Posted on Μαΐου 26, 2015 by kosmaser
Εικονα πρωτη Ο Τζων Φορμπς Νας (John Forbes Nash Jr.) (13 Ιουνίου 1928 - 23 Μαΐου 2015) Αμερικανός μαθηματικός και οικονομολόγος.
Ο Νας έγινε αποδεκτός και από το Χάρβαρντ, αλλά ο πρόεδρος του τμήματος των Μαθηματικών, Σόλομον Λέφσετζ, του πρόσφερε την υποτροφία Τζων. Σ. Κένεντι, που ήταν αρκετό για να θεωρήσει ο Νας ότι δεν εκτιμούσαν την αξία του.
Κατόπιν, πήγε στο Πρίνστον, όπου εργάστηκε πάνω στη Θεωρία της Εξισορρόπησης. Το 1951, ο Νας πήγε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), ως καθηγητής του τμήματος μαθηματικών. Εκεί γνώρισε την Αλίσια Λόπες - Χάρρισον , φοιτήτρια φυσικής από το Ελ Σαλβαδόρ, την οποία παντρεύτηκε το Φεβρουάριο του 1957 σε μία καθολική τελετή αν και ήταν άθεος.
Το 1959 ο Νας, μπηκε σε ψυχιατρική κλινική, μετά από διάγνωση
σχιζοφρένειας. O Τζον Νας και η σύζυγός του Αλίσια σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 23 Μαΐου του 2015, όταν το ταξί στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα.
Εικονα δευτερη..
Γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1944 και μετά το γυμνάσιο έφυγε για σπουδές στις ΗΠΑ. Σπού-δασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια και μετά πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Καναδά.Αφού έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο πανεπιστήμιο Γιέηλ, από το 1974 μετακινήθηκε μόνιμα στην Αυστραλία, όπου μέχρι σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ και βασικός ερευνητής-επικεφαλής ομάδας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας (Neuroscience Research Australia).
O Γιώργος Παξινός, είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2012 και της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών από το 2009. Είναι διεθνώς γνωστός και πολυβραβευμένος για τη συμβολή του στη νευροανατομία και στη χαρτογράφηση του εγκεφάλου του ανθρώπου και των ζώων.
Τα συγγράμματά του και οι έρευνές του έχουν ανοίξει νέους δρόμους στην καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.Εκτος απ όλα τα παραπάνω, που δημιουργουν ένα καταπληκτικο βιογραφικο ο Γιωργος Παξινος δηλωνει πως είναι άθεος .Δεν μας εκπλητει η δηλωση του.Δεν είναι ουτε ο πρωτος ουτε ο τελευταιος που λέει κατι τετοιο.Εξ αλλου δεν χρειαζεται ναναι κανεις αγραμματος,για να λεει ανοησιες.Είπεν άφρων εν καρδία αυτού· ουκ έστι Θεός. Λεει ο νευροεπιστημονας Οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν την ψευδαίσθηση
πως υπάρχει ψυχή, αφού όλα και τα συναισθήματα, προέρχονται και ελέγχονται από τον εγκέφαλο Αρνείται ότιυπάρχει ελεύθερη βούληση στον άνθρωπο, δηλώνει φανατικός ποδηλάτης, και αλλα πολλα.Εμεις θα δουμε τις θεσεις του σαν αθεου. Στις 22 Μαΐου μιλήσε σε εκδήλωση του Aegean College με θέμα «Εγκέφαλος, Συμπεριφορά, Εξέλιξη» Μεταξυ των αλλων ειπε ,ο κατά τα αλλα σεβαστος νευροεπιστημων, Η μεγάλη πλειονότητα των νευροεπιστημόνων δεν θεωρεί ότι χρειάζεται ο όρος «ψυχή».Δεν θεωρούν ότι υπάρχει «φάντασμα μέσα στη μηχανή», στον οργανισμό μας. Η ψυχολογία
έχασε την ψυχή της το 1930, όταν οι ψυχολόγοι οι μπιχεβιοριστές,
σταμάτησαν να μιλάνε για ψυχή και άρχισαν να μιλάνε για συμπε-ριφορά,για ερέθισμα-αντίδραση.Σήμερα πια ο ψυχολόγος δεν χρειάζεται να επικαλεσθεί τον όρο «ψυχή» για να δουλέψει με έναν ασθενή που έχει μία φοβία,μια κατάθλιψη, μιαν έμμονη ιδέα. Βέβαια, δεν μπορεί να αποδειχθεί
ότι δεν υπάρχει ψυχή.Αρκείσαι να πεις ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη γι' αυτήν κι ότι δεν χρειάζεσαι να την επικαλεσθείς για να κάνεις τη δουλειά σου ως ψυχολόγος.Βέβαια, η ευθύνη της απόδειξης ¨δεν είναι δικιά μου, αλλά εκείνου που ισχυρίζεται ότι υπάρχει ψυχή¨. Δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε και γιατί είμαστε εδώ πέρα. Όλοι Μας Ζούμε Χωρίς Καν Να Ξέρουμε Τι Είναι Η Συνείδηση. Εγώ ως μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρώ ότι η ανθρωπότητα πρέπει να έχει το «γνώθι σ αυτόν», να καταλάβει ο άνθρωπος ποιος είναι.Είμαι άθεος.Ο Θεός δεν χρειάζεται καθόλου για να αντιληφθείς τι συμβαίνει στον εγκέφαλο.Δεν κάνω προσευχές ,για να έχω επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, αλλά κάνωπειράματα. Ασφαλώς δεν μπορείς να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει Θεός.Υπάρχουν λίγοι θρησκευόμενοι νευροεπιστήμονες και τελικά μπορεί αυτοί να έχουν δίκιο.Όμως εγώ δεν έχω δει καμία ένδειξη του Θεού.Ο νους είναι η ενέργεια των νευρώνων.Στο συναισθηματικό πεδίο, στην αγάπη, δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση.Δεν μπορείς να κατευθύνεις τα συναισθήματά σου με τη θέλησή σου.Για άλλα θέματα, πέρα από τα συναισθήματα, είναι δυσκολότερο να αποδείξει κανείς ότι επίσης δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση.
Νομίζεις ότι εσύ αποφασίζεις πως θα πας να δεις αυτή την ταινία και όχι την άλλη,όμως στην πραγματικότητα ¨ο εγκέφαλός σου¨ έχει αποφασίσει από πριν και σε ενημερώνει. Οι αποφάσεις σου είναι θέμα νευρώνων. Δεν είσαι παρά ένας φελλός πάνω στα κύματα του εγκεφάλου και όχι το ίδιο το κύμα. Ακούς σε άσχετα ζητήματα για τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο και τέτοια πράγματα,αν και στην πραγματικότητα δεν έχει καμια δουλειά η σεροτονίνη στο συγκεκριμένο θέμα. Η νευροεπιστήμη παραχρησιμοποιείται, επειδή ο κόσμος νομίζει ότι με αυτήν μπορεί να δίνει απαντήσεις.Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι,όπως έχουν δείξει οι επιστημονικές έρευνες,η σωματική άσκηση είναι το μόνο που καθυστερεί την άνοια και το Αλτσχάιμερ.
Ο Νας ηταν σχιζοφρενης και πιστευε πως το μονο πιο σημαντικο πραγμα απ τη δυνα-μη του μυαλου είναι το θαρρος της καρδιας.Ο Παξινος, μας συνιστα να ξεχασουμε την ψυχη και να επικεντρωθουμε στο μυαλο και μονο, αφου ο εγκεφαλος είναι το Α και το Ω της υπαρξης.
Εικονα τριτη Νίκος Καζαντζάκης (18 Φεβρουαρίου 1883 - 26 Οκτωβρίου 1957)Πιθανότατα ο σημαντικότερος αλλά και ο πιο αμφιλεγόμενος Έλληνας συγγραφέας και ¨φιλόσοφος¨ του 20ου αιώνα, Μ έναν αφορισμο απ τις¨αδερφοφαδες¨του απαντω στους δυο πιο πανω ¨αθεους¨ Προσωπικα, δεν το πιστευω οτι δεν πιστευαν,όπως και δεν πιστευω πως κι ο κυρ Νικος ηταν άθεος.Φοβο θανατου φριχτο ειχαν και οι τρεις ο ενας εν ζωή ακομα.
Ε κακομοίρη άνθρωπε, είπε δυνατά, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία. Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις- το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα 'ναι πολύ αργά. Ας ανασκουμπωθούμε εμείς που το ξέρουμε, ας σύρουμε μπορεί να μας ακούσουν
Χαίρετε..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου