Σχετική εικόνα




Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ..




Σε Ερευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο επιστήμονες ανέλυσαν 428 ακατέργαστα δείγματα ωμού κρέατος,αρνί, κατσίκι, χοιρινό, βόειο και κοτόπουλο.Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που απομονώθηκαν εξετάστηκαν ως προς την ευαισθησία τους σε 19 κοινά αντιβιοτικά που χορηγούνται σε ανθρώπους.

Σούπερ βακτηρίδια τα οποία δυνάμωσαν «τρώγοντας» αντιβιοτικά ,απειλούν την υγεία μας. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο 2011, στο έγκριτο αμερικανικό επιστημονικό έντυπο Foodborne Pathogens and Disease ,καταδεικνύει ότι Τα Παραγωγικά Ζώα Στη Χώρα Μας -Και Όχι Μόνον- «Ντοπάρονται» Με Μεγάλες Ποσότητες Αντιβιοτικών Με Συνέπεια Ορισμένα Στελέχη Βακτηρδιων Να Έχουν Γίνει Ιδιαιτέρως Ανθεκτικά Στα Συγκεκριμένα Φάρμακα. 




Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ..





Ερευνητές του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνέλεξαν δείγματα κρέα-τος ή κρεατοσκευασμάτων από σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και καταστήματα πώλησης ντόπιων τροφίμων στη Βορειοδυτική Ελλάδα και βρήκαν ότι : το κρέας αν δεν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να αποτελεί μια πηγή ανθεκτικών βακτηριδίων, τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν, μέσω της τροφικής αλυσίδας, την υγεία μας.Ο κίνδυνος, σύμφωνα με την υπεύθυνη της μελέτης αναπληρώτρια καθηγήτρια Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, είναι να προσβληθεί ο καταναλωτής απόσταφυλόκοκκο, εντ-εροβακτηρίδιο, σαλμονέλα ή άλλον παθογόνο μικροοργανισμό και να μην υπάρχει αντιβιοτικό για να αντιμετωπίσει τη μόλυνση, καθώς τα στελέχη των βακτηριδιων έχουν γίνει πια ιδιαίτερα ανθεκτικά.Ειδικότερα, οι επιστήμονες, σε μια περίοδο τριών ετών, ανέλυσαν 428 ακατέργαστα δείγματα ωμού κρέατος ,αρνί, κατσίκι, χοιρινό, βόειο και κοτόπουλο, καθώς και επεξεργασμένα δείγματα τροφίμων ζωικής προέλευσης





Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ..







Φιλέτα Γαλοπούλας, Σαλάμι,Κιμά Από Γέμιση Φαγητών Και Φέτες Ψητού Μοσχαριού. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που απομονώθηκαν από τα ανεπεξέργαστα δείγματα εξετάστηκαν ως προς την ευαισθησία τους σε 19 κοινά αντιβιοτικά που χορηγούνται σε ανθρώπους.Συνολικά απομονώθηκαν: 157 στελέχη κολοβακτηριδίου (Escherichia coli), 25 γερσίνια Yersinia enterocolitica, 57 σταφυλόκοκκου Staphylococcus aureus,57 εντεροκόκκου Enterococcus spp., 4 σαλμονελλών (Salmonella spp) και 3 καμπυλοβακτηριδίου Campylobacter jejuni. 
Από αυτά, πολύ μικρό ποσοστό βρέθηκε ευαίσθητο στα αντιβιοτικά.Είναι χαρακτηριστικό ότι Όσα Στελέχη Κολοβακτηρι-δίου E. Coli Απομονώθηκαν Σε Κοτόπουλα Είχαν Υψηλή Αντίσταση Ακόμη Και Στα Πιο Ισχυρά Όπλα Που Διαθέτει Αυτή Τη Στιγμή Η Επιστήμη



Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ..




Όπως Είναι Η Αντιβιοτική Ουσία ΣιπροφλοξασίνηΤα στελέχη σταφυλοκόκκου S. Aureus. από το αιγοπρόβειο κρέας είχε αντίσταση στην κλινδαμυκίνη ενώ από το χοιρινό,στην ουσία σιπροφλοξασίνη.Από τους εντεροκόκκους περισσότεροι από 20%βρέθηκαν ανθεκτικοί στη βανκομυκίνηΑντίστοιχα, τα περισσότερα βακτήρια (60%) που απομονώθηκαν στο αιγοπρόβειο κρέας παρουσίασαν αντίσταση στηνιτρο-φουραντοΐνη.



Αποτέλεσμα εικόνας για Σιπροφλοξασίνη



Τα βακτηριδια από το χοιρινό κρέας αλλά και στο κοτόπουλο είχαν αντίσταση στην τετρακυκλίνη (62.5%) ενώ από το αιγοπρόβειο κρέας στηναμινογλυκοσίδη.Υψηλή αντίσταση στην αμπικιλλίνη παρατηρήθηκε σε γερσίνιες ενώ όλα τα καμπυλοβακτηρίδια που απομονώθηκαν βρέθηκαν ανθεκτικά τόσο στην αμπικιλλίνη όσο και στις ουσίες κεφαλοθίνη και σεφουροξίμη.Παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες. Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (2010), για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναφέρονται αντοχές του κολοβακτηριδίου το οποίο απομονώνεται σε κοτόπουλα οι οποίες φθάνουν στο 44% για ορισμένα αντιβιοτικά, ενώ οι αντίστοιχες αντοχές κολοβακτηριδίου από χοιρινά φθάνουν το 68%.




Σχετική εικόνα


Η ανεξέλεγκτη χορήγηση αντιβιοτικών,σε ανθρώπους και ζώα ,έχει κάνει τα βακτηριδια ανθεκτικά.Υπάρχει λύση. Η Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας σε έκθεσή της αναφέρει ότι "η μάχη ενάντια στην αντίσταση των βακτηριδιων στα αντιβιοτικά είναι ένας πόλεμος που δεν πρόκειται να νικήσουμε ποτέ". Πάντως, πολλές τροφικές μολύνσεις δεν χρήζουν ιδιαίτερης θεραπείας, ωστόσο σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά,οι ηλικιωμένοι και οι ανοσο-κατασταλμένοι, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Οδηγίες για σωστή συντήρηση


Σχετική εικόνα





Αποθηκεύουμε τα πιο ευπαθή τρόφιμα στο κάτω μέρος του ψυγείου που έχει μεγαλύτερη ψύξη.Τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα είναι ο κιμάς, τα εντόσθια και τα θαλασσινά.Στη συντήρηση του ψυγείου η θερμοκρασία πρέπει να ρυθμίζεται μεταξύ +2 βαθμούς Κελσίου και + 4 βαθμούς Κελσίου.Στην κατάψυξη η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους -18βαθμούς Κελσίου.Το φαγητό πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο το αργότερο μία ώρα μετά το μαγείρεμα το καλοκαίρι και δύο ώρες μετά τον χειμώ-να.Ωμά τρόφιμα ζωικής προέλευσης δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τρόφιμα που θα καταναλωθούν ωμά ή είναι ήδη μαγειρεμένα.




Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ..