Μην ακούτε τί σας λένε οι διάφοροι ειδήμονες για το φαγητό.Τρώτε ό,τι σας αρέσει αρκεί να κατανοήσετε πως ό,τι είναι ακίνητο.( υδατάνθρακες) προκαλει
καταρράκτες ινσουλινης.
Ο,τι κινείται δεν μας προβληματίζει.
Μας έχουν κουράσει. Μας έχουν αγχώσει. Μας έχουν δημιουργήσει σύγχυση. Και μας έχουν στείλει στο γυμναστήριο με τύψεις.
Μιλάμε φυσικά για τα λίπη στα τρόφιμα όπως το κρέας,
τα γαλακτοκομικά, τα αυγά κ.α.
Τι συμβαίνει τελικά;
Πόσα από αυτά που ακούμε είναι αλήθεια και πόσα ψέματα;
Τα λίπη είναι ανθυγιεινά.
Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν «καλά» λίπη και «κακά» λίπη.Γεγονός είναι ότι στη διατροφή μας χρειάζονται και αυτά. Βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών, στην αποτελεσματική μετάδοση νευρικών μηνυμάτων
και στη διατήρηση της ακεραιότητας των μεμβρανών όλων των κυττάρων. Εν τούτοις, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό, τα λίπη συμβάλλουν
στην αύξηση του βάρους,τις καρδιακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνων.Το μυστικό στη διατροφή είναι να αντικατασταθούν τα κακά λίπη (κορεσμένα)
με τα καλά λίπη (πολυακόρεστα).
Τα αυγά συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης.
Στο παρελθόν, η παρουσία χοληστερόλης σε κάποια τρόφιμα είχε συνδεθεί με την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και τις καρδιοπάθειες.
Τελευταία όμως από την έρευνα φαίνεται ότι ο επιβαρυντικός παράγοντας είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η ¨καταραμενη¨ χοληστερόλη.
Τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη αλλά και μια σειρά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β12, Ε, φολικό οξύ και ιχνοστοιχεία.
Και οι ομελέτες λοιπόν αλλά και τα αυγά μπορούν να ¨στριμωχθούν¨ σε μια ισορροπημένη δίαιτα.
Πάντα όμως με μέτρο γιατί παχαίνουν.
Τα καφετιά αυγά είναι πιο θρεπτικά από τα άσπρα.
Η απόχρωση στο κέλυφος των αυγών εξαρτάται μόνο από τη ράτσα των πουλερικών και δεν έχει καμία σχέση με το θρεπτικό τους περιεχόμενο.
Το τελευταίο μπορεί να διαφέρει από αυγό σε αυγό αναλόγως π.χ. της ράτσας,
των συνθηκών παραγωγής κ.α.
Ποτέ όμως δεν μπορεί να ξέρει κάποιος, εκ των προτέρων, το θρεπτικό περιεχόμενο
ενός αυγού από την απόχρωση στο κέλυφος.
Το κόκκινο κρέας κάνει κακό.Σίγουρα αν το τρώμε καθημερινά.Μια-δυο φορές το μήνα ομως..
Για παράδειγμα το βοδινό κόντρα φιλέτο και το ψαρονέφρι είναι πιο διαιτητικά από το μπούτι στο κοτόπουλο.
Παράλληλα, το κόκκινο κρέας περιέχει και χρήσιμα συστατικά όπως πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνη B12.Μεγάλη σημασία έχει επίσης ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται το κόκκινο κρέας.
Σε γενικές γραμμές το ψητό και το βραστό,ειδικά αν αποφεύγουμε το εμφανές λίπος,είναι πιο υγιεινό από το τηγανητό.
Τα ψάρια έχουν και λίπος και χοληστερόλη.Ομως καλής ποιότητος που δεν βλάπτει.Τα ψάρια και κορεσμένα λίπη έχουν και χοληστερόλη αλλά σε πολύ μικρότερα επίπεδα
από ότι στο βοδινό, στο χοιρινό και το κοτόπουλο.
Τα ψάρια είναι μια εξαίρετη πηγή πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών.Ψάρια πλούσια σε λίπος όπως ο κολιός η σαρδέλα, η ρέγκα, είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3.και συνδέονται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.Σε κάθε περίπτωση, το ψητό και το βραστό ψάρι, σε αντίθεση με το τηγανητό,
μπορούν να γίνουν η βάση ενός προγράμματος διατροφής για αδυνάτισμα.
Τα καρύδια είναι υψηλά σε διατροφική αξία και περιέχουν πολυακόρεστα λίπη (δηλαδή τα καλά) καθώς επίσης και στερόλες που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τη σιλουέτα του, τότε θα πρέπει να καταναλώνει μικρές ποσότητες μόνο.
Λιγα λογια, τηλεγραφικα για το φαγητο, χωρις φοβο και παθος. Χαιρετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου