Ο Ευαγγελισμός είναι μια μεγάλη 

Θεομητορική εορτή, για την 

Ορθοδοξία, αλλά και για την 

Πατρίδα  μας. 

Συνηθίζεται του Ευαγγελισμού να 

τρώμε μπακαλιάρο. 



alt



Ψάρι ιδιαίτερα αγαπητό σ' όλη την 

Ελλάδα, ιδίως μεταπολεμικά, 

Φτηνός και ευκολοδιατήρητος εκτός 

ψυγείου.στο φανάρι.Βλέπετε η 

ΙΖΟΛΑ μόλις άρχιζε δειλά-δειλά να 

λανσάρει τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία της.


Αποτέλεσμα εικόνας για Μπακαλιάρος



Ο μπακαλιάρος, υπήρξε το κύριο Κυριακάτικο πιάτο του Ελληνα για αρκετές δεκαετίες, 
 
Ο μπακαλιάρος μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους,
Εχουμε τον  μπακαλιάρο στιφάδο.Νόστιμος μεν πλήν βαρύς σίδερο.Σφακιανό Στιφάδο,που αν το δοκιμάσετε θα το θυμάστε για καιρό μέχρι Σούπα Επτανησιακή, αυτό που το λένε Κοφίσι Μπιάνκο.




Αποτέλεσμα εικόνας για Μπακαλιάρος




 Είναι μια περίεργη γεύση που σοκάρει.Ο πιό αγαπητός τρόπος, όμως, στις ημέρες μας είναι οι κροκέτες, που συνοδεύονται από αλιάδα σκορδαλιά. 
Για να ετοιμάσουμε το γιορτινό τραπέζι.Θα χρειασθούμε: 



Ενα φύλλο μπακαλιάρου, περιπου ένα κιλό, που θα το κόψουμε σε μερίδες.Κάπου ένα φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις,1-2 κουταλιές ελαιόλαδο ένα ποτηράκι ρακί κρητική, ή εν πάσει περιπτώσει τσίπουρο μισό κουταλάκι σκούρα ζάχαρη και Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Για Το Τηγάνισμα, και να το πετάξετε μετά.Ποτέ δεν τηγανίζουμε για δεύτερη φορά.Ελάτε να το φτιάξουμε. 


alt


Με το αλεύρι ¨πιάνουμε¨ ένα πηχτό κουρκούτι,που το δουλεύουμε αρκετά μέχρι να γίνει σαν μια απαλή κρέμα.

  

alt



                                        
Αφού μας δέσει , με λίγο χλιαρό νερό, ξαναδουλευουμε το χυλό για λίγο ρίχνουμε το λαδάκι και τη ρακι.Η μυρουδιά και η συμμετοχή του τσίπουρου είναι άλλο πράμα. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά να ηρεμήσει, και στη συνέχεια . 
¨Με Αγάπη. Βαπτιζουμε¨ 
Τα Κομμάτια Του Μπακαλιάρου, και τα αφήνουμε για 5 λεπτά.Ηδη έχουμε βαλει το λάδι μας, που ,αν έχουμε τη τεχνική δυνατότητα,να μετράμε τη θερμοκρασία του δεν το αφήνουμε να περάσει τους 180 βαθμούς, και τηγανίζουμε,σε ανοξείδωτο τηγάνι. Οχι Αντικολητικο.ευτυχώς δεν μπορούν πλέον να το κρύψουν, το teflon είναι μεν πρακτικό, πλήν άκρως επικίνδυνο. μεχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σημειώστε οτι δεν συνηθίζουμε να τρώμε τηγανητά. Η μόνη εξαίρεση , η σημερινή ημέρα. Βγάζουμε τον μπακαλιάρο μας απ το τηγάνι μας και τον αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να ξεκουραστεί, και να εγκατελείψει το επι πλέον λάδι και τον εξαφανίζουμε αμέσως μετά μαζί με σκορδαλιά,αν θέλουμε.Προσωπικά μου πέφτει βαριά. Μήπως να σας ξαναθυμίσω μερικά απο Τα μυστικά του μπακαλιάρου; Το ξαρμύρισμα είναι το Α και το Ω της επιτυχίας Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ακόμη λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε: Διαλέξτε φύλλα βακαλάου, με λευκό κρέας, παχιά σάρκα και καλοσχηματισμένα.Θα πρέπει να ξέρετε, οτι ο μπακαλιάρος¨φτουράει¨.Ετσι 1 κιλό αλατισμένου βακαλάου προσφέρει μετά το ξαρμύρισμα λογω απορρόφησης νερού 1,5- 1,8 κιλά καθαρού ψαριού. Αφού τον ξεπετσιάσουμε και πετάξουμε το κόκκαλο και τα περιττά, θα θα μας μείνει 1,5 κιλό ψαχνό για μαγείρεμα.Και λέω μαγείρεμα, γιατί εγώ τον φτιάχνω ( μην αηδιάσετε) στον ατμό με μπρόκολο, πατάτα, και μελιτζανα.Είναι ένα εύκολο, σχετικά φθηνό ( δεν πετάς τίποτα) ,απόλυτα ισορροπημένο και υγιεινό πιάτο,γιατί ο ατμός πήζει τη πρωτεϊνη στους 95-105 βαθμούς κι έτσι δεν έχουμε πολυκυκλικές ενώσεις.με αναλογιά πρωτεϊνης, υδατάνθρακα και λίπους 40-30-30% Σε κάθε έναν απ τουςσυμμετέχοντες στην ευωχία, θα υπολογίσουμε 140-170 γρ. αλατισμένου βακαλάου τον κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τον Βάζουμε Σε Άφθονο, Καθαρό Αποχλωριομένο Κρύο Νερό,  Το Τονίζω Αυτό Γιατί Ο Μπακαλιάρος Απορροφά Και Συγκρατεί Το Χλωριο.για 24- 72 ώρες,αλλάζοντας το νερό κάθε 12 ώρες. 









Αν τον κάνουμε στον ατμό, αρκεί ξαρμύρισμα 48 ωρών.
Ο ατμός του αφαιρεί αλάτι.
Αφαιρουμε εύκολα το δέρμα μετά την αφαλάτωση.
Τον ξαρμυρισμένο βακαλάο μπορούμε να φυλαξουμε στην κατάψυξη, στους -18 βαθμούς,γι' αυτό δεν πειράζει αν ξαρμυρίσουμε παραπάνω ποσότητα θα έχουμε έτοιμο ψάρι για το επόμενο μαγείρεμα στον ατμό πλέον.
Αν τώρα βαριόμαστε να τα κάνουμε όλα αυτά, αγοράζουμε έτοιμα ξαρμυρισμένα φύλλα μπακαλιάρου από τα σούπερ-μάρκετ.  Δοκιμάστε τον και στον ατμό.Επιμένω.Το φρέσκο λαδάκι, το λεμόνι κι ένα ποτηράκι ούζο πλωμαρίου , είναι το κάτι άλλο.Και του χρόνου λευτεροι απ τα πάθη μας.