ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΕΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ..
Η θεραπευτική δράση της μουσικής έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική παράδοση αλλά και σε παραδόσεις αλλών μεγάλων λαών της ευρύτερης ανατολής.
Πρώτοι οι Πυθαγόρειοι εξέτασαν την σχέση μουσικών ήχων και αριθμών και διαπίστωσαν ότι οι αριθμοί που διέπουν την αρμονία ενός διατεταγμένου υλικού κόσμου παίζουν τον ίδιο ρόλο και στην τέχνη της μουσικής.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι ίδιοι μαθηματικοί λόγοι που διέπουν τα βασικά (πυθαγόρεια) μουσικά διαστήματα, διέπουν και τις σωματομετρικές αναλογίεςτου ανθρώπινου σώματος αλλά και άλλων φυσικών κατασκευών όπως πχ ο κοχλίας, τα φύλλα των δένδρων, και τα φτερά της πεταλούδας.
Η Σχολή Των Πυθαγορείων Χρησιμοποιούσε μουσικούς ήχους για θεραπεία, με βάση την άποψη ότι Η Αρμονία Της Μουσικής Μπορεί Να Αποκαταστήσει Την Διαταραγμένη Ψυχοσωματική Ισορροπία.
Η ιδιότητα της μουσικής να θεραπεύει,
τονίζεται από τον Πλάτωνα σε πολλά έργα
(Τίμαιος, Πολιτεία, Νόμοι),
και μάλιστα ο Πλάτων προτείνει ως κατεξοχήν θεραπευτικό μουσικό τρόπο τον Δώρειο τρόπο μίαν αρχαία μουσική κλίμακα που οι μουσικολόγοι σήμερα πιστεύουν ότι αντιστοιχεί περίπου στον πρώτο ήχο της βυζαντινής μουσικής Οι μύθοι λοιπόν και οι δοξασίες γύρω από τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής εμφανίζονται πριν από χιλιάδες χρόνια και παρουσιάζουν κοινά στοιχεία σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς.
Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα δεν είχαν συστηματικά μελετηθεί οι επιδράσεις της μουσικής, σε παραμέτρους της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος.Όμως τη δεκαετία του '50 ,στην Αμερικη, δημιουργείται μια σύνθετη επιστημονική ομάδα η American Music Therapy Association-ΑΜΤΑ, η οποία θα αποτελέσει και τον πρώτο επίσημο πυρήνα κλινικής εφαρμογής και έρευνας της μουσικοθεραπείας Η Δημιουργία Του ΑΜΤΑ βασίσθηκε σε μία απλή κλινική παρατήρηση που έδειχνε οτι, σε νοσοκομεία των ΗΠΑ στα οποία νοσηλεύονταν τραυματίες βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου,η ανάρρωση ασθενών σε θαλάμους που υπήρχε ζωντανή μουσική ήταν ταχύτερη σε σχέση με θαλάμους χωρίς μουσική
Η μουσικοθεραπεία, είτε ως active music therapy, ενεργος μουσικοθεραπεία είτε ως receptive music therapy ,απλή ακρόαση μουσικής απαιτεί ειδική εκπαίδευση .
Αρχικά στράφηκαν στην μουσικοθεραπεία επιστήμονες από τον μη-ιατρικό χώρο όπως ψυχολόγοι, μουσικοπαιδαγωγοί,μουσικοί και νοσηλευτές που διέθεταν απαραίτητα γνώσεις μουσικής και είχαν ως κύριο αντικείμενο παιδιά η ενήλικες με ειδικές ανάγκες.
Ομως την τελευταία δεκαετία, με την πρόοδο
της απεικονιστικής τεχνολογίας
(fMRI, PET scan), έχει γίνει δυνατή η εξονυχιστική μελέτητων επιδράσεων της μουσικής στον ανθρώπινο εγκέφαλο.Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής έχουν κινητοποιήσει πολλούς κλινικούς γιατρούς σε διάφορες ειδικότητες,πού χρησιμοποιούν τη μουσική ως φάρμακο για την αντιμετώπιση του πόνου, του stress, της κατάθλιψης, αλλά και σαν μέσο ενίσχυσης του ανοσοβιολογικού συστήματος σε πολλές κατηγορίες ασθενών.
Πηγή :Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας και Αθηροσκλήρωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου