Pολλοί πιστεύουν ακόμα σήμερα, τούτη την ώρα, ότι η στεφανιογραφία, είναι η κατ εξοχήν μέθοδος ,για να βάλουμε διάγνωση στεφανιαίας νόσου, ψιθύρισε ο Ζαχος, πίνοντας το μεγάλο ποτήρι με το κρυστάλινο νερό του, και αγνοούν το πόσο επικίνδυνη ιατρική ,¨αιματηρή πράξη¨ είναι.
Σύμφωνοι, αντέτεινε ο Σέργιος, όμως είναι η μόνη καθαρή, αν και αιματηρή, πραξη, που μας δείχνει επικείμενο κίνδυνο εμφράγματος ενός στεφανιαίου αγγειου.
Κι όμως φίλε μου,όσο κι αν σας φαίνεται παράδοξο, η άποψη αυτή στηρίζεται σε μία πλάνη.
Από τις αρχές της δεκαετίας του '90, η καρδιολογία ¨στηρίχθηκε σ αυτό το δόγμα¨και όχι μόνο.Πόσο διαφορετική, όμως είναι Η αλήθεια.
Η στεφανιογραφία, τί κάνει; Απεικονίζει Το Εσωτερικό Μιας Αρτηρίας Και Όχι Το Τοίχωμά Της.
Δηλαδή, δεν απεικονίζει τις αθηρο-σκληρωτικές βλάβες που βρίσκονται στο τοίχωμα.
Απεικονίζει τις στενώσεις που δημιουργούν οι αθηρο-σκληρωτικές αυτές πλάκες όταν μεγαλώσουν.
Το περίεργο αυτής της ιστορίας είναι το γεγονός ότι, με βάση την κλασσική στεφανιογραφία δεν μπορούμε να προβλέψουμε ούτε σε ποια θέση θα φράξει μια αρτηρία, ούτε ποιά θα είναι η έκταση και οι επιπτώσεις του εμφράγματος που θα προκύψει από το φράξιμο.
Μήπως κανείς μπορεί να προβλέψει τον χρόνο που θα συμβεί το έμφραγμα για να το κάνει η στεφανιογραφία ; Φυσικά και όχι.
Ετσι φτάνουμε να διαπιστώνουμε οτι:
οι μεγάλες στενώσεις , αυτές που διαπιστώνουμε με την στεφανιογραφία, δημιουργούν εμφράγματα μόνο στο 30% των περιπτώσεων.
Στο 70% των ολοκληρωμένων εμφραγμάτων αυτό το έμφραγμα, γίνεται Από Μικρές Ασήμαντες Βλάβες, όπως άλλωστε και τα περισσότερα σπουδαία πράγματα σ αυτόν τον μάταιο κόσμο γίνονται απο ασήμαντες αιτίες, κι άλλο τόσο ασήμαντους-σπουδαίους,πλήν μηδαμινούς ανθρώπους.
Γι' Αυτό Και Η Προγνωστική Αξία Της Στεφανιογραφίας Είναι δυστυχώς Χαμηλή,
ενώ το όποιο ρίσκο μεγάλο.
Αρκεί να υπάρχει μια μικρή ασήμαντη πλάκα και αυτή να δημιουργήσει έμφραγμα με σοβαρές επιπλοκές.
Αστείο να το λέει ένας επεμβατικός καρδιολόγος φίλοι μου,αλλα Τότε :
Γιατί Πρέπει Να Γίνει Στεφανιογραφία;
Εχω αναρωτηθεί άπειρες φορές, τόσο εγώ, όσο και πολλοί συνάδελφοί μου, που τιμούν τον όρκο τους.Και για να λέμε τα σύκα σύκα, και τη σκάφη σκάφη.
Η στεφανιογραφία σήμερα Είναι Αναγκαία Και Αναντικατάστατη όταν ο καρδιολόγος πειστεί από την κλινική εικόνα του αρρώστου ότι Πιθανότατα Θα Χρειαστεί Να Γίνει Αορτο-Στεφανιαία Παράκαμψη,
Αυτό Που Λέμε Εις Την Βαρβαρικήν By-pass.
Μια κι η αγγειοπλαστική, δίνει αποτέλεσμα
Μόνον Αν Γίνει Τις Πρώτες 2-3 Ώρες Απο Το Έμφραγμα.
Αργότερα, ή και Προληπτικά είναι ανευ νοήματος,κι άλλα λόγια ν αγαπιώμαστε και νάχουμε stend να βάζουμε.
Σ' όλες τις άλλες περιπτώσεις ο καρδιολόγος διαθέτει μία σειρά εξετάσεων με τις οποίες μπορεί να διαγνώσει την ύπαρξη στεφανιαίας νόσου.
Επί κεφαλής όλων των καρδιολογικών εξετάσεων που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου είναι
η αξονική στεφανιογραφία.
Πρόκειται για την αξονική τομογραφία πολλαπλών τομών με την οποία μπορούν να απεικονιστούν οι βλάβες των στεφανιαίων αρτηριών σε ποσοστά που πλησιάζουν την κλασική στεφανιογραφία,πλην αναίμακτα και χωρίς το παραμικρό ρίσκο.
Μπορεί επίσης να απεικονιστεί και η αποτιτάνωση των στεφανιαίων αρτηριων, που υποδηλώνει την ύπαρξη αθηροσκλήρωσης.
Σε κάθε περίπτωση που ο καρδιολόγος έχει σοβαρή υποψία ύπαρξης σταθερής στεφανιαίας νόσου μπορεί να καταφύγει στη μέθοδο αυτή ,και τούτο γιατί στις περιπτώσεις Ασταθούς Στηθάγχης ή Εμφράγματος Του Μυοκαρδίου
Επιβάλλεται Η Κλασική Στεφανιογραφία, γιατί κατά κανόνα θα επακολουθήσει αγγειοπλαστική (μπαλόνι) και εμφύτευση stent, οπότε ο καθετηριασμός της καρδιάς είναι υποχρεωτικός.
Η αξονική στεφανιογραφία υπερέχει της κλασικής γιατί αναδεικνύει ακόμα και τις μικρές αθηροσκληρωτικές πλάκες στο τοίχωμα, έστω και εάν δεν προκαλούν στένωση των αρτηριών, που είναι οι επικίνδυνες για να δημιουργήσουν έμφραγμα εάν σπάσουν απότομα.
Εντούτοις η αξονική στεφανιογραφία δεν μπορεί να γίνει ρουτίνα μιας και απελευθερώνει ακτινοβολία που συνδέεται, όπως και να το κάνουμε, με καρκινογένεση.
Για τον λόγο αυτό δεν θεωρείται μέθοδος παρακολουθήσης του αρρώστου.
Είναι μεν ασφαλής στη διαγνώση της στεφανιαίας νόσου,αλλά όχι μέθοδος παρακολουθήσης , με λήψη σειράς αξονικών στεφανιογραφιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Αυτά , συνοπτικά, για το τεράστιο θέμα που απασχολεί και ,θα απασχολεί για καιρό τους συμπατριώτες μας, μιας και μπαίνουμε σε μεγάλο λούκι, πέρα του οικονομικού.
Βαγγελάκη, φιλεταρισμένες τις σαρδέλλες, και το σταμναγκαθι με το πορτοκαλι και γρηγορα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου