alt



Και ξαφνικά παγώσαμε. Πολικό κρύο απ τη μια μέρα στην άλλη.Τα τζακια δουλευουν πλέον απ το πρωϊ και η Αθήνα μυρίζει χωριό. 
Πλήθυναν κι οι σόμπες που καίνε το έξυπνο πέλλετ, κι ήρθε κι έδεσε η ομορφιά της παράδοσης. 
Τώρα όλα τα σπίτια, έχουν πλέον την¨Εστία¨τους.














Η φωτιά κάιει σε κάθε καθιστικό,κι ανέβηκε κι η ψυχολογία του ...παππού, μου έλεγε η Αλεξάνδρα, που τωρα κάθεται δίπλα στο τζάκι να σκαλίζει τη φωτιά,και να ξεχνάει τις ανοησίες που εμετικά μας πετά στο πρόσωπο η τηλεόραση.

Φυσικά το τζάκι έχει τα καλά και τα κακά του. Θέλει προσοχή γιατί οι ανοικτές εστίες μέσα στα διαμερίσματα, είναι αιτία να αρχίσουμε τις ΧΑΠ..
χρονιες αναπνευστικές πνευμονοπάθειες












Ετσι λοιπόν, μια και που ανάψατε
 το ξεχασμένο τζάκι σας, στο μικρό ( ή μεγάλο) διαμερισματάκι σας, βάλτε του μια απλή κασσετα ενεργειακή, η οποία και οικονομία κάνει , αλλά και απίστευτη θερμότητα σας προσφέρει, με απόλυτη προστασίααπ την ύπουλη ΧΑΠ.
Ας δούμε όμως τι γίνεται με το τσουχτερό κρύο.Για να το αντιμετωπίσουμε πρέπει να έχουμε έναν γερό οργανισμό.
 Μια ικανοποιητική άμυνα.
Το τζάκι μας θέλει ξύλα ...και μεις φαγητό. Επιστρατεύουμε τα πάντα. Πρέπει να τρώμε σχεδόν 6 μικρά, αλλά πλήρη κι ισορροπημένα γεύματα. 








alt





Φυστίκια, αμύγδαλα,ξερά σύκα,καρύδια, δαμάσκηνα, ξερά βερύκοκα, κάστανα κυρίως ωμά, ιδιαίτερα τα ...ακριβά αλλά διαφορετικά της Κρήτης.

Εμείς οι άνδρες , έχουμε πολλά να κερδίσουμε απ την κατανάλωση 3-5 την ημέρα. Οσο κι αν σας ξενίζει, ρυθμίζουν τα αδενία του προστάτη.

Η σοφή φύση βλέπετε , για να μας διευκολύνει έδωσε στο κάστανο τη μόρφη του προστάτη κι έτσι δεν ξεχνιόμαστε.Ακόμη .
Οι ζεστές χορτόσουπες  είναι μια καλή λύση φυσικά όχι εκείνες οι ναϋλον της στιγμής, γεμάτες λίπος και γλουταμινικό μονονάτριο











Είναι εύγευστες, εύληπτες, είναι ελαφριές για το στομάχι και το σημαντικότερο μας δίνουν τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε, αφού έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β και C καθώς και σε ανόργανα στοιχεία όπωςτο ασβέστιο το μαγνήσιο ο σίδηρος το κάλιο κ.α 







alt



Το σκόρδο, επίσης είναι ένα σοφό ( πλήν δύσοσμο) όπλο κυρίως κατά των ιώσεων και του πάνδημου κρυολογήματος.Ξανα-ανακαλύψτε τις ελιέςτο φρέσκο παρθένο λάδι, Το ζυμωμένο απο σας ψωμί,






alt




alt




Ενας καλός επαγγελματίας του χώρου,μου έλεγε οτι το χειρότερο στα αρτοποιεία, δεν είναι τα 4ηςκατηγορίας άλευρα, και τα δηλητήρια βελτιωτικά πουχρησιμοποιούν, αλλά ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ, ναί το βρώμικο νερό, κατ ευθείαν απ τον πλαστικό σωλήνα ( στην καλύτερη περίπτωση), ή ...αλλά ας μην συνεχίσω, γιατί υπάρχουν και έντιμοι επαγγελματίες.. 
Τα εσπεριδοειδή: πορτοκάλια, ακτινίδια, γκρέιπ φρουτ, μας βοηθάν να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας.Οπως και  τα μανιτάρια, το μπρόκολο, οι φακές, τα ευλογημένα φασόλια, είναι ιδανικά για το κρύο
Όταν είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε έξω στο κρύο. 



alt

το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι.

alt
      

 Να Βάλουμε ένα ζεστό Σκούφο ή Ένα καλο Καπέλο.Η θερμότητα του σώματος μας χάνεται από το κεφάλι.Οπότε πρέπει να το διατηρουμε ζεστό.  Πάντα γάντια και προστατευτικά μύτης και αυτιών, ή τυλίγουμε το κασκόλ μας γύρω τους, γιατί είναι πολύ ευαίσθητα όργανα στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Μαθαίνουμε να φοράμε ... πολλά λεπτότερα ρούχα το ένα πάνω από το άλλο,( σαν το κρεμμύδι..) παρά ένα βαρύ.Αυτό δημιουργεί ¨στρώματα¨ που δεν επιτρέπουν στην θερμότητα να βγει από το σώμα μας.




alt




   Φοράμε στεγνά ρούχα.  Αν βραχούν, κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε. Άμεση αλλαγή όσων ρούχων βράχηκαν. 
Αυτοί που υποφέρουν από καρδιαγγειακά νοσήματα..(και είναι πάρα πολλοί), καλό θα είναι να παραμείνουν ,μέχρι να περάσει το ψύχος, σε χώρους ζεστούςκαι να μην εκτίθενται.
Ο Ζάχος ..ορκίζει τους φίλους-ασθενείς του,οταν η θερμοκρασία κατεβαίνει κάτω απο τους 12 βαθμούς, ακόμα κι αν τα..κάνουν επάνω τους, ούτε να βγαίνουν έξω, ούτε να γδύνονται για μπάνιο,χωρίς πρώτα να έχουν κάνει φούρνο το χώρο ...
Ο χάρος σου κλείνει το μάτι πονηρά, σκέψου το.







alt




   Μακρυα απ τον πάγο και τις ολισθηρές επιφάνειες  Προσοχή  στα μικρά παιδιά και ιδίως στους ηλικιωμένους..
Μην ξεχνάτε τη.. σχετική παροιμία..Πάντα να διατηρείται το σώμα σας ζεστό,και αμέσως μόλις νιώσετε συμπτώματα υποθερμίας μπείτε κάπου ζεστά..
Το καλύτερο ξαπλώστε και χουχουλιάστε.






Αποτέλεσμα εικόνας για O GEROS APO PESIMO



    Επειδή το κρύο φέρνει κατάθλιψη, πάρτε για 2-3 εβδομάδες St.JohnsWort , Βαλσαμόχορτο,σε τιτλοποιημένες δόσεις  των 300 mg.3 φορές τη μέρα.Θα μείνετε έκπληκτοι με την.. στωϊκότητα που θα αντιμετωπίζετε το κρύο.






alt






Ενας αρχοντικός διασκεδαστής της δεκαετίας του 80, τέλειωνε την αφήγηση του με την ευχή: Ευτυχείτε.
Μην ακούτε τις σειρήνες .μπορείτε.