http://farm1.static.flickr.com/111/260419134_64bc99fe5e_z.jpg

Ο Αλή Μπαμπά κι οι 40 κλέφτες.Ενα όμορφο παραμύθι είχε μια επική φράση
¨Ανοιξε σουσάμι¨
Ετσι άνοιγε η σπηλιά με το μυθικό πλούτο.Τώρα τί σχέση έχει το σουσάμι του Αλή Μπαμπά  με το ταπεινό σουσάμι, που τυλίγει γευστικά το ψιλόλιγνο, νόστιμο και γεμάτο ζάχαρι κουλούρι Θεσσαλονίκης θα δούμε πιό κάτω.Ολοι μας το θυμόμαστε  το γευστικό κουλούρι θεσσαλονίκης,που ήταν, μαζί με το κεφαλοτύρι, αγαπημένο δεκατιανό στο διάλειμμα το σχολείου μας.
Μετά ήρθαν οι τυρόπιτες, και τα κάθε είδους  μικρογλυκίσματα,φορτωμένα trans λιπαρά,και γκίζα, ένα κατάλοιπο τυροπήγματος που αποτελούσε τη γέμιση των  γευστικών βδελυγμάτων, φορτωμένων λίπος κι αλάτι, και που τρώγαμε τη δεκαετία του 50και που ξελόγιαζαν τη διάθεση και μας οδηγούσαν σε παράνομους γευστικούς παραδείσους.


alt

Ομως το σουσάμι έμεινε βαθειά χαραγμένο στη γευσι-γνωστική μνήμη μαςΤο σουσάμι, επίκαιρο και λόγω της Σαρακοστής, είναι ένα είδος με ιδιαίτερη γεύση και υψηλή θρεπτική αξία.Είναι μιαάριστη εναλλακτική πηγή ασβεστίου,κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε, και που το κάνει απαραίτητο σε περίοδο νηστείαςΜικρή ποσότητα, περίπου 1/4 φλιτζανιού,κάτι λιγότερο απο 30 γραμμάρια, δίνει ασβέστιο όσο περίπου ένα γιαούρτι.Το πιό αστείο είναι ότι αυτά τα 30 γραμμ. μπορούμε να τα προσθέσουμε σε μια πράσινη σαλάτα, και να μην χρειασθούμε καθόλου αλάτι ή μπαλσάμικο   


alt


Επίσης προσφέρει το ιχνοστοιχείο χαλκού, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και θεωρείται χρήσιμο στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Τέλος, είναι πλούσιοσε σωστές φυτοστερόλες,όχι τις πολυδιαφημιζόμενες, που δεν προσφέρουν το παραμικρό, και χρεώνουν τον οργανισμό μας με χοληστερίνη, ύστερα απο χρήση λίγων μηνών.ουσίες που μειώνουν την κακή χοληστερίνη και προστατεύουν από τον καρκίνο.
Θα μου πείτε: τόσα πολλά λες, για το ταπεινό σουσαμάκι;Φυσικά, και όχι μόνο.Θα σας προτείνω ένα πιάτο, ή μάλλον μια σαλάτα που μπορείτε να την έχετε σαν δείπνο, και να σας καλύψει ανάγκες για ασβέστιο, όπως προείπαμε,αλλά και χαλκό, βανάδιο, μαγνήσιο, κάλλιο, και φυσικό νάτριο. όχι χλωριούχο που μόνο ζημιά κάνει.




alt


Η σαλάτα μας έχει μαρούλι,ξερο κρεμμυδιπηγή κουερσετινης,ενα πορτοκάλι, κι ένα ακτινιδιο. Ακόμα δυο καρύδια,δυο φουντουκια,λάδι, μουσταρδα, ξύδι, λίγο νερό και αρκετό σουσάμι σκούρο ή άσπρο δεν έχει και τόση σημασια.
Για τη βινεγκρετ, χρησιμοποιούμε 2 κουταλιές λάδι έξτρα παρθένο της αρεσκείας μας..λίγο λεμόνι,ένα κουταλάκι μουστάρδα Ντιζόν,ξύδι, και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Ομογενοποιούμε τα υλικά με ένα μιξεράκι.η μουστάρδα έχει την ικανότητα να κρατάει ενωμένο το μίγμα.Περιχύνουμε τη σαλάτα, που αποτελείται απο Δυο φύλλα μαρουλιου, Ενα κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο,κατ εξαίρεση και μόνο γι αυτή τη σαλάτα,διαφορετικά είπαμε το τρώμε δαγκωτο, για να μην το οξειδώσουμε. και Σουσάμι , λευκό ή σκούρο, ωμό.
( Στη οδό Αθηνάς, θα το βρείτε με1,75 ευρώ το κιλό)
 Ενα μικρό πορτοκάλι σαγκουϊνι, και το προτιμούμε γιατί είναι γλυκόξινο, κι έτσι αντισταθμίζει την έλλειψη του αλμυρού 
Ενα ακτινίδιο, όχι πολύ γινομένο κι αυτό ξυνό.Δύο καρύδια, ψιλοκομμένα.Δύο φουντούκια ψιλοκομμένα..Ισως σας ξενίζει η όλη περιγραφή, όμως το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει, πιστέψτε με. 
Τώρα και όλωςεπικουρικά, αν έχουμε δυο σαρδέλλες πικάντικες κονσερβα ακριβώς κονσέρβα, μια κι ειναι γεμάτες ασβεστιο, που θα τις φάμε ολόκληρες, με μια φέτα ψωμί, απλά εγγίζουμε την απόλυτη ισορροπία.
Καλή ορεξη.

alt