alt

Στη Μεγαλη Σαρακοστη,Δεν τρώμε ψάρι, μόνον όσπρια, και ,καλαμαρακια μυδια γαριδες,και σαλάτες. 
Με καρότα, πιπεριές, μούρα, ντομάτες.ολα περιεχουν Φλαβονοειδείς ουσίες  
που έχουν ιδιότητες που δυσκολευουν την εξάπλωση του καρκίνου.
Εννοειται πως κάτι τέτοιο δεν είναι απλά και μόνο θέμα διατροφής, αλλά και κακών σκέψεων κι ένα σωρό άλλων παραγόντων. 


alt


   


Η ντομάτα τωρα, είναι πλούσια σε λυκοπένιο. που Έχει δράσεις εναντίον του καρκίνου του προστάτη, μειώνει την κακή χοληστερόλη στο 


Τα λαχανικά που έχουν χρώμα κίτρινο, πορτοκαλί επίσης και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ειναι γεματα Καροτινοειδείς ουσίες, οπως β-καροτίνηΤα καρότα, το σπανάκι, οι γλυκές πατάτες,και οι ντομάτες 
Οι καροτινοειδείς ουσίες βοηθούν στη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων και αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων 


   



alt


Οι Ισοφλαβονες,Περιέχονται κυρίως στη σόγια και στα προϊόντα της. Φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες οι ισοφλαβόνες μειώνουν και τη χοληστερόλη και  τον κίνδυνο απώλειας οστικής μάζας 

alt


   


Τα σουλφιδια,Περιέχονταιστο σκόρδο, στα κρεμμύδια, στο πράσο.Βοηθούν τον οργανισμο εναντίον του καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομαχου, και του πνεύμονα. Βελτιώνουν τη δράση του ανοσου συστήματος .

alt





Τα ω-3 και ω-6 λιπαρα οξέα των θαλασσινων,εχουν σεληνιο και  βελτιώνουν την καρδιακή και νευρική λειτουργία και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού. Επίσης, αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Β12
Η μόνη ίσως ανησυχία σχετικά με το νηστίσιμο διαιτολόγιο αφορά στην κάλυψη των αναγκών σε  ασβέστιο και σίδηρο.Για αυτό το λόγο τα παιδιά, οι έφηβοι, οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες σε γαλουχία θα πρεπει να προσεχουν. 

Καλές πηγές ασβεστίου φυτικής προέλευσης είναι  Οι Ξηροί Καρποί,Κυρίως Τα Αμύγδαλα, Το Μπρόκολο,Το Κουνουπίδι, Το Λάχανο, Οι Μπάμιες, Ο Χαλβάς, Το Σουσάμι, Το Γάλα Σόγιας Και Τα Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά



alt





Πηγες μη αιμικου σιδηρου ειναι κυρίως φακές, φασόλια μαυρομάτικα, ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), 
τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά. 
Όμως πρέπει τα τρόφιμα αυτά να καταναλώνονται σε συνδυασμό με  βιταμίνη C,  χυμούς φρούτων  ντομάτα, η οποία μεγιστοποιεί την απορρόφηση του Μη-Αιμικού Σιδήρου. Επιπλέον το  β-καροτένιο που βρίσκεται στο καρότο και το μηλικό οξύ 

στο λευκό κρασί ενισχύουν την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου. 
Πιθανές ελλείψεις στην περιόδου της νηστείας μπορεί να προκύψουν σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι  υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Όμως πλούσιες φυτικές τροφές είναι οι ξηροί καρποί,ο χαλβάς, το ταχίνι.  










alt