Posted on 02/10/2014 by kosmaser
Στον περισσοτερο κόσμο αρέσουν τα οστρακοειδή , τα καλαμαράκια και οι γαρίδες, λιγότερο οι αντιπαθητικες σουπιές,είναι βλέπετε το μελάνι,κι η κακή προϊστορία τους εισαι σουπια, αμολάς μελάνι κλπ.
Η κατηγορία αυτή των πρωτεϊνουχων τροφίμων, παρότι είναι πλούσια σε χοληστερίνη,αλλα και μη αιμικό σιδηρο, κατάφερε να επιβιώσει της υστερίας του υγιεινισμού ,επειδή περιέχει
μεγάλες ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων, ουσιων με σαφή καρδιοπροστατευτική δράση, παγκοσμίως παραδεδεγμενων.
Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα διάχυτη η εντύπωση ότι λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη, τα θαλασσινά είναι επικίνδυνα.Η άποψη αυτή είναι ατεκμηρίωτη, επειδή είναι γνωστό από τη δεκαετία του 80 ότι το μείγμα των στερολών που περιέχουν τα θαλασσινά δεν αποτελείται μόνον από χοληστερόλη
αλλά και από άλλες στερόλες β-σιτοστερόλη,
24μεθυλενο-χοληστερόλη, μπρασικαστερόλη, δεσμοστερόλη,
ποριφεραστερόλη, κλιοναστερόλη, καμπεστερόλη
για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι αφενός απορροφούνται λιγότερο από τον ανθρώπινο οργανισμό,αφετέρου παρεμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης,αποτρέποντας έτσι την αύξηση της συγκέντρωσης της τελευταίας στο αίμα.
Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελούν οι γαρίδες, οι αστακοί και τα καλαμαράκια, τα οποία έχει φανεί ότι μπορεί να αυξήσουν ελαφρώς τα επίπεδα της χοληστερίνης του αίματος.
Όπως και να έχει, η επίδραση των θαλασσινών στους λιπιδαιμικούς δείκτες είναι άνευ ιδιαίτερης σημασίας επειδή πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τη συμβολή τους στην πρόληψη των εμφραγμάτων και των καρδιακών επεισοδίων.
Ο Μέσος Άνθρωπος Συνήθως δεν καταναλώνει ψαρικά σε καθημερινή βάση, ετσι στερειται τα πολυτιμα Ω3 λιπαρα οξέα και επειδή τα οξέα αυτά δεν αποθηκευονται στον οργανισμό, συνιστάται η καθημερινη καταναλωση συμπληρωματων δηλαδη ιχθυελαίου.
Αν μας αρέσουν τα μύδια, θα πρέπει να ξερουμε πως
100gr ψίχας μυδιών, περιέχουν περίπου 700 mg Ω-3, 100 gr γαρίδας 350 mg και 100 gr καλαμαράκια περίπου 400 mg.
Εξ άλλου έχει πλεον αποδειχθεί πως τα μύδια, τα στρείδια, τα χτένια και οι γαρίδες, συγκαταλέγονται μεταξύ των θαλασσίων ειδών με τις μικρότερες περιεκτικότητες σε υδράργυρο, αναδεικνύοντάς τα σε μία από τις ασφαλέστερες διατροφικές επιλογές, στο βαθμό βέβαια που προέρχονται από πηγές ελεύθερες βακτηριδιακών και ιογενών τοξινών.
Να το ξαναπούμε.Η Ιατρική μας, σαν Επιστήμη δεν είναι παρά η διαχείριση της αβεβαιότητας.
Ομως τελικα δεν υπάρχει σαφής αιτιολογική σχέση μεταξύ διατροφικής πρόσληψης χοληστερίνης καρδιαγγειακής νοσηρότητας και συνολικής θνησιμότητας.
Πολλοι συνανθρωποι μας, απομακρυνονται πλέον απ την καταναλωση κόκκινου κρέατος,κι αρχιζουν να μαθαίνουν τα θαλασσινα,τα έχουμε άλλωστε σε σχετική αφθονία.
Φρεσκα ή κατεψυγμένα, ειναι σχεδόν το ίδιο
Ισως διαφέρουν λίγο γευστικά.
Ομως δεν θα άλλαζα μια μερίδα καλαμαράκια, με χόρτα βραστά κι ένα ουζάκι, με την καλύτερη ( κι ας ήταν ζουμερή ) μπριζόλα.
Εσείς τί λέτε.
Χαίρετε..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου