Υπάρχουν φαγητα που είναι διαχρονικά.
Ποιός μπορεί να πεί κάτι για τη φασολάδα.
Αλλά Και Για Τα Απλά Βρασμένα Φασόλια πιάζ Η λέξη πιαζ (beyaz) σημαίνει λευκό και προέρχεται και αυτή, όπως τόσες άλλες απ τη γειτονική μας Τουρκία και χαρακτηρίζει ακριβώς το ότι τα φασόλια τρώγονται μαγειρεμένα  λευκά. 
Μια Απλή Συνταγή, που αντέγραψα απ την δροσερή σελίδα του Ηλία Μαμαλάκη.







1/2 κιλό φασόλια μέτρια  2 μεγάλα κρεμμύδια 1 φλιτζ τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο  χυμό από 1 λεμόνι  1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο , αλάτι, πιπέρι



alt



Το χταπόδι, μια ξαφνιασμένη παραφωνία.
Χαμηλό σε χοληστερίνη, μας συντροφεύει 
καποιες στιγμές ξενοιασιάς...






Πίσω στα φασόλια μας.Τα πλένουμε καλά και 
τα βάζουμε από βραδύς να μουλιάσουν μέσα 
σε κρύο νεράκι.
Το πρωί  τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε 
μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό 
να βράσουν. ..σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ή και παραπάνω αν χρειαστεί και μέχρι  να γίνουν τρυφερά χωρίς όμως να λιώσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στη κατσαρόλα και τα σουρώνουμε. 








Τα απλώνουμε σε πιατέλα.
Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα καθαρισμένα κρεμμύδια. Τα ανακατεύουμε μαζί με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τα βάζουμε πάνω από τα φασολια.







Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 
λίγο αλατάκι.Μια όντως απίθανη γευστική πρόταση, που τα έχει όλα.
Πρωτεϊνη, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία, σωστά λιπαρά και μοναδική γεύση..
Ομως της λείπει κάτι...Ενα συμπλήρωμα που θα τα απογειώσει.
Σωστά το καταλάβατε μια ταραμοσαλάτα.
Η συνταγή είναι απλή..Σχεδόν η ίδια πάντα και παντού...Η διάθεση είναι αυτό που μετράει, κι η αγάπη με την οποία τη φτιάχνει κανείς.
Με κέφι, και χαρά..όχι αντε να τελειώνουμε...
Τα υλικά γνωστά.





alt


150 γρ. λευκό ταραμά , 1 κοκκινο κρεμμύδι  300 γρμ ξερό ψωμί χωριάτικο τον χυμό από
  1 ½ λεμόνι περίπου 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο  εξαιρετικό παρθένο. Επ ουδενί σπορέλαια που θα ακούσετε.
Αντισταθείτε στο καλαμποκέλαιο Μόνο αγνό παρθένο κανονικό λάδι.Ολα τα σπορέλαια είναι πηγές Ω6 λιπαρών, που προβληματίζουν.
Τρίβουμε πολύ πολύ ψιλό το κρεμμύδι και το σουρώνουμε καλά, να φύγει το νερό του. 
Στο ξύλινο μας γουδί  αν έχουμε το μεράκι να το διατηρήσουμε στη κουζίνα μας δουλεύουμε αναμειγνύοντας το κρεμμύδι με τον ταραμά.  Αν  πάλι είμαστε φαν της απλοποίησης στο μούλτι.Το Ψωμί Καλά Μουσκεμενο, το στίβουμε πολύ πολύ σφικτά αφού αφαιρέσουμε τις κόρες Στο γουδί μας ή σ ενα μεγάλο γυάλινο  μπολ με τη βοήθεια του μίξερ χειρός,αναμειγνύουμε  ταραμά κρεμμύδι ψωμί. 
Ρίχνοντας σταδιακά το λεμόνι.  
Στο τέλος σιγά σιγά το λάδι, με Μικρά διαλειμματάκια για δοκιμές.
Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο λάδι περισσότερο  λεμόνι, η γλώσσα και το κέφι μας θα αποφασίσει.
Ετσι έχουμε μιαν Ανάλαφρη, αφράτη,  απίθανη σε γευση δική μας ταραμοσαλάτα.
Προσοχή στην ισορροπία λεμονιού - λαδιού  που πρέπει να την ελέγχουμε κάθε τόσο.  

Φασόλια, ταραμοσαλάτα και δικό μας, σωστό ψωμί, και είμαστε πανευτυχείς, μακράν μαύρων σκέψεων 

Χαιρετε..