελίδες των πνευμόνων, όπως τα κατάλοιπα του καπνού της σόμπας κολλά στο εσωτερικό της καμινάδας. Καταστροφή των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, του εγκεφάλου και των αγγείων των άκρων. Ο καπνός στενεύει τα τοιχώματα των αγγείων και δυσκολεύει την άρδευση των κυττάρων. Είναι η κύρια αιτία πρόκλησης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και γάγγραινας των άκρων. οστεοπόρωση. Οι καπνίστριες υποφέρουν πιο έντονα από την εξέλιξη της οστεοπόρωσης και τις επιπτώσεις της. Οι καρκίνοι του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστεως κ.λ.π. Δυστυχώς το κάπνισμα ενοχοποιείται για πολλές μορφές καρκίνου, που εμφανίζονται είτε σε θέσεις άμεσα εκτεθειμένες στον καπνό, είτε σε θέσεις που δρούν τα τοξικά προϊόντα του καπνού που απορροφώνται από τους πνεύμονες και κυκλοφορούν στο αίμα.
Ακόμα το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην εμφάνιση των καπνιστών. Το δέρμα τους γερνάει πιο γρήγορα. Εμφανίζει νωρίτερα περισσότερες ρυτίδες, ιδίως γύρω από το στόμα και τα μάτια.Τα νύχια είναι πιο ευαίσθητα και συχνά χρωματίζονται με την κιτρινίλα του τσιγάρου. Τα δόντια μαυρίζουν γρηγορότερα και χάνουν την στιλπνότητά τους. Ο καπνιστής μυρίζει«καπνίλα». Και αυτό γίνεται έντονα αισθητό όταν βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλους ανθρώπους .Ο περιβαλλοντικός καπνός του τσιγάρου
(αυτός που διαχέεται στην ατμόσφαιρα όταν κάποιος ανάβει και καπνίζει ένα τσιγάρο) κατατάσσεται στην Α’ κατηγορία καρκινογόνων ουσιών, δηλ. θεωρείται «ουσία» που προκαλεί καρκίνο ανεξάρτητα της ποσότητας που προσλαμβάνει ο οργανισμός.Στην ίδια κατηγορία έχουν ενταχθεί ο αμίαντος, το ραδόνιο, το βενζόλιο . Ειδικότερα έχει διαπιστωθεί ότι:
Όσοι συγκατοικούν και εργάζονται με καπνιστές εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα από το αναπνευστικό σύστημα και από την καρδιά τους. Επίσης σ’ αυτούς ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι περισσότερο αυξημένος.Τα μωρά, που γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν συχνά είναι πρόωρα, έχουν λιγότερο βάρος κατά τη γέννηση, παρουσιάζουν προβλήματα ανάπτυξης των νοητικών λειτουργιών τους και εμφανίζουν μεγαλύτερη περιγεννητική θνησιμότητα. Τα βρέφη που αναπνέουν αέρα μολυσμένο με καπνό κινδυνεύουν περισσότερο από το σύνδρομο του αιφνιδίου βρεφικού θανάτου και έχουν συχνότερα προβλήματα με το αναπνευστικό τους.
Ολοι ρωτούν.. Γιατί οι καπνιστές εθίζονται στο κάπνισμα;Ανάμεσα στις χιλιάδες ουσίες του καπνού υπάρχει ως γνωστόν και η ΝΙΚΟΤΙΝΗ. Αυτή είναι μία άοσμη και άχρωμη ουσία που απορροφάται αμέσως από τους πνεύμονες του καπνιστή, μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και μέσα σε 6-7 δευτερόλεπτα φτάνει στον εγκέφαλο.
Η νικοτίνη, είναι αλήθεια οτι σαν αλκαλοειδές έχει τονωτικές,αλλά και κατευναστικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα.
Αρχικά προκαλεί ευφορία, γιατί δρα στα εγκεφαλικά κύτταρα κατά τον ίδιο τρόπο που δρουν τα ενδοκαναβινοειδή και οι εγκεφαλίνες οι ειδικές φυσιολογικές ουσίες που υπάρχουν εκεί, παράγονται απ τον οργανισμό μας, και συμβάλλουν στη δημιουργία των ευχάριστων συναισθημάτων.
Η νικοτίνη διεγείρει τη μνήμη, αυξάνει την επαγρύπνηση και ενισχύει τις δυνατότητες γρήγορης αντίδρασης σε εξωτερικά ερεθίσματα. Επίσης, ελαττώνει το στρες, ανακουφίζει την πλήξη και μειώνει την επιθετικότητα.
Αυτές οι «καλές» δράσεις της νικοτίνης διαρκούν λίγα μόνο λεπτά.Κι αυτό είναι το τυρί.Η φάκα είναι δύσκολα ορατή και αν τη δεί κανείς, ή αναμονή της ευχαρίσης είναι τόσο εντονή που την αγνοεί συνειδητά.Σε νέους καπνιστές η δράση της νικοτίνης στον εγκέφαλο μπορεί να είναι ισχυρή και γι’ αυτό να αισθανθούν ζαλάδα (ναυτία) ή ακόμα και ελαφρύ τρέμουλο. Με την πάροδο του χρόνου ο οργανισμός για να επιτύχει τα ευχάριστα αποτελέσματα απαιτεί ολοένα και περισσότερες ποσότητες νικοτίνης.
Συνηθίζοντας πλέον να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη ουσία, ο οργανισμός του καπνιστή απαιτεί να του χορηγείται τακτικά και στις ανάλογες δόσεις, αλλιώς θα εμφανίσει συμπτώματα στέρησης.Πολλοί ερευνητές εκτιμούν ότι η εθιστική δράση της νικοτίνης παρομοιάζει με αυτή των ναρκωτικών ουσιών και του οινοπνεύματος. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί επιστήμονες σε διάφορες χώρες εισηγούνται στις κυβερνήσεις τους να συμπεριλάβουν τη νικοτίνη στην κατηγορία των απαγορευμένων εξαρτησιογόνων ουσιών…
Η μεγάλη πλειοψηφία των καπνιστών επιθυμεί και
έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να σταματήσει το κάπνισμα.
Επτά στους δέκα καπνιστές (το 70%) δηλώνουν πως θα ήθελαν να απαλλαγούν από το κάπνισμα.Εξ’ άλλου, οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότιΟι Περισσότεροι Νεαροί Όταν Αρχίζουν Το Κάπνισμα Σκέφτονται Ότι Αυτό Που Θα Κάνουν Θα Είναι Προσωρινό, Υπολογίζοντας Ότι Μετά Από Λίγα Χρόνια Θα Το Κόψουν.(Σκέψη που στη συνέχεια αποδεικνύεται απατηλή, αφού λίγοι την υλοποιούν).Κατά βάθος οι περισσότεροι καπνιστές θέλουν να κόψουν το τσιγάρο Για να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας. σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι άνδρες καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα στην ηλικία των 35-39 ετών προσθέτουν κατά μέσο όρο 5 χρόνια επιπλέον στη ζωή τους, ενώ το αντίστοιχο κέρδος για τις καπνίστριες της ίδιας ηλικιακής ομάδας είναι 3 χρόνια. Για να βελτιώσουν την ευεξία του σώματος και τη ποιότητα ζωής τουςΤο να λαχανιάζει κάποιος όταν περπατά γρήγορα, όταν ανεβαίνει σκάλες ή τρέχει δεν είναι φυσιολογικό. Αυτό συμβαίνει στους περισσότερους καπνιστές, γιατί έχουν επηρεάσει αρνητικά την αναπνευστική και καρδιακή λειτουργία τους. Η διακοπή του καπνίσματος, αν συνδυαστεί με συστηματική σωματική άσκηση ξαναδίνει στους καπνιστές τη χαμένη σωματική αντοχή και ευεξία. Για να προστατεύσουν την οικογένεια και τους φίλους τους από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος. Οι σύζυγοι καπνιστών εμφανίζουν συχνότερα ασθένειες του αναπνευστικού, της καρδιάς και διάφορες μορφές καρκίνου. Το κάπνισμα στους εργασιακούς χώρους, δικαίως αντιμετωπίζεται πλέον ως παρανομία, αφού προξενεί ζημιά στην υγεία των εργαζομένων που δεν καπνίζουν.
· Για να αισθανθούν πιο άνετα. Το κάπνισμα έχει πάψει πλέον να είναι της μόδας. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δεν καπνίζουν. Η μυρωδιά που εκπέμπει ο καπνιστής και η οποία δεν καλύπτεται με το μάσημα τσίχλας ή καραμέλας δεν είναι ότι καλύτερο ο κάθε άνθρωπος θα ήθελε να αντιλαμβάνονται οι άλλοι γι’ αυτόν. Σε στενές επαφές ο καπνιστής βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.Για να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα. Ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι το κάπνισμα εξανεμίζει στην κυριολεξία κάνει καπνό τα χρήματά τους. Το κάπνισμα στις ημέρες μας είναι μία δαπανηρή συνήθεια. Συνοψίζοντας, για να μπορείτε να έχετε μία πιο ολοκληρωμένη άποψη για την πραγματικότητα του καπνίσματος, ιδού ποια είναι τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγείαμετά το κάπνισμα του τελευταίου τσιγάρου:ΜΕΤΑ ΑΠΟ: 20 λεπτά: Η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα. Ο αριθμός των σφύξεων ομαλοποιείται. Η θερμοκρασία των χεριών και των ποδιών επανέρχεται στο φυσιολογικό. 18 ώρες: Το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα πέφτει στο φυσιολογικό Το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα αυξάνει και φτάνει στα φυσιολογικά επίπεδα.12 ώρες: Σχεδόν όλη η νικοτίνη έχει αποβληθεί από τον οργανισμό24 ωρες: Ήδη αρχίζει να μειώνεται η πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων. 48 ώρες: Βελτιώνονται οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης.72 ώρες: Η αναπνοή γίνεται ευκολότερη. Αυξάνεται η αναπνευστική χωρητικότητα των πνευμόνων.5 ημέρες: Τα περισσότερα υποπροϊόντα της νικοτίνης έχουν αποβληθεί από το σώμα. 2 εβδομάδες έως 3 μήνες: Η κυκλοφορία του αίματος συνεχίζει να βελτιώνεται Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο. Η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνει μέχρι 30%. 1 έτος: Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώνεται κατά το ήμισυ.5 έτη: Έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του στόματος και τραχήλου. 10 έτη: Μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων και από άλλες μορφές καρκίνου.15 έτη: Ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων είναι ο ίδιος με αυτόν των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ.Μήπως και Τα ελαφρά τσιγάρα βλάπτουν λιγότερο;
Είναι αισχρό ψέμα.Οι καπνιστές «ελαφρών» τσιγάρων εισπνέουν πιο βαθιά και παρατεταμένα τον καπνό ή καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα, με αποτέλεσμα η ποσότητα της προσλαμβανόμενης πίσσας και νικοτίνης να είναι ίδια με εκείνη που προέρχεται από τα «κανονικά» τσιγάρα. Μάλιστα, μελέτες αποδεικνύουν ότι η πιθανότητα για καρκίνο του πνεύμονα είναι παρόμοια, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα των τσιγάρων σε νικοτίνη.Μούλεγε ένας φίλος, αδιόρθωτος καπνιστής: Ελα μωρέ , εγώ καπνίζω 2-3 τσιγάρα τη μέρα Είμαι εκτός βεληνεκούς καρκίνου.
Κατηγορηματικά ΟΧΙ Κατ’ αρχάς, για τον έφηβο ή γενικά τον νέο καπνιστή το επιχείρημα της ελαχίστης και ασφαλούς χρήσης αποτελεί την συνηθέστερη μεθοδολογία «στράτευσης» στο κάπνισμα.Η νευροβιολογική κατάσταση κάθε εξαρτησιογόνου διεργασίας στον εγκέφαλο περνά από μια αρχική περίοδο εύκολης ικανοποίησης και ευχαρίστησης, με πολύ λίγη δόση εξαρτησιογόνου ουσίας.
Όμως οι ανάγκες αυξάνουν,με όρους και βιοχημικές διαδικασίες μελετημένες και γνωστές, που αποτελούν την βιολογική βάση της εξάρτησης.Έτσι, στη συνέχεια φτάνει κάποιος στη μέση ημερήσια δόση …του σκληρού αυτού ναρκωτικού, που είναι περίπου 20 τσιγάρα την ημέρα, γεγονός που εξηγεί το γιατί αυτός είναι ο αριθμός των τσιγάρων που διεθνώς περιέχονται σε κάθε πακέτο.Είναι η ημερήσια ανάγκη του μέσου καπνιστή,ο οποίος, ξεκινώντας από ένα ή δυο ελεγχόμενα τσιγάρα σε νεανική ηλικία, βρίσκεται σε δυο με τρία χρόνιανα είναι κανονικός χρηστής με πολύ λίγες πιθανότητες διακοπής χωρίς βοήθεια.
Είναι γεγονός οτι ορισμένοι καπνιστές φτάνουν ως τα βαθιά γεράματα καπνίζοντας ενώ άλλοι πεθαίνουν νέοιΠάντα έχουμε εξαιρέσεις σε κάθε κανόνα.Η νόσηση και ο θάνατος αποτελούν κατάληξη πολυπαραγοντικών επιδράσεων.Έτσι, ακόμη και στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι που επλήγησαν από τις ατομικές βόμβες, υπάρχουν κάτοικοι πουδεν προσβλήθηκαν από καρκίνοκαι έφτασαν τα 90 ή και 100 χρόνια.Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότιτόσο η ιονίζουσα ακτινοβολίαόσο και το κάπνισμα αποτελούν καρκινογόνους παράγοντες.
Μετά την οριστική διακοπή του καπνίσματος, ο υπερβάλλων κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 50% μετά μια 5ετια, κατά 75% μετά τη δεκαετία και κατά 87% μετά την δεκαπενταετία.Στην πράξη, μετά τη διακοπή ο κίνδυνος υποχωρεί ραγδαία, αν και δεν φτάνει ποτέ στα χαμηλά επίπεδα των μη καπνιστών.Για τη Χ.Α.Π. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ο υπερβάλλων κίνδυνος υποχωρεί με βραδύτερο ρυθμό.Μια δυσάρεστη παράπλευρη απώλεια όταν κόβει κανείς το κάπνισμα είναι οτι παίρνει κιλά .
Οντως είναι γεγονός οτι Η νικοτίνη αυξάνει τον μεταβολισμό,
συνεπώς η έλλειψη της τον μειώνει, με αποτέλεσμα τη μεταβολή της ισορροπίας διατροφής – καύσεων ως προς την κατεύθυνσητης αύξησης του σωματικού βάρους.Όμως, μια μικρή μείωση των μερίδων ισορροπημένου φαγητού, σε συνδυασμό με αύξηση των καύσεωνκαι συχνή παρακολούθηση του σωματικού βάρους,στην περίοδο της διακοπής αποτελούν την απλή διαδικασία διατήρησης σταθερού του σωματικού βάρους.Πονεμένη ιστορία είναι .. Τα υποκατάστατα νικοτίνης ,τσιρότα, τσίχλες κ.λ.π.Η έννοια της εξάρτησης και της διακοπής αναφέρεται σε εγκεφαλική λειτουργία. Προϋπόθεση είναι η συνειδητοποίηση της σοβαρής διάστασης του προβλήματος.Ο καπνιστής και η καπνίστρια, πριν αποφασίσουν τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου, σκόπιμο είναι να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι μια πολύ δυνατή εξάρτηση, είναι η διακοπή ενός σκληρού ναρκωτικού.
Η χρήση των υποκατάστατων ή φάρμακων υποβοηθητικών της διακοπής καλό είναι να γίνεται πάντα με ιατρική υπόδειξη και παρακολούθηση.Κυρίως, όμως να μην εναποθέτει κανείς
σε αυτά την ελπίδα της διακοπής. Ο ρόλος τους είναι μόνο υποβοηθητικός. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται πάντα στα χέρια του χρήστη.Η διακοπή απαιτεί αγώνα και κατάθεση ψυχής.Και τώρα το πιό σημαντικό ερώτημα:Ενώ το κάπνισμα σκοτώνει,γιατί πολλοί το ξεκινούν;Οι μηχανισμοί προώθησης ενός εμπορικού προϊόντος που επιφέρει τεράστια κερδοφορία, λειτουργούν σχεδόν ανεξέλεγκτοι, με αντίτιμο την υγεία και τη ζωή των ίδιων των πολιτών, καθώς και την τεράστια οικονομική επιβάρυνση των ασφαλιστικών οργανισμών.
Η αδυναμία της σημερινής κοινωνίας να αναλάβει τις ευθύνες της έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη μόνιμων μηχανισμών παραγωγής νέων καπνιστών, που στην χώρα μας «πρέπει» να είναι 50.000 κάθε χρόνο.Κανείς δεν γεννιέται καπνιστής αλλά γίνεται με την ανεξέλεγκτη γιγαντοαφίσα και την έμμεση διαφήμιση στην καφετέρια, το νυχτερινό κέντρο αλλά και στην τουαλέτα του σχολείου.Οι μηχανισμοί αυτοί πρέπει ένας προς έναν να αναλυθούν, να προσεγγιστούν και να αντιμετωπιστούν με σύνεση,μεθοδικότητα και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.Στην σημερινή κοινωνία μας, με τη διαφθορά και την πολιτική αλητεία…Πασ’τ’αυγό και κούρευτο.
Το ψυχολογικό σκέλος της διακοπής του καπνίσματος είναι τεράστιο.Η φαρμακευτική εξάρτηση είναι πολύ ισχυρή
αλλά και η διαμόρφωση μιας καθημερινής συμπεριφοράς στην εργασία, στην διασκέδαση, την οικογενειακή και κοινωνική ζωή,η επανάληψη των κινήσεων, ο ερεθισμός των χειλιών και του στόματος,η οσφρητική αίσθηση, η διασύνδεση του καπνίσματος με τη συναισθηματική διακίνηση και λειτουργικότητα της λογικής του καπνιστή, το lifestyle – ιδίως για τους νέους αναγορεύουν τη διακοπή καπνίσματος σε μείζον ψυχολογικό πρόβλημα.Ο καπνιστής δηλαδή καλείται να ζήσει με έναν άλλον εαυτό
Το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη γνωστή αιτία καρκίνου
και η σημαντικότερη αιτία θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Εντούτοις, έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του ενδομητρίου, πιθανόν επειδή επιδρά βλαπτικά στις ωοθήκες και ελαττώνει τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αιτιολογία του συγκεκριμένου καρκίνου.Επίσης έχει βρεθεί ότι το κάπνισμα ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Parkinson, ίσως επειδή η νικοτίνη η δρα ως νευροδιαβιβαστής.Ας γίνει όμως σαφές ότι ο κίνδυνος από το κάπνισμα για το σύνολο της νοσηρότητας και της θνησιμότητας είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερος από το βαθμό προστασίας που ενδέχεται να παρέχει έναντι μιας μεμονωμένης νεοπλασίας και ενός νευροεκφυλιστκού νοσήματος.Ποιος ο χειρότερος αρνητικός παράγοντας, ο πιό κακός εχθρός, στην προσπάθεια κάποιου δυστυχούς- ατυχούς, δεν έχει σημασία,να διακόψει το κάπνισμα;
Η εξάρτηση από την νικοτίνη είναι γεγονός, όμως ένας ακόμα πιό ισχυρός παράγοντας είναι η παρέα, άνδρες και γυναίκες,καπνιστές στο περιβάλλον του.Διότι η μεν εξάρτηση είναι εξαιρετικά ισχυρή , όμως και ένα περιβάλλον καπνιστών, με τα πειράγματα, τις αναστολές, την συντροφικότητα, την όλη ιεροτελεστία, ιδίως του στριφτού τσιγάρου είναι κάτι που δύσκολα αποχωρίζεται ο νέος..Σας μεταφέρω μια δική μου εμπειρία.Πρίν λίγους μήνες βρέθηκα με μια λιγομελή συντροφιά φίλων του γυιού μου στο εξοχικό μου στο βουνό.Χειμώνας . Τσουχτερό κρύο, Βροχή, Υγρασία.Το τζάκι κι η ξυλοσομπα να προσπαθούν να γλυκάνουν την ατμόσφαιρα. Τα πειράγματα, οι κουβέντες, κι η ξενοιασιά που χάριζε η απομόνωση, δεν μπόρεσαν να απαλύνουν την ανάγκη για τσιγάρο.Κάθε τόσο , μ’όλο το κρύο όλοι έξω στο αγιάζι για τη θυσία στο βωμό του στριφτού.Αυτά προς κάποιαν γνώσιν,για συμμόρφωση δεν ξέρω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου