Αποτέλεσμα εικόνας για χόρτα της υπαίθρου





 



Σχετική εικόνα






Για τα χόρτα της υπαίθρου μας έχουμε μιλήσει αρκετές φορές.Υπάρχουν παντού, σε κάθε τόπο, ακόμα και μέσα στις πόλεις.
Τα καλύτερα, φυσικά βρίσκονται στα βουνά, όπου κανείς απαντά και την καλή τρέλα. 
Τα βρίσκεις από το Νοέμβρη μέχρι το Μάη. 
Ανάλογα με τις περιοχές, τα εδάφη ,το υψόμετρο και τις βροχοπτώσεις.  Εχουν πολλά ονόματα.Ομως η εικόνα είναι πάντα η ιδια.




Αποτέλεσμα εικόνας για χόρτα της υπαίθρου




Ραδίκι πλατύφυλο . 

Είναι γλυκό στη γεύση και έχει χοντρό κοτσάνι που καλό είναι να μην το πετάμε αλλά να το καθαρίζουμε γύρω-γύρω γιατί έχει τις περισσότερες βιταμίνες.


Το κατσαρό ή Λαδάκι.

 Γευστικο όπως το προηγούμενο είναι πιο αραιό από το προηγούμενο και θέλει μεγάλη προσοχή για να το δεις μέσα στα αγριόχορτα .





alt




Αλευράκι το εύθραυστο.



Θέλει προσοχή στο μάζεμα γιατί σκορπίζει εύκολα. Είναι  νόστιμο, βράζει αμέσως και τρώγεται και ωμό





alt






Τραχύ ή γιγαντόσωμο Ραδίκι . 


Η αφή του είναι τραχειά και γίνεται τόσο μεγάλο που μπορείς με 5 τέτοια ραδίκια να γεμίσεις μια κατσαρόλα. 




alt




Ο άρχοντας ζοχός 

 
Ναι είναι και αυτός ραδικι μόνο που είναι πιο τρυφερός και θέλει λιγώτερο βράσιμο. Μαζί πάντως με τα υπόλοιπα δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ότι να βράζεται μόνος του.






alt






Πικρό Ραδίκι Το Περιβόητο Ταραξάκο.

 
Σήμα κατατεθέν του είναι το κίτρινο λουλουδάκι και ευδοκιμεί όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη. Είναι το χόρτο που κάνει καλό στις περισσότερες παθήσεις και κάλλιστα θα μπορούσε να ονομαστεί και "πανάκεια". Είναι πικρό στη γεύση του και πιο σκληρό από τα άλλα. Αν δεν μπορείτε να το φάτε μόνο του ανακατέψτε το με τα υπόλοιπα.






alt





Το Κοκκινοράδικο


Είναι ο βασιλιάς των ραδικιών. Είναι αυτό που σε καλλιεργημένη μορφή το βρίσκουμε στις Λαϊκές. Είναι πολύ ευαίσθητο και απίθανα νόστιμο. Εκτός από βραστό σαν σαλάτα γίνεται καταπληκτικό φρικασέ με αρνάκι.Σαρκώδες Ραδίκι ή κοκκινολάχανο. Γίνεται πολύ μεγάλο έχει χοντρό κοτσάνι.












Γενικά το ραδίκι.
Είναι χειμερινό φυτό, αρχίζουμε να το βλέπουμε από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.Ανθίζει την άνοιξη, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε άνθη και νωρίτερα ή και το φθινόπωρο .
Τα κίτρινα άνθη του ανοίγουν το πρωί και κλείνουν το βράδυ.
Δεν χρειάζεται γονιμοποίηση.Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη,βόρεια Αμερική και την βόρεια Ασία Θα το βρούμε παντού, σε λιβάδια, ακαλλιέργητες εκτάσεις, σε βραχώδεις περιοχές, δίπλα στους δρόμους .
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του ,είναι γνωστές από την αρχαιότητα. 
Εκτός από βραστό μπορούμε να βράσουμε και τις ρίζες του, αφού τις καθαρίσουμε καλά, τρώγετε και ωμό σε σαλάτα.
Ακόμα και τα πέταλα των λουλουδιών του τρώγονται. 
Θεωρείται ένα από τα καλύτερα χολαγωγά φυτά και είναι ένα εξαιρετικό διουρητικό πολύ καλό τονωτικό, χωνευτικό και αποτοξινωτικό.
Πλούσιο σε αφομοιώσιμες βιταμίνες Α, C, D.. μη αιμικό θαυμάσιο Σίδηρο,Κάλιο, Μαγνήσιο, και κεφαλοποιούμενο λόγω μαγνησίου. 
Ασβέστιο. 
Εξαιρετικός ο λευκός γαλακτώδης χυμός της ρίζας του ραδικιού (Latex) που είναι γεγονός οτι μας προκαλεί αποστροφή, όμως είναι πολύτιμος καθώς περιέχει μια πικρή ουσία.. τη λακτο-πικρίνη (τερπενική λακτόνη),  
καθώς  και τανίνες, ινουλίνη καουτσούκ, τριτερπένια, κουμαρίνες, καροτινοειδή και άλλα.
Ολα τα παραπάνω μούρθαν στο νού σήμερα το πρωϊ καθώς περπατούσα με δυο πολύ καλούς φίλους στον περίβολο ενός εαυγούς ιδρύματος με εκατοντάδες φιλοξενουμένους, 
προσδοκώντες την πολυπόθητον θεραπείαν, της εκτροχιασμένης για πολλούς λόγους ισορροπίας των χυμών της πολυμοχθου σαρκός των.






alt


Ομως πώς μπορείς να πείς σ έναν πονεμένο, να πάει στο βουνό να μαζέψει λίγα χόρτα, και μ ένα απλό, φθηνό, ταπεινό λιανόψαρο, να κάνει μια σούπα, και να συνοδεύσει το πολύτιμο πιάτο με τα χόρτα.
Αν δε, έχει και σωστό ψωμί.
Ε τότε θα κάνει ένα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, 
σωστή πρωτεϊνη και λιπαρά γεύμα.Αγαπείστε τα άγρια χόρτα της υπαίθρου μας.

Είναι ευλογία.






 alt