H μερα ονειρο, αν και χειμωνας. Κρυο τσουχτερο. Αποφασισαμε να πάμε στην παραλια της ανατολικης Αττικής, σε μια ψαροταβερνα, φημισμενη για το φρέσκο, πρωτο ,πανακριβο, ψάρι της.Τρια ζευγάρια, και τα τρια λάτρεις του σωστου φρεσκου,λαχταριστου ψαριου. Φτασαμε πριν τις 12.00 το μεσημερι. Ενα ουζάκι με μελίχλωρο χταπόδι ετσι για να μας ανοιξει η ορεξη.Κι ηρθε η ωρα της παραγγελίας. Στο μαγαζί, που έβλεπε θαλασσα, ηταν άλλες 3 παρεες. Ομορφα και διακριτικά. Θαλπωρη απ το ενεργειακό τζακι,αλλα και το διακριτικό καλοριφερ. Όλα να σε προϊδεάζουν για ένα υπέροχο γευμα. Η επιλογή μας απ την¨βιτρινα¨ 3 Kgr περίπου ψάρια από αυτά που ονομάζουμε ¨πρώτα¨.Το ζύγισμα έγινε μπροστά μας.
Ο Θυμιος, γνωστό ότι έχει ευαισθητα νεφρά, σηκώθηκε διακριτικα για την τουαλέττα,περνώντας δίπλα από την κουζίνα, ακούει το¨αφεντικό¨να λέει χαμηλόφωνα, πλην ολοκάθαρα "έχε το νου σου στην αλβανίδα μην ξεχάσει να βγάλει τα μολύβια από τα ψάρια". Ο Θυμιος ξέχασε το κατουρημα,και υποψιασμένος εστησε μάτι και αυτί και εκπληκτος ειδε. Από το στόμα κάθε ψαριού να βγάζει η ¨αλβανίδα¨ κομματια από μολυβι μεγέθους από 6- 12 cm σε σχήμα ευτραφους ¨στυλό¨ και βάρους, όπως εκ των υστέρων διαπιστωσα-με, περίπου 250gr το ένα, το ¨μολυβι¨ απ τη φυση του είναι ιδιαιτερα βαρύ. Ο Θυμιος φύσει και θεσει ¨τσαμπουκαλής¨ μπαίνει στην κουζίνα αρπάζει τα ψάρια και τα ¨μολύβια¨ και έρχεται στο τραπέζι μας. Χαμος στην ταβέρνα.
Το αφεντικό να ψελλίζει διάφορα παλαβά.Το προσωπικό να κοιτάζει σα χαμένο το αφεντικό. Μαζεύτηκαν κι απ τα διπλανά τραπέζια. Ανοίγουμε ένα ακαθάριστο ψάρι, ανοίγουμε και το δεύτερο και στο τέλος όλα τα ακαθάριστα και διαπιστώνουμε πως σε ολα υπήρχαν αυτοί οι μικροκύλινδροι απο το μολύβι. Οι ψυχραιμοτεροι, συνεστησαν να φερθουμε πολιτισμενα. Υπολογίσαμε.Τιμή ψαριών 50 ευρώ ανά κιλό. ειπαμε ¨πρωτο¨ ψαρι. Συνολικό βάρος μολύβδου 750 gr.Αρα βάρος καθαρό ψαριών3.000-750=2.250 gr. Απ τις άλλες παρέες, που είχαν παραγγείλει ψάρια και περίμεναν να ξεφωνιζουν. Η δική μας η παρέα δεν έδωσε συνέχεια. Αλλωστε πεινουσαμε.
Τα ψαρια γευστικά, όπως ηταν αλλωστε αναμενομενο .Τωρα μαλιστα που ηταν και ¨ευγενης προσφορά¨ του καταστηματος . Περί πληρωμής βεβαίως, ούτε λόγος.Τις επόμενες 6 ημέρες , στην περιοχή στη συγκεκριμένη ταβέρνα,δεν κάθισε ουτε ενας πελάτης, με αποτελέσμα να κλείσει ,επ αόριστον και στις υπόλοιπες, ταβερνες, οι πελάτες απαιτουσαν τα ψάρια να ζυγίζονται και να καθαρίζονται μπροστά τους. Και κάποιο¨πουλάκι¨ μας ειπε πως τα μολύβια ήταν σχεδόν κανόνας στην περιοχή.
Ερωτηση αφελους ,ρητορικη ,Σε πόσα μέρη δεν θα κάνουν την ίδια ή παρόμοιες απατεωνιές και θα κατακλέβουν τον κόσμο .
|
Ηθικον δίδαγμα.
Δεν τρως ψάρια έξω ποτε. Παίρνεις από την κεντρικη αγορα, ωραια ( πρωτα ) ψαρια με 20 ευρω το κιλο,ή απο τον ψαρά της γειτονιάς σου, και κάνεις το κέφι σου όποτε γουστάρεις.
Τα 40-50- και 60 ευρώ το κιλό μας τελειωσαν απο καιρό,όπως και οι ψαροταβέρνες.
Χαιρετε.
Μόνο από καιρου εις καιρόν , καμιά σαρδέλλα στα κάρβουνα, ισως λιγο μπακαλιαρο τηγανητό φτηνά πράματα δηλαδή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου